Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

Djokovič vo finále mužskej dvojhry vyzve obhajcu Nadala

Novak Djokovič oslavuje postup do finále French Open Foto: TASR/AP

Ak Nole v nedeľu získa titul a skompletizuje svoju grandslamovu zbierku, vystrieda Španiela Rafaela Nadala na poste svetovej jednotky.

Paríž 6. júna (TASR) - Najvyššie nasadený španielsky tenista Rafael Nadal bude v nedeľu súperom Srba Novaka Djokoviča vo finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži.

Obhajca titulu a osemnásobný šampión si v druhom semifinále poradil si siedmym nasadeným Britom Andym Murraym hladko v troch setoch 6:3, 6:2, 6:1. Djokovič v úvodnom semifinále na dvorci Philippa Chatriera ako nasadená dvojka zdolal osemnástku "pavúka" Lotyša Ernestsa Gulbisa v štyroch setoch 6:3, 6:3, 3:6, 6:3.

Srb môže byť jednotkou

Ak "Nole" v nedeľu získa titul a skompletizuje svoju grandslamovu zbierku, vystrieda Nadala na poste svetovej jednotky. V roku 2012 s ním prehral v doposiaľ jedinom parížskom finále, ktoré absolvoval. Gulbis nastúpil na svoje úvodné grandslamové semifinále v kariére bez rešpektu, v prvom geme nestratil pri vlastnom podaní ani fiftín a vo štvrtej hre mal k dispozícii dva brejkbaly. Djokovič však vyrovnal na 2:2 a od toho momentu bol na kurte lepším hráčom. V piatom geme Gulbisa brejkol, rovnaký kúsok sa mu podaril aj za stavu 5:3 a prvý set sa stal jeho korisťou.


Lotyš robil veľa chýb

Lotyš mal nízke percento prvého podania, robil priveľa nevynútených chýb, čo bola voda na mlyn Djokoviča. O osude druhého dejstva rozhodol šiesty gem, v ktorom "Nole" zobral súperovi servis. V treťom sete Gulbis pridal na agresivite a po sérii bekhendových winnerov v ôsmom geme pri podaní Djokoviča ho získal vo svoj prospech. Vo štvrtom dejstve sa však po brejku v ôsmej hre presadil Djokovič. Za stavu 5:3 premenil pri vlastnom servise hneď prvý mečbal.

Ernests Gulbis
Foto: TASR/AP
.
Nole po výhre necítil nadšenie

Napriek postupu do finále Djokovič po zápas nepôsobil nadšene. "Necítil som sa úplne dobre, ani v prvých dvoch setoch som nehral oslnivo. Som rád, že som to zvládol, pretože dnes vládli náročné podmienky. Nemalo by sa mi stávať to, čo v treťom sete, keď som robil veľa nevynútených chýb. Do začiatku finále musím popracovať na ich odstránení," povedal Djokovič v prvom interview s bývalou rakúskou tenistkou Barbarou Schettovou.

Nadal od úvodných minút zápasu s Murraym potvrdzoval úlohu favorita. Po rýchlom brejku si vybudoval náskok 3:0 a prvý set získal vo svoj prospech. Aj v druhom dejstve pokračovala dominancia Španiela, ktorý dvakrát Murrayho brejkol. Škót mal veľké problémy returnovať Nadalov servis, ani po druhom podaní nedokázal dostať súpera pod tlak. V treťom sete si Španiel po rýchlom brejku odskočil Murraymu na 3:1 a zápas s prehľadom dotiahol do úspešného konca.

Nadal dovolil Murraymu 7 hier

"Antukový kráľ" bol po suverénnom postupe do finále spokojný. "Bol to z mojej strany vynikajúci zápas, jeden z najvydarenejších na Roland Garros vôbec. Je to neuveriteľné, že v Paríži som za posledných 10 rokov deviatykrát vo finále. Je to môj najobľúbenejší turnaj a verím, že aj finále bude dobré. Novak je neskutočný hráč, je to obrovská výzva. Po víťazstve v Ríme má veľa sebavedomia a budem musieť podať maximálny výkon, aby som mal šancu zdolať ho," povedal Nadal v prvom interview s bývalým francúzskym tenistom Fabricom Santorom.

Rafael Nadal
Foto: TASR/AP
.
muži - dvojhra - semifinále:
Rafael Nadal (1-Šp.) - Andy Murray (7-V. Brit.) 6:3, 6:2, 6:2, Novak Djokovič (2-Srb.) - Ernests Gulbis (18-Lot.) 6:3, 6:3, 3:6, 6:3