Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Tenis

Masters: Federer nehral. Djokovič po zisku trofeje: Je mi ľúto Rogera

Srbský tenista Novak Djokovič pózuje s trofejou pre celkového víťaza Turnaja majstrov v Londýne 16. novembra 2014. Švajčiarsky tenista Roger Federer pre zranenie chrbta nenastúpil na nedeľňajšie finále dvojhry. Foto: TASR

Švajčiarsky tenista Roger Federer pre zranenie chrbta nenastúpil na nedeľňajšie finále dvojhry na Turnaji majstrov v Londýne.

Londýn 16. novembra (TASR) - Švajčiarsky tenista Roger Federer pre zranenie chrbta nenastúpil na nedeľňajšie finále dvojhry na Turnaji majstrov v Londýne. Srb Novak Djokovič sa tak bez boja stal celkovým víťazom Masters a v 02 aréne zavŕšil hetrik. Informovala o tom pol hodinu pred začiatkom zápasu agentúra Reuters.

Federer nenastúpil na zápas

Federer v sobotu večer odohral takmer trojhodinové semifinále proti krajanovi Stanovi Wawrinkovi, v ktorom odvrátil štyri mečbaly. "Môj zdravotný stav a boľavý chrbát mi žiaľ nedovoľuje odohrať finále. Považoval som sa potrebné sem osobne prísť a ospravedlniť sa divákom za to, že nemôžem nastúpiť. Dúfam, že do začiatku finále Davisovho pohára proti Francúzsku sa dám do poriadku," povedal Švajčiar v sprievode prezidenta ATP Chrisa Kermodeho.

Namiesto finále videli diváci exhibičný duel na jeden set medzi Djokovičom a domácim Britom Andym Murraym, ktorý nepostúpil zo základnej skupiny. Následne prišla na rad exhibičná štvorhra za účasti Murrayho, Johna McEnroea, Tima Henmana a Pata Casha.

Federer je rekordným šesťnásobným víťazom záverečného vrcholu sezóny. Djokovič si pripísal na konto štvrtý titul na Turnaji majstrov, prvý získal ešte v roku 2008 v čínskom Šanghaji. Už po troch víťazstvách v základnej skupine si "Nole" zabezpečil post koncoročnej svetovej jednotky. Hetrik na Masters sa naposledy podaril Američanovi Ivanovi Lendlovi v rokoch 1985-1987.

"Toto určite nie je spôsob, akým som chcel získať víťaznú trofej. Je mi ľúto Rogera. Pohybujem sa v tenisovom kolotoči už desať rokov a spoločne s Rafom Nadalom sú najsúťaživejšími hráčmi na okruhu. Vždy idú na sto percent. Ak by Roger mohol hrať, určite by nastúpil. Je mi ľúto aj fanúšikov, ktorí sa tešili na súboj svetovej jednotky a dvojky. Nie som typom hráča, ktorý zvykne oslavovať takéto víťazstva, ale musím osláviť celu sezónu ako takú. Táto trofej je korunou pre najlepšieho hráča roka," povedal Djokovič po prevzatí pohára a šeku na 1,92 milióna dolárov.