Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Tenis

DAVIS CUP: Slováci prehrali s Bosnou, budú hrať iba o záchranu

Na snímke slovenský reprezentant Martin Kližan sa raduje z víťazstva 6:3, 7:6 vo dvojhre proti Damirovi Džumhurovi z Bosny a Hercegoviny v 2. kole 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára Slovensko - Bosna a Hercegovina 7. apríla 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Správu budeme aktualizovať.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Slovenskí tenisti budú hrať na jeseň iba o záchranu v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára. V dueli 2. kola totiž prehrali na antuke v bratislavskom NTC s Bosnou a Hercegovinou 2:3. O všetkom rozhodla až záverečná dvojhra, v ktorej Jozef Kovalík prehral s bosnianskou dvojkou Mirzom Bašičom 6:7 (0), 6:2, 3:6. Slováci budú bojovať v októbru o záchranu v druhej lige proti neúspešnému zo súboja medzi Ruskom a Bieloruskom. Bosnu a Hercegovinu čaká v septembri baráž o svetovú skupinu.

Kovalík, ktorý v záverečnom singli nahradil pôvodne nominovaného Norberta Gombosa, mal v úvode zápasu s Bašičom dvakrát brejk k dobru, keď viedol 3:1 a 4:2. Bosniak si však v oboch prípadoch zobral späť stratené podanie a dotiahol prvý set do tajbrejku, v ktorom Kovalíka deklasoval, keď mu nedovolil uhrať ani jedinú loptičku. Bašič v tejto fáze zápasu skvele podával, hral agresívne od základnej čiary a na jeho konto pribúdal jeden víťazný úder za druhým.

Kovalík sa po neúspešnom tajbrejku rýchlo otriasol, v druhom sete dvakrát prelomil podanie Bašiča a vynútil si rozhodujúce dejstvo. Slovenský reprezentant sa chytil na returne, začal mať navrch pri dlhších výmenách. Na Bašiča, ktorý na úvod sobotňajšieho programu odohral po boku Tomislava Brkiča víťaznú štvorhru, v týchto chvíľach akoby doľahla únava. Pred začiatkom tretieho setu sa však zmobilizoval, po brejku v druhom geme odskočil Kovalíkovi na 3:0 a zápas už dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:3 premenil vďaka esu v poradí druhý mečbal.



Podľa nového slovenského daviscupového kapitána Dominika Hrbatého o konečnom výsledku rozhodlo pár loptičiek. "Chalani dali do toho maximum a poďakoval som im za predvedené výkony. Škoda štvorhry. Andrej s Igorom boli na začiatku nervózni, stuhnutejší a potom nevedeli naskočiť do vlaku. Martin Kližan odohral famózny zápas a Džumhurovi nedal šancu. Jojo Kovalík začal proti Bašičovi dobre, škoda, že neudržal v prvom sete brejk. Súper sa potom uvoľnil a hral nadpriemerne, mal vysoké percento prvého podania."




2. kolo 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára:

SLOVENSKO - Bosna a Hercegovina 2:3

Norbert Gombos - Damir Džumhur 4:6, 1:6

Martin Kližan - Mirza Bašič 7:6 (5), 6:1

Andrej Martin, Igor Zelenay - Bašič, Tomislav Brkič 2:6, 4:6

Kližan - Džumhur 6:3, 7:6 (3)

Jozef Kovalík - Bašič 6:7 (0), 6:2, 3:6