Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Tenis

Masters: Vo finále Turnaja majstrov Djokovič proti Federerovi

Srb Novak Djokovič Foto: TASR/AP

V nedeľňajšom finále Turnaja majstrov v Londýne si zmerajú sily srbský tenista Novak Djokovič a Švajčiar Roger Federer.

Londýn 15. novembra (TASR) - V nedeľňajšom finále Turnaja majstrov v Londýne si zmerajú sily srbský tenista Novak Djokovič a Švajčiar Roger Federer.

Djokovič v úvodnom sobotňajšom semifinále zdolal Japonca Keia Nišikoriho v troch setoch 6:1, 3:6 a 6:0. Zápas trval 88 minút. Najvyššie nasadený hráč a dvojnásobný obhajca titulu sa o trofej popasuje s Federerom, ktorý vo švajčiarskom derby zdolal Stana Wawrinku po tuhom trojsetovom boji 4:6, 7:5 a 7:6 (6).

Djokovič má istotu, že ukončí kalendárny rok tretíkrát v kariére na pozícii svetovej jednotky. Definitívne o tom rozhodol už jeho piatkový triumf v A-skupine Turnaja majstrov nad Tomášom Berdychom. Proti Nišikorimu potvrdil zverenec nemecko-slovenského trénerského dua Boris Becker - Marián Vajda skvelú fazónu. Slabou útechou pre Japonca môže byť fakt, že až vo štvrtom dueli na prestížnom podujatí sa mu ako prvému podarilo uchmatnúť Djokovičovi aspoň set.

Djokovič si v prvom dejstve spoľahlivo držal servis a vo štvrtej hre mal pri súperovom podaní výhodu dvoch brejkbalov. Podarilo sa mu premeniť druhý a Nišikorimu odskočil na 3:1. Po následnom potvrdení brejku viedol Srb už 4:1 a opraty prvého setu držal pevne v rukách. Nišikori sa pri svojom podaní trápil a v šiestej hre oň druhýkrát po sebe prišiel, keď ho "Nole" dokázal získať cez výhodu. Favorizovaný Srb bez väčších ťažkostí získal set vo svoj prospech - 6:1. Rozhodený Nišikori sa nedokázal otriasť a pri svojom podaní prehral úvodnú hru druhého setu. Následne sa mu však podaril ten istý kúsok pri servise súpera a vrátil sa do hry. Pri vedení 4:3 Nišikori druhýkrát prelomil "Noleho" servis a bezpečne dopodával na 6:3. V rozhodujúcom dejstve sa však Djokovič zmobilizoval a nedovolil Nišikorimu uhrať ani gem - 6:0.

Djokovič sa debutantovi medzi elitou druhýkrát revanšoval za septembrovú prehru v semifinále US Open. Nedávno na turnaji v Paríži zdolal Nišikoriho 6:2, 6:3 a vo vzájomnej bilancii tak vedie 3:2. "Kei hral fantasticky a má za sebou najlepšiu sezónu v kariére. V treťom sete však spravil niekoľko zbytočných dvojchýb, ktoré ho vyviedli z koncentrácie a stáli ho lepší výsledok. Teraz si potrebujem oddýchnuť a dobre sa pripraviť na zajtra. Druhé semifinále medzi Rogerom a Stanom si vychutnám pred televíziou, dám si k nemu popcorn a pôjdem spať," povedal Djokovič.

O pár hodín neskôr sa dozvedel, že jeho súperom bude Federer. Ten v prvom sete dvakrát stratil svoje podanie a prehral ho 4:6. V druhom dejstve si obaja aktéri držali servis až do stavu 6:5, keď Federer "brejkol" súpera a vyrovnal na 1:1 na sety. V rozhodujúcom treťom však skúsenejší Švajčiar hneď v prvom geme dovolil ujsť Wawrinkovi na 0:1 i 0:2. Wawrinka podával za stavu 5:4 na víťazstvo v zápase, ale nezvládol tlak a prehral si servis. V tajbrejku napokon ťahal za kratší koniec.

Federer v zápase odvrátil štyri súperove mečbaly a vďaka nezlomnej vôli ho napokon zvrátil vo svoj prospech. "Mal som šťastie. Stal hral skvele, ale ja som si stále veril, bojoval a išiel úder za úderom. Pri mečbaloch som si hovoril, že to skrátka skúsim. Vyšlo to a je nádherné si tu opäť zahrať vo finále," povedal Federer.


Turnaj majstrov - semifinále:

Novak Djokovič (1-Srb.) - Kei Nišikori (4-Jap.) 6:1, 3:6, 6:0
Roger Federer (2-Švajč.) - Stan Wawrinka (3-Švajč.) 4:6, 7:5, 7:6 (6)