Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Predsedu dolnej komory francúzskeho parlamentu obvinili

Richard Ferrand, archívne foto. Foto: TASR/AP

Ferrand bol v Macronovej vláde ministrom územného plánovania a bol taktiež predsedom frakcie vládnucej strany Republika v pohybe (LREM).

Paríž 12. septembra (TASR) - Obvinenie v súvislosti s údajným získaním nezákonného prospechu pri majetkovom prevode vzniesli vyšetrujúce orgány voči predsedovi dolnej komory francúzskeho parlamentu Richardovi Ferrandovi, ktorý je blízkym spojencom prezidenta Emmanuela Macrona.

Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP. Traja vyšetrujúci sudcovia podľa nej uviedli, že rozhodli o obvinení Ferranda z konfliktu záujmov. Údajne sa ho dopustil v roku 2011, keď poisťovací fond, ktorému vtedy šéfoval v rodnom Bretónsku, odsúhlasil prenájom budovy od jeho manželky a vykonanie renovácií s cieľom zvýšiť hodnotu nehnuteľnosti.

Uvedené podozrenia viedli v roku 2017 k odstúpeniu Ferranda z Macronovej vlády, čím sa prezident dostal do trápnej situácie, keďže bol zvolený na základe prísľubu omladenia francúzskej politickej scény sužovanej korupciou.

Ferrand bol v Macronovej vláde ministrom územného plánovania a bol taktiež predsedom frakcie vládnucej strany Republika v pohybe (LREM).

Prokuratúra pôvodné obvinenia neskôr stiahla, čím otvorila Ferrandovi cestu k politickému návratu. Protikorupčný úrad však podal proti nemu ďalšiu žalobu.

V reakcii na najnovšie rozhodnutie Macron vo štvrtok podľa AFP vyhlásil, že Ferrandovi stále "plne dôveruje", pričom ho označil za bezúhonného človeka so "vzornou" politickou kariérou.