Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Tenis

Berdych sfúkol Nadala, uštedril mu kanára. V semifinále ho čaká Murray

Rafael Nadal Foto: TASR/AP

Nadal, 14-násobný grandslamový šampión, nehral v Austrálii v dobrej forme.

Melbourne 27. januára (TASR) - Španielsky tenista Rafael Nadal skončil vo štvrťfinále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne, keď mu v utorok vystavil stop Čech Tomáš Berdych. Česká sedmička turnaja dominovala nad trojkou podujatia v troch setoch 6:2, 6:0 a 7:6 (5). Berdych sa v semifinále stretne s lepším z dvojice Andy Murray a Nick Kyrgios.

Nadal, 14-násobný grandslamový šampión, nehral v Austrálii v dobrej forme, keďže sa vrátil po dlhšej absencii. Chýbala mu zápasová prax, čo využil sebavedomý Berdych. Od júna minulého roka Španiel odohral len osem zápasov pre zranenie zápästia a operáciu slepého čreva.

Berdych prelomil so Španielom dlhú sériu 17 prehier a rovnako ako vlani si na Australian Open zahrá v elitnom kvartete. Zdolal ho prvýkrát od roku 2006. V prvom sete prelomil víťaz Nadalovi podanie za stavu 2:1. V ďalšom priebehu odvrátil Čech dva Španielove brejkbaly, odskočil do vedenia 5:2 a pri podaní súpera prvým setbalom ukoristil prvé dejstvo za 35 minút. Aj v druhom sete Berdych na kurte dominoval a Nadalovi dokonca uštedril "kanára". To sa mu na grandslame naposledy stalo v roku 2006, keď ho na nulu zdolal Roger Federer. V treťom sete sa hral najvyrovnanejší duel, Nadal bojoval a odvrátil v deviatej hre aj dva mečbaly. V tajbrejku dokázal stiahnuť stratu 1:5, odvrátiť aj tretí mečbal, ale to už bolo všetko. Hoci ho počas stretnutia zjavne limitovali fyzické problémy, ošetrenie si nevyžiadal. Duel trval dve hodiny a 15 minút.

"Podarilo sa nám dodržať náš plán. Ten fungoval, takže to nemohlo byť lepšie. Snažil som sa dodržiavať stanovenú taktiku. Očakával som ťažký zápas, keďže Rafa patrí k najlepším na svete a vždy to dokáže na kurte aj predvádzať. Musel som sa proti nemu sústrediť na každú loptičku. Je skvelý bojovník, v treťom sete sa vrátil do hry, ale ja som sa sústredil už len na seba. Bol som pokojný a hral svoju hru," povedal víťaz a zverenec trénera Dani Vallverdua v pozápasovom rozhovore s Jimom Courierom.

Nadal už pred turnajom avizoval, že si pre slabšiu hernú prax a nedobrú kondíciu trúfa len na pár kôl. "Dnes to nebol môj deň. Nehral som s potrebnou intenzitou úderov a správnym rytmom. Bol to deň, keď súper hral jednoducho lepšie ako ja. Umožnil som mu to mojim výkonom a potom sa nedá očakávať, že by som prešiel cez štvrťfinále," zhodnotil Nadal.

Dvadsaťsedemročný Murray brejkol súpera v šiestej hre prvého setu na 4:2, potvrdil ho a v ďalšej hre mal aj dva setbaly, no využil až ten tretí na 6:3. Druhý set získal skúsenejší hráč v tajbrejku. V treťom sete sa síce 19-ročný Austrálčan snažil, publikum ho podporovalo, po strate podania si ho dokázal aj vziať späť, ale záver patril suverénnemu olympijskému víťazovi. Murray tak postúpil piatykrát do semifinále Australian Open.




Muži - dvojhra - štvrťfinále:
Tomáš Berdych (7-ČR) - Rafael Nadal (3-Šp.) 6:2, 6:0, 7:6 (5), Andy Murray (6-V.Brit.) - Nick Kyrgios (Aust.) 6:3, 7:6 (5), 6:3