Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Del Potro po zisku titulu v Indian Wells: Ešte stále sa chvejem

Na snímke Argentínčan Juan Martin del Potro pózuje po tom, ako zdolal Švajčiara Rogera Federera. Foto: TASR/AP

V dramatickom finále dvojhry zdolal Argentínčan najvyššie nasadeného obhajcu titulu Švajčiara Rogera Federera.

Indian Wells 19. marca (TASR) - Argentínsky tenista Juan Martin del Potro sa stal víťazom turnaja ATP v kalifornskom Indian Wells a získal prvý titul z podujatí Masters 1000. V dramatickom finále dvojhry zdolal najvyššie nasadeného obhajcu titulu Švajčiara Rogera Federera 6:4, 6:7 (8), 7:6 (2). V treťom sete odvrátil tri mečbaly.

Pre turnajovú šestku je to druhá najcennejšia trofej v kariére. Životný úspech dosiahol Del Potro v septembri 2009, keď triumfoval na grandslamovom US Open po finálovom víťazstve nad Federerom. Juhoameričan v Indian Wells ukončil Federerovu 17-zápasovú víťaznú sériu na ATP Tour a pripravil mu vôbec prvú tohtoročnú prehru. Spolu s dvojhrami na Hopmanovom pohári vyhral Helvét 21. súťažných zápasov bez prerušenia.

O osude prvého setu duelu medzi Del Potrom a Federerom rozhodol piaty gem, v ktorom Argentínčan čistou hrou prelomil podanie súpera. Del Potro ťažil z kvalitného prvého podania a delového forhendu, dokázal Federera pretlačiť pri dlhších výmenách od základnej čiary.

V druhom dejstve mal Švajčiar za stavu 5:4 k dispozícii dva setbaly, Del Potro ich odvrátil a vynútil si tajbrejk, v ňom mal však navrch Federer, ktorý premenil siedmy setbal. Za stavu 7:8 odvrátil mečbal. V treťom sete si do stavu 4:4 obaja hráči suverénne držali servis. V deviatom geme Federer po agresívnom bekhendovom returne prvýkrát v zápase zobral del Potrovi podanie a v ďalšej hre mal k dispozícii tri mečbaly. Argentínčan ich však odvrátil a v tajbrejku Federera deklasoval.

Del Potro po zisku titulu neskrýval emócie. "Ešte stále sa chvejem. Nemôžem uveriť tomu, že som získal prvú trofej z turnajov Masters a vo finále v Indian Wells som zdolal najväčšieho velikána. Roger, ty píšeš tenisovú históriu a robíš nášmu športu fantastickú reklamu. Bolo pre mňa cťou hrať proti tebe vo finále, blahoželám ti k skvelému turnaju. Chcem sa poďakovať celému môjmu tímu a podeliť sa s ním o túto trofej. Veľká vďaka patrí aj všetkým fanúšikom, ktorí ma podporovali v hľadisku i v mojej rodnej Argentíne," uviedol vo svojom slávnostnom príhovore, ktorý zakončil v španielčine.

Federer uznal kvality súpera. "Juan Martin bol vo finále o kúsok lepší a zvíťazil zaslúžene. Pre mňa to bol napriek dnešnej prehre vydarený turnaj. Hrať na druhom najväčšom štadióne sveta vo fantastickej atmosfére je úžasné. Ďakujem môjmu tímu, fanúšikom i všetkým, ktorí sa podieľajú na organizácii tohto turnaja - jeho riaditeľovi Tommymu Haasovi, zberačom i dobrovoľníkom."

Dvojhra - finále:



Juan Martin del Potro (6-Arg.) - Roger Federer (1-Švajč.) 6:4, 6:7 (8), 7:6 (2)