Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Tenis

Šarapovová je prvá semifinalistka v Paríži, u mužov je to Gulbis

Maria Šarapovova Foto: TASR/AP

V dueli o postup do prvého grandslamového finále nastúpi Lotyš v piatok proti druhému nasadenému Srbovi Novakovi Djokovičovi.

Paríž 3. júna (TASR) - Ruská tenistka Maria Šarapovová a Kanaďanka Eugenie Bouchardová nastúpia vo štvrtok proti sebe v úvodnom semifinále ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. Šarapovová, šampiónka z roku 2012, si vo štvrťfinále na parížskej antuke ako nasadená sedmička poradila so Španielkou Garbine Muguruzovou Blancovou v troch setoch 1:6, 7:5, 6:1. Bouchardová v pozícii turnajovej devätnástky vyradila Španielku Carlu Suarezovú Navarrovú v troch setoch 7:6 (4), 2:6, 7:5, v rozhodujúcom dejstve otočila z 1:4.

Muguruzová, ktorá v 2. kole deklasovala najvyššie nasadenú obhajkyňu titulu Američanku Serenu Williamsovú, v prvom sete nepustila Šarapovovú prakticky k ničomu a získala ho jasne vo svoj prospech. Od začiatku druhého dejstva však mala navrch favorizovaná Ruska. V treťom sete Šarapovová úplne ovládla centrálny dvorec Philippa Chatriera a za stavu 5:1 premenila pri podaní súperky v poradí druhý mečbal.

Šarapovová bola rada, že sa jej podarilo otočiť nepriaznivý vývoj. "Vedela som, že to bude ťažký zápas. Muguruzová vychytila skvelú formu, v 2. kole po výbornom výkone vyradila Serenu Williamsovú a prvýkrát postúpila do grandslamového štvrťfinále. Nastúpila na dvorec s veľkým sebavedomím. V prvom sete hrala agresívne, diktovala tempo hry. Mám veľkú radosť, že sa mi podarilo tento zápas napokon vyhrať. Byť v Paríži opäť v semifinále je skvelý pocit," povedala Ruska v prvom interview s bývalou rakúskou tenistkou Barbarou Schettovou.


O finále s Bouchardovou

Bouchardová bola v semifinále aj na úvodnom grandslame sezóny Australian Open v Melbourne. Proti Suarezovej Navarrovej prehrávala v prvom sete 2:5, no vynútila si tajbrejk, v ktorom slávila úspech. Druhé dejstvo bolo jasne v réžii Španielky, ktorá bola dva gemy od víťazstva, Bouchardová však za stavu 1:4 predviedla skvelý obrat. "Som šťastná, že som v Paríži prvýkrát v semifinále. Ďakujem všetkým fanúšikom za podporu. Očakávala som tuhý boj, pretože Carla je najmä na antuke veľmi dobrá. V prvom sete som predviedla úžasný tenis, išla som za víťazstvom. Cítim sa trochu unavená a musím dobre zregenerovať, pretože proti Šarapovovej musíte byť stopercentne pripravená," povedala Kanaďanka v prvom interview s bývalým francúzskym tenistom Fabricom Santorom.

Kanadská tenistka Eugenie Bouchardová
Foto: TASR/AP
.
Životný úspech Gulbisa

Lotyšský tenista Ernests Gulbis a Srb Novak Djokovič nastúpia v piatok proti sebe v úvodnom semifinále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži. Gulbis si vo štvrťfinále ako nasadená osemnástka poradil s päťkou "pavúka" Čechom Tomášom Berdychom hladko v troch setoch 6:3, 6:2, 6:4. Djokovič v pozícii nasadenej dvojky zdolal Kanaďana Miloša Raoniča v troch setoch 7:5, 7:6 (5), 6:4.

Gulbis dosiahol životný úspech na podujatiach veľkej štvorky. Proti Berdychovi mal raketový nástup, keď dvakrát prelomil podanie súpera a v prvom sete si vybudoval rozhodujúci náskok 4:0. Aj v druhom a treťom dejstve Lotyš svojho súpera hneď v úvode brejkol a vďaka kvalitnému podaniu už dotiahol zápas do úspešného konca.

Dvadsaťpäťročný rodák z Rigy, ktorý v osemfinále vyradil grandslamového rekordéra Švajčiara Rogera Federera, mal z postupu medzi elitnú osmičku veľkú radosť. "Som veľmi šťastný, ďakujem všetkým fanúšikom za podporu. Dnes to bol asi najlepší zápas v mojej doterajšej kariére. Vyšlo mi všetko, na čo som siahol. Teraz mám dva dni voľna, takže budem trochu oslavovať," povedal Gulbis v prvom interview priamo na kurte.

Lotyšský tenista Ernests Gulbis
Foto: TASR/AP
.
Čaká ho Djokovič

O osude úvodného setu duelu medzi Djokovičom a Raoničom rozhodol dvanásty gem, v ktorom Srb prelomil podanie súpera. V druhom dejstve si obaja hráči držali svoj servis a tak na rad prišiel tajbrejk, v ktorom mal navrch Djokovič. V treťom sete si Srb po dvoch brejkoch vybudoval náskok 4:0 a hoci Raonič ešte znížil na 4:5, "Nole" už dotiahol zápas do úspešného konca. Do grandslamového semifinále postúpil už 22. krát.

"Proti Raoničovi to nikdy nie sú jednoduché zápasy, pretože má skvelé podanie, silné a presné. Je ťažké predvídať, kam pôjde jeho servis. Bolo dôležité byť mentálne odolný a vyvarovať sa výkyvov. V semifinále ma nečaká ľahký zápas. Gulbis je veľmi dobrým hráčom, veď vyradil Federera i Berdycha, čo si zaslúži uznanie. Hrá najlepší tenis vo svojej kariére a určite mi nič nedaruje," povedal Djokovič pre agentúru Reuters.

Novak Djokovič
Foto: TASR/AP
.
ženy - dvojhra - štvrťfinále:

Eugenie Bouchardová (19-Kan.) - Carla Suarezová Navarrová (Šp.) 7:6 (4), 2:6, 7:5,
Maria Šarapovová (7-Rus.) - Garbine Muguruzová Blancová (Šp.) 1:6, 7:5, 6:1

muži - dvojhra - štvrťfinále:
Ernests Gulbis (18-Lot.) - Tomáš Berdych (5-ČR) 6:3, 6:2, 6:4, Novak Djokovič (2-Srb.) - Miloš Raonič (8-Kan.) 7:5, 7:6 (5), 6:4