Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

STZ k príprave EYOF 2021: O presune NTC inam sa nedá uvažovať

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

NTC má slúžiť v rámci Európskeho olympijského festivalu mládeže 2021 ako dejisko tenisových súťaží.

Košice 4. marca (TASR) - Slovenský tenisový zväz (STZ) trvá na tom, aby sa projekt Národného tenisového centra Košice realizoval v pôvodne navrhovanej lokalite. NTC má slúžiť v rámci Európskeho olympijského festivalu mládeže 2021 ako dejisko tenisových súťaží. Podľa STZ by zmena lokality posunula projekt výstavby NTC minimálne o dva roky dozadu a do konania EYOF 2021 by sa ho nepodarilo zrealizovať.

Športová redakcia TASR uvádza stanovisko STZ v plnom znení a bez redakčných úprav:

Stanovisko STZ k príprave podujatia EYOF 2021:

"Národné tenisové centrum Košice je spoločným projektom Mesta Košice a Slovenského tenisového zväzu. Oba subjekty sú akcionármi pre tento účel založenej spoločnosti NTC Košice, a.s. NTC ako športovisko má slúžiť aj v rámci organizácie podujatia Európsky olympijský festival mládeže EYOF 2021 na usporiadanie tenisových súťaží a zároveň by bolo možné využiť 2 tréningové haly aj pre organizáciu súťaží v gymnastike a džude.

Na projekt bolo v auguste 2017 vydané právoplatné územné rozhodnutie. Magistrát mesta Košice, ako špecializovaný stavebný úrad pre dopravné stavby, koncom januára pozastavil stavebné konanie k dopravným stavbám. Voči tomuto rozhodnutiu sa spoločnosť NTC Košice, a.s. ako investor odvolala, lebo ho považujeme za neodôvodnené, pretože mesto Košice ako cestný správny orgán už raz v októbri 2017 vydalo súhlas pre účely stavebného konania s predloženým dopravným riešením a riešením statickej dopravy.

Ostatné rozhodnutia a podklady pre stavebné konanie (okrem dopravy) sú už vydané a právoplatné. Zároveň je ukončené verejné obstarávanie na dodávateľa stavby, takže hneď po vydaní právoplatného stavebného povolenia sme schopní začať výstavbu. Predpokladaná doba výstavby projektu je 20 mesiacov a k EYOFu bude na jar 2021 dokončená.

Lokalitu Popradskej na Terase navrhol Magistrát mesta Košice, STZ túto plochu akceptoval ako vhodnú pre výstavbu projektu. V súlade s územným plánom ide o plochu určenú na šport. Spoločnosť NTC Košice má ako nájomca uzatvorenú s mestom Košice platnú nájomnú zmluvu na dotknuté pozemky na dobu 20 rokov, ktorú schválilo mestské zastupiteľstvo na jeseň 2017.

Ak by sa mal projekt realizovať v inej lokalite, projekt výstavby NTC sa do konania EYOFu v roku 2021 nepodarí zrealizovať. Takáto zmena by projekt posunula o minimálne 2 roky dozadu (vysporiadanie pozemkov, posudzovanie vplyvov na životné prostredie, územné konanie, stavebné konanie, prepracovanie projektovej dokumentácie, nové verejné obstarávanie) a zbytočne ho predraží o 8 miliónov Eur, ktoré treba na kúpu pozemkov v inej lokalite, čo momentálne mesto Košice navrhuje.

STZ s takýmto návrhom nesúhlasí a zdôrazňuje, že ak má byť táto infraštruktúra dokončená do konania EYOF 2021, nedá sa v žiadnom prípade uvažovať o jej presunutí do inej lokality. Musí sa začať stavať v súčasnej lokalite najneskôr na jeseň 2019 a je nutné zabezpečiť dofinancovanie projektu v schválenom pomere 60% vláda SR, 20% mesto Košice a 20% STZ, aby bol celý projekt podľa plánu do začatia hier EYOF 2021 dokončený."