Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Tenis

DC: SR proti Švajčiarsku s Kližanom, Martinom, Gombosom i Poláškom

Na snímke slovenský daviscupový tím, zľava Martin Kližan, Lukáš Klein, Filip Polášek, nehrajúci kapitán Dominik Hrbatý počas tlačovej konferencie k zápasu I. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára Slovensko - Švajčiarsko, 3. septembra 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Švajčiari pricestujú do Bratislavy bez dvoch najväčších hviezd Rogera Federera a Stana Wawrinku - štvrťfinalistov záverečného grandslamu sezóny US Open.

Bratislava 3. septembra (TASR) - Kvinteto slovenských tenistov Martin Kližan, Andrej Martin, Norbert Gombos, Filip Polášek, Igor Zelenay figuruje v nominácii na zápas euro-africkej zóny Davisovho pohára proti Švajčiarsku. Duel sa uskutoční 13.-14. septembra na antuke pod otvorenou strechou AXA arény bratislavského NTC. Jeho víťaz postúpi do marcovej kvalifikácie o účasť na budúcoročnom finálovom turnaji v Madride.

Švajčiari pricestujú do Bratislavy bez dvoch najväčších hviezd Rogera Federera a Stana Wawrinku - štvrťfinalistov záverečného grandslamu sezóny US Open. Jednotkou Helvétov bude Henri Laaksonen, ktorý je v rebríčku ATP na 119. mieste. V nominácii kapitána Severina Lüthiho sú ešte Sandro Ehrat, Marc-Andrea Hüsler, Damien Wenger a Jérôme Kym. Úvodné piatkové dvojhry odštartujú o 17.00 h, v sobotu od 16.00 sú na programe štvorhra a záverečné single. Hlavným rozhodcom bude Francúz Stephane Apostolou, v úlohe empajrových arbitrov sa predstavia Egypťan Adel Nour a Britka Kelly Thompsonová.



So slovenským tímom sa pod dohľadom kapitána Dominika Hrbatého okrem nominovanej pätice budú pripravovať aj Filip Horanský, Lukáš Klein a Jozef Kovalík. "Mal som veľkú dilemu, koho nominovať, bolo mi ľúto niekoho z chalanov vynechať. Hráči sa sami pýtali, či by mohli s nami trénovať, aj keď nie sú v nominácii. Svedčí to o tom, že v tím je výborná atmosféra, chalani držia spolu a Davis Cup ich baví. Už dnes začal trénovať Lukáš Klein, v stredu sa pripoja Kližan, Kovalík, Horanský a Polášek. Andrej Martin začne vo štvrtok. Hral dve challengerove finále za sebou a potrebuje si mentálne oddýchnuť. Igor Zelenay pricestuje za nami, keď skončí svoje účinkovanie na challengeri v Janove. Máme naplánované aktivity, možno si pôjdeme zahrať florbal, alebo bowling. Najneskôr v pondelok začneme s prípravou na centrálnom kurte. Bude to iné ako pod zatvorenou strechou. Zápasy odštartujú neskôr, hráčom nebude svietiť do očí slnko. Tieň bude zasahovať na celý kurt," uviedol Hrbatý.

V tíme sa pri voľbe povrchu diskutovalo aj o harde, väčšina sa však priklonila k antuke. "Bola tam debata o harde, no chceli sme čo najviac eliminovať možnosti príchodu Federera s Wawrinkom. Pre divákov by bolo super, ak by prišli, ale naše šance na víťazstvo by rapídne klesli. Maťo Kližan, Andrej Martin i Noro Gombos hrajú na antuke výborne a verím, že to potvrdia aj v zápase so Švajčiarskom," dodal Hrbatý.

Kližan sa prihováral za to, aby sa hralo na harde, hoci antuka je jeho najobľúbenejší povrch. "Momentálne prebieha hardová sezóna. Mám už svoj vek a prechod z tvrdého povrchu späť na antuku nie je jednoduchý. Rešpektujem však rozhodnutie väčšiny. Na zápas sa teším, v našom tíme sa vytvorila super grupa. Urobíme všetko pre to, aby sme zvíťazili a v marci mohli opäť bojovať o postup na finálový turnaj v Madride," povedal líder slovenskej ekipy.

Vo štvorhre sa bude Hrbatý spoliehať na Poláška, ktorý prežíva životnú sezónu. Po boku Chorváta Ivana Dodiga vyhral prestížny turnaj Masters 1000 v Cincinnati a vo svetovom deblovom rebríčku sa vrátil do prvej tridsiatky. "Proti Švajčiarom budeme v úlohe favoritov, no nemôžeme ich podceniť. Laaksonen sa pohybuje okolo prvej stovky a mladý Hüsler vyhral nedávno prvý challenger. Ťažko povedať, koho postavia do štvorhry. Vo februári v zápase s Ruskom hrali debla Laaksonen s Kymom a zdolali pár Rubľov, Donskoj, takže slabí určite nebudú."