Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

WIMBLEDON: Dominika Cibulková postúpila do osemfinále dvojhry

Dominika Cibulková, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V dueli o postup do štvrťfinále Cibulková nastúpi v pondelok proti Taiwančanke Su-Wei Hsieh.

Wimbledon 5. júla (TASR) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa prebojovala už do osemfinále dvojhry na granslamovom turnaji vo Wimbledone. V 3. kole si na tráve All England Clubu poradila s pätnástou nasadenou Belgičankou Elise Mertensovou hladko 6:2, 6:2. V dueli o postup do štvrťfinále nastúpi v pondelok proti Taiwančanke Su-Wei Hsieh, ktorá nečakane vyradila najvyššie nasadenú svetovú jednotku Rumunku Simonu Halepovú 3:6, 6:4, 7:5.

S ázijskou hráčkou má Slovenka priaznivú bilanciu 2:0. Vlani ju zdolala na Australian Open, v roku 2014 na turnaji v Kuala Lumpur. Vo Wimbledone má Cibulková už istú prémiu 163.000 libier a 240 bodov do svetového rebríčka WTA. Zverenke trénera Mateja Liptáka vyšiel úvod zápasu s Mertensovou, keď vo štvrtom geme po dvoch kvalitných returnoch prelomila podanie súperky a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 4:1. Rovnako ako v dueli 2. kola proti Britke Johanne Kontovej diktovala tempo hry, tlačila Belgičanku z forhendu. V desiatom geme Mertensovú opäť brejkla a prvý set sa stal jej korisťou.

Cibulkovej výborne fungoval nielen forhend, ale ak bekhend po čiare, súperku dokázala pretlačiť vo výmenách. Na začiatku druhého dejstva mala Mertensová dva brejkbaly, Cibulková ich však odvrátila, v ďalšom geme zobrala Belgičanke servis a odskočila jej na 3:0. Dobre rozohraný zápas už dotiahla do úspešného konca. Za stavu 5:1 síce nepremenila dva mečbaly, no v ôsmom geme využila v poradí piatu možnosť a upravila vzájomnú bilanciu s Mertensovou na 2:1.

Cibulková bola po suverénnom postupe medzi elitnú šestnástku veľmi spokojná. "Podala som bezchybný výkon. Do bodky som splnila taktiku, na ktorej sme sa dohodli s mojím trénerom Maťom Liptákom. Dnes si naozaj nemám čo vytknúť. Ak by mi do kurtu padlo ešte viac prvých podaní, už by sme museli hovoriť o perfekcionizme. Nečakala som, že zápas bude mať taký hladký priebeh. Hrala som však výborne a súperku som k ničomu nepustila. Mertensová ťažko čítala moje údery. Do poslednej chvíle nevedela, kam bude smerovať loptička z mojej rakety. Moje údery mali dobrú dĺžku a dostatočnú razanciu, vo výmenách som ju tlačila. Mala tam síce zopár brejkbalov, no väčšinu z nich som odvrátila výborným podaním alebo winnerom. Pri big pointoch som dnes mala navrch, v dôležitých momentoch som ju prevýšila. Všetko bolo v mojich rukách, ja som riadila zápas a držala jeho opraty," povedala pre TASR wimbledonská štvrťfinalistka z roku 2016.

Zápas proti Su-Wei Hsieh bude podľa slov Cibulkovej náročný. "Je to veľmi nepríjemná súperka. Dvakrát som ju síce zdolala, no vlani na Australian Open to bolo ťažké. Je povzbudená víťazstvom nad svetovou jednotkou. Musím pristúpiť k tomuto duelu rovnako ako keby som hrala proti Halepovej. Každá hráčka, ktorá postúpila do osemfinále, si to zaslúžila. Teraz bude záležať od toho, ktorá z nás podá v ten deň lepší výkon, ta vyhrá."

Zápasy Cibulkovej sledoval priamo vo Wimbledone generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška, ktorému robil spoločnosť bývalý šéf ITF Francesco Ricci Bitti. "Dominika podala proti Mertensovej výborný výkon, ale aj predtým proti Kontovej. Výborne returnovala a mala väčší tlak vo výmenách. Po vypadnutí Halepovej má veľkú šancu postúpiť do štvrťfinále Wimbledonu,” povedal Moška pre stz.sk. Cibulkovú delí od návratu na post slovenskej jednotky jedno víťazstvo.

Ženy - dvojhra - 3. kolo:

Dominika CIBULKOVÁ (SR) - Elise Mertensová (15-Bel.) 6:2, 6:2