Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

Djokoviča delí už iba jedno víťazstvo od koncoročnej jednotky

Novak Djokovic Foto: TASR/AP

Djokovič síce v dueli s Wawrinkom prehral úvodné dve hry, potom už ale na dvorci jasne dominoval.

Londýn 12. novembra (TASR) - Český tenista Tomáš Berdych zvíťazil v úvodnom stredajšom stretnutí A-skupiny na Turnaji majstrov v Londýne nad Marinom Čiličom hladko v dvoch setoch 6:3, 6:1. Šiesty nasadený hráč si tak udržal šancu na postup do semifinále. Šampiónovi US Open odplatil štvrťfinálovú prehru zo záverečného grandslamového podujatia sezóny.

Vo večernom súboji zvíťazil dvojnásobný obhajca titulu Srb Novak Djokovič nad Švajčiarom Stanom Wawrinkom hladko 6:3, 6:0 a je blízko k postupu do semifinále. "Noleho" delí už iba jediný triumf od toho, aby si definitívne zabezpečil post koncoročnej svetovej jednotky. Ak v piatok zdolá Berdycha, jeho rivalovi v boji o mužský trón Švajčiarovi Rogerovi Federerovi nepomôže ani zisk cennej trofeje. Djokovič natiahol víťaznú sériu v hale na 29 stretnutí.

Prvý gem duelu medzi Berdychom a Čiličom trval osem minút. Rodák z Valašského Meziříčí napokon prelomil podanie súpera a dostal sa na koňa. Po ďalšom brejku v deviatom geme získal úvodný set vo svoj prospech. V druhom dejstve Berdych po rýchlom brejku odskočil súperovi na 4:1 a zápas s prehľadom dotiahol do úspešného konca. Pri vlastnom servise premenil v siedmej hre hneď prvý mečbal a upravil vzájomnú bilanciu s Čiličom na 6:4.



Berdych sa dokázal otriasť z hladkej prehry s Wawrinkom. "Snažil som sa sústrediť na tenis a na moju hru, išiel som fiftín za fiftínom. Nebol to ani zďaleka taký jednoznačný zápas, ako ukazuje konečný výsledok, bol to boj. V minulosti som na Turnaji majstrov už bol v situácii, že som prvý duel prehral a vedel som, o čom to je. Tieto skúsenosti mi určite dnes pomohli. Ak chcem postúpiť do semifinále, nezostáva mi nič iné, ako zdolať v piatok svetovú jednotku Novaka Djokoviča. Vynasnažím sa vydať zo seba maximum," povedal Berdych v prvom interview priamo na kurte. V zamotanej skupine ešte môžu postúpiť všetci štyria tenisti a Berdychovi paradoxne môže stačiť s Djokovičom aj prehra, no nemusí sa dostať ďalej ani po prípadnom víťazstve.

Djokovič síce v dueli s Wawrinkom prehral úvodné dve hry, potom už ale na dvorci jasne dominoval. "Súper síce skvele vstúpil do zápasu, ale necítil som frustráciu. Koncentroval som sa a potom to už bolo z mojej strany skvelé predstavenie," uviedol 27-ročný Srb, ktorý prvý set otočil na 6:3 vo svoj prospech a v druhom nadelil súperovi "kanára". V hale tak vyhral už svoj 29. zápas za sebou. Wawrinka ani po zdrvujúcej prehre nemal hlavu v dlaniach: "Nie som z toho zdecimovaný, skoro každý s Novakom v poslednom čase prehral v dvoch setoch..."

Raonič pre zranenie odstúpil z Turnaja majstrov

Kanadský tenista Miloš Raonič pre zranenie odstúpil z Turnaja majstrov v Londýne. Vo štvrtkovom dueli B-skupiny proti Japoncovi Keimu Nišikorimu ho nahradí Španiel David Ferrer. Informovala o tom agentúra AP.

Raonič po dvoch prehrách už nemal šancu postúpiť do semifinále. O dvoch semifinálových miestenkách sa rozhodne medzi Nišikorim, grandslamovým rekordérom Švajčiarom Rogerom Federerom a Britom Andym Murraym.


A-skupina:

Novak Djokovič (1-Srb.) - Stan Wawrinka (3-Švajč.) 6:3, 6:0
Tomáš Berdych (6-ČR) - Marin Čilič (8-Chor.) 6:3, 6:1