Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Cibulkovej posledný krok nevyšiel, z Kuala Lumpur si titul neodnáša

Víťazka turnaja 17-ročná Chorvátka Donna Vekičová (vľavo) a porazená finalistka Slovenka Dominika Cibulková pózujú s trofejami po finálovom zápase ženskej dvojhry v Kuala Lumpur Foto: TASR/AP

V dramatickom finále dvojhry prehrala ako nasadená jednotka so sedmičkou ´pavúka´ 17-ročnou Chorvátkou Donnou Vekičovou po trojsetovej bitke.

Kuala Lumpur 20. apríla (TASR) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková nezískala piaty titul na okruhu WTA. V dramatickom finále dvojhry na turnaji v malajzijskom Kuala Lumpur prehrala ako nasadená jednotka so sedmičkou "pavúka" 17-ročnou Chorvátkou Donnou Vekičovou po takmer trojhodinovej trojsetovej bitke 7:5, 5:7 a 6:7 (4). Zverenka trénera Mateja Liptáka nevyužila šancu vybojovať druhú tohtoročnú trofej. Začiatkom marca nenašla premožiteľku na harde v mexickom Acapulcu, kde bola tiež najvyššie nasadenou hráčkou.

Pre Cibulkovú to bolo celkovo 11. singlové finále na WTA Tour. Z prvého titulu sa tešila v roku 2011 v Moskve, v júli 2012 vyhrala turnaj v Carlsbade a o 12 mesiacov neskôr triumfovala v ďalšom kalifornskom stredisku Stanford. Z Kuala Lumpur si odnáša prémiu 21.400 USD a 180 bodov do svetového rebríčka WTA. V jeho novom vydaní bude naďalej figurovať na desiatom mieste, no zníži stratu na bývalú svetovú jednotku Rusku Mariu Šarapovovú. Vekičová pretavila tretie finále v zisk prvého titulu. Vlani na tráve v Birminghame nestačila na Cibulkovej krajanku Danielu Hantuchovú, za kratší koniec ťahala aj v roku 2012 v uzbeckom Taškente.


Prvý titul pre Vekičovú

Cibulkovej nevyšiel úvod stretnutia, keď v piatom geme stratila podanie a Vekičová sa ujala vedenia 3:2. Zápas následne prerušili pre dážď. Vyše hodinová prestávka slovenskej jednotke pomohla, od stavu 2:4 získala tri gemy v rade a v koncovke setu slávila úspech. Na začiatku druhého dejstva riskantne hrajúca Vekičová, ktorá striedala víťazné údery s nevynútenými chybami, po rýchlom brejku odskočila Cibulkovej na 4:2. Slovenka síce v ďalších minútach otočila na 5:4, no záver patril Vekičovej, ktorá za stavu 6:5 premenila v poradí štvrtý setbal. Mladá Chorvátka sa dostala na koňa, v rozhodujúcom dejstve si po dvoch brejkoch vybudovala náskok 4:0 a za stavu 5:2 mala k dispozícii štyri mečbaly. Cibulková ich však odvrátila, otočila na 6:5 a osude zápasu musel rozhodnúť tajbrejk. V ňom sa presadila Vekičová, ktorá za stavu 6:4 premenila po víťaznom forhende v poradí šiesty mečbal.

17-ročná Chorvátka Donna Vekičová sa teší po výhre nad Slovenkou Dominikou Cibulkovou vo finále ženskej dvojhry v Kuala Lumpur
Foto: TASR/AP
.

Domču mrzí záver 2. setu

Cibulkovú mrzel najmä záver druhého setu. "Veľká škoda, že sa mi tento zápas nepodarilo dotiahnuť do úspešného konca. Výsledok hovorí jasne o tom, že to bolo veľmi tesné, rozhodlo pár loptičiek. Vekičová podala výborný výkon. Bolo to jej tretie finále, nemala čo stratiť. Mrzí ma, že v druhom sete za stavu 5:4 a 15:0 pri jej podaní mi nevyšlo pár úderov. Vždy bojujem do poslednej loptičky a ani za stavu 2:5 a 0:40 v treťom sete som to nezabalila. Podarilo sa mi odvrátiť štyri mečbaly a otočiť na 6:5, no Vekičovú to nepoložilo, v tajbrejku ju podržal servis," povedala pre TASR svetová desiatka, ktorá je s celkovým vystúpením v Kuala Lumpur spokojná.

Slovenka Dominika Cibulková odvracia úder Chorvátky Donny Vekičovej vo finálovom zápase ženskej dvojhry v Kuala Lumpur
Foto: TASR/AP
.

Donna hrala výborne

"Tesne po finále som možno trochu sklamaná, ale taký je tenis a šport. Zajtra sa budem pozerať na to tak, že finále je super výsledok. Tento turnaj stopercentne splnil svoj účel. Dobre som sa popasovala s náročnými podmienkami a vysokou vlhkosťou vzduchu i s tým, že som bola favoritkou. Už sa teším na antukovú časť sezóny. V Stuttgarte to nebude ľahké, no dúfam, že to zvládnem. Potom ma čakajú veľké turnaje v Madride, Ríme a grandslamový Roland Garros v Paríži, ktoré sú pre mňa veľkou výzvou. Dúfam, že s Maťom Liptákom dobre natrénujeme," dodala Cibulková.


Chorvátka mala z prvého titulu veľkú radosť. "Bolo to veľmi náročné, pretože Dominika hrala výborne. O to viac si cením, že som ju zdolala a odplatila jej prehru z turnaja v Indian Wells. Malajziu milujem a už sa teším na budúcoročný turnaj v Kuala Lumpur," povedala Vekičová po prevzatí trofeje.



dvojhra - finále:
Donna Vekičová (7-Chor.) - Dominika CIBULKOVÁ (1-SR) 5:7, 7:5, 7:6 (4)