Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Tenis

Hingisová vyrastala pri stĺpiku tenisovej siete, spomína jej otec

Martina Hingisová Foto: TASR/AP

Martina Hingisová je dcérou Slováka Karola Hingisa a Češky Melánie Molitorovej a krstné meno dostala podľa legendárnej tenistky Martiny Navrátilovej.

Bratislava 6. októbra(TASR) - Stala sa najmladšou ženskou tenisovou jednotkou v histórii a na konte má viac ako 40 titulov na okruhu WTA. Päťnásobná grandslamová šampiónka Martina Hingisová nedávno oslávila 34 rokov. K narodeninám jej blahoželal aj otec Karol Hingis, ktorý ju sprevádzal v začiatkoch bohatej kariéry.

Martina Hingisová je dcérou Slováka Karola Hingisa a Češky Melánie Molitorovej a krstné meno dostala podľa legendárnej tenistky Martiny Navrátilovej. Narodila sa 30. septembra 1980 v Košiciach a od oboch rodičov, aktívnych tenistov, zdedila vhodné gény. Tie sa začali prejavovať veľmi rýchlo. "Martina sa narodila v septembri a už v apríli nasledujúceho roka bola pri kurtoch. Jej mama hrala tenis za košický klub VSŽ a mala na ňu viac času. Ja som hrával tenis tiež, no musel som aj pracovať, takže som bol s dcérou len popoludní. Vtedy za socializmu nebolo veľa zamestnancov, ktorí mohli aktívne športovať," rozhovoril sa pre TASR Karol Hingis, ktorý stále pracuje na košických dvorcoch.

Martina odmalička trávila v tenisovom areáli veľa času a celkom prirodzene začala inklinovať práve k "bielemu športu." "Dá sa povedať, že sme ju nemali kam dať a tak bola už od ôsmich mesiacov na kurte. Tam prakticky vyrastala a keď mala dva a pol roka, tak som jej z dreva spravil raketu. To ste mali vidieť, ako sa z nej tešila. V tom období takpovediac vyrastala pri stĺpiku tenisovej siete," povedal Hingis s úsmevom. Dcéru do tenisu nemusel nikto nútiť. Na dvorce sa brala sama a talent ukazovala už vo veľmi mladom veku. "Ona bola často pri kurte a odmalička vnímala tenis a hru samotnú. Bolo úžasným zážitkom ju sledovať už keď mala šesť či sedem rokov. Mala skvelé voleje, returny. Keď mala šesť rokov, bola na vrchole rebríčka hráčok do deväť rokov v Československu. Bola tu suverénne najlepšia, no vtedajší režim jej nedovolil hrať za mladšie žiačky. Vo Švajčiarsku, kam následne odišla, taký zákaz nebol. Keď mala 9 rokov, "bila" 14-ročné deti. Neustále dokazovala svoj veľký talent a veľmi dobre ju viedla aj jej matka," poznamenal Karol Hingis.

Na archívnej snímke z 1. marca 1997 švajčiarska tenistka Martina Hingisová počas zápasu so Slovenkou Katarínou Studeníkovou v zápase II. svetovej skupiny Fed Cupu Slovensko - Švajčiarsko v Košiciach. Šestnásťročná Hingisová vyhrala 6:1 a 6:3.
Foto: TASR/Svätopluk Písecký


Manželia Hingisovci sa po čase rozviedli a Martina išla s matkou do Česka a neskôr do Švajčiarska. Jej talentu to neublížilo a v úspechoch pokračovala aj naďalej. "Keď mala dvanásť, vyhrala mládežnícky Roland Garros a o dva roky neskôr sa stala profesionálnou hráčkou. To nie je zvyčajné ani dnes a nebolo ani vtedy," dodal Hingis. Otec bývalej svetovej jednotky, ktorá sa na čele rebríčka WTA udržala 80 týždňov v rade, priznáva, že práve matka mala výrazný podiel na dcérinych úspechoch. "Všetok svoj voľný čas obetovala tomu, aby s Martinou dosiahla maximum. To, pre čo sa obetovala, aj dosiahla. Ja to nemôžem brať na seba, pretože od jej ôsmich rokov som s ňou prakticky nebol," poznamenal Karol Hingis.

Jeho dcéra sa vo veľmi mladom veku dvakrát sťahovala, dvakrát si zvykala na nové prostredie a vo Švajčiarsku aj na úplne nový jazyk. Dokázala to však zvládnuť a výrazné problémy nemala ani v škole. "Keď odišla do Švajčiarska, musela sa učiť po nemecky. Nebolo to jednoduché, no pokiaľ viem, patrila medzi dobré žiačky. V čase, keď prvýkrát vyhrala Wimbledon, mala 16 rokov a vtedy sa ešte trápila s jazykovou bariérou. Dnes však už ovláda sedem svetových jazykov," Karol Hingis.