Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

NAKA urobila v rámci korupčnej tenisovej kauzy prehliadku v Bratislave

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Belgicku obvinili v stredu piatich Arménov z ovplyvňovania stretnutí na okruhoch Futures a Challenger.

Bratislava 8. júna (TASR) - Policajti Národnej protikorupčnej jednotky NAKA vykonali v rámci vyšetrovania kauzy ovplyvňovania tenisových stretnutí, ktorá vypukla v Belgicku, aj domovú prehliadku v Bratislave. Pre portál sportky.sk to potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

"Na základe európskeho vyšetrovacieho príkazu Belgického kráľovstva vykonali policajti Národnej protikorupčnej jednotky NAKA 4. júna domovú prehliadku v Bratislave. Na základe žiadosti belgickej strany zaistili policajti v rámci domovej prehliadky komunikačné prostriedky a zároveň vypočuli osobu, u ktorej bola prehliadka vykonaná. Vyšetrovateľ Národnej protikorupčnej jednotky začal trestné stíhanie a súčasne vzniesol obvinenie jednej osobe za prečin športovej korupcie," uviedol Wäldl pre Športky.

V Belgicku obvinili v stredu piatich Arménov z ovplyvňovania stretnutí na okruhoch Futures a Challenger. Polícia zadržala v utorok trinástich ľudí, ôsmich prepustila. Pätica čelí obvineniam z korupcie, prania špinavých peňazí, falšovania a členstva v zločineckej organizácii. Prokurátor sa domnieva, že belgicko-arménsky zločinecký gang sa od roku 2014 pokúšal korumpovať zápasy na nižších úrovniach, kde je len málo kamier, čo natáčajú turnaje. Mená hráčov, ktorí sú podozriví z kontaktov s gangom, polícia nezverejnila.

Podozriví sú zväčša nezamestnaní ľudia s finančnými problémami, ktorí dostali peniaze, aby stavili na zahraničné zápasy, kde sa odmeny pohybujú od 5000 do 15.000 dolárov. Polícia prehľadala 21 nehnuteľností najmä v okolí Bruselu, zabavila takmer 250.000 eur, dátové nosiče a dokumenty. Belgičania vyšetrujú spoločne s Europolom, zásahy boli podľa agentúry DPA aj v Bulharsku a Holandsku. Vyšetruje sa tiež v Nemecku, Francúzsku, USA a ďalších krajinách.