Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

Nadal postúpil do finále Roland Garros

Španielsky tenista Rafael Nadal sa raduje z víťazstva nad Argentínčanom Juanom Martinom del Potrom v semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži 8. júna 2018. Foto: TASR/AP

Nadal sa za dve hodiny a 14 minút prebojoval do svojho jedenásteho finále na Roland Garros.

Paríž 8. júna (TASR) - Španielsky tenista Rafael Nadal si zahrá vo finále mužskej dvojhry na Roland Garros proti Rakúšanovi Dominicovi Thiemovi. Najvyššie nasadený hráč zdolal v piatkovom druhom semifinále Argentínčana Juana Martina Del Potra v troch setoch 6:4, 6:1 a 6:2.

Thiem sa stal prvým finalistom, keď si ako siedmy nasadený v prvom semifinále poradil s prekvapením parížskeho grandslamu Talianom Marcom Cecchinatom za 2:20 h v troch setoch 7:5, 7:6 (10), 6:1.

Cecchinato už postupom do semifinále dosiahol životný úspech. Nenasadený 72. hráč svetového rebríčka doteraz na grandslamoch neprešiel ani raz cez prvé kolo, v Paríži však predvádzal brilantné výkony. Vo štvrťfinále sa mu dokonca podarilo vyradiť šampióna z roku 2016 Novaka Djokoviča zo Srbska.

Thiemovi vyšiel vstup do zápasu, keď v prvej hre uspel pri podaní súpera. O túto výhodu síce prišiel vo ôsmom geme, ale za stavu 5:5 opäť prelomil Cecchinatov servis a následným potvrdením brejku získal prvý set vo svoj prospech.

Vo vyrovnanom druhom dejstve čelil taliansky tenista trom brejkbalom, jednému v prvej a dvom v piatej hre, ale nepríjemnú situáciu zvládol bez ujmy. Aj v tajbrejku bol v ohrození za stavu 3:6, ale štyrmi loptičkami v rade sa dostal do vedenia 7:6. Napokon však preukázal pevnejšie nervy jeho súper, ktorý sa ziskom druhého setu definitívne dostal na koňa.

Cecchinato kopil chybu za chybou a tretí set bol už jednoznačnou záležitosťou Thiema, ktorý na parížskej antuke do tretice zvládol semifinálovú prekážku.

Thiem sa do finále niektorého z turnajov veľkej štvorky prebojoval prvýkrát v kariére. O trofej si 24-ročný víťaz desiatich titulov z okruhu ATP zahrá v nedeľu proti Rafaelovi Nadalovi.

"Nemyslím si, že by v dnešnom zápase zohrali skúsenosti špeciálnu rolu. Podľa môjho názoru bolo kľúčové, že som vyhral tajbrejk druhého setu. Striedali sme sa vo vedení, keby sa Marcovi podarilo premeniť ponúknuté setbaly, bol by z toho ešte dlhý a dramatický zápas," povedal v prvom interview na kurte Thiem, ktorý sa chystal pozrieť si druhé semifinále.

"Pozriem sa, proti komu budem hrať, aj keď Rafaela ani Juana Martina netreba predstavovať. Obaja sú veľkí hráči. Pokúsim sa dobre zregenerovať, zajtrajší deň využijem na kvalitný tréning, aby som nevypadol z rytmu a v nedeľu pôjdem na to," dodal Thiem.

Druhým finalistom sa stal 10-násobný víťaz podujatia Španiel Rafael Nadal. V úvodnom vyrovnanom sete mal Del Potro za stavu 4:4 tri brejkbaly, no nevyužil ani jeden. V následnej hre premenil Nadal druhý setbal a dostal sa do vedenia. Druhé a tretie dejstvo bolo už jednoznačnou záležitosťou španielskeho tenistu. Ten nedal Argentínčanovi, ktorý sa dostal do semifinále Roland Garros po deviatich rokoch, prakticky žiadnu šancu. Nadal sa tak za dve hodiny a 14 minút prebojoval do svojho jedenásteho finále na Roland Garros.

"V prvom sete som veľakrát prehrával 0:40 alebo 15:40, no dokázal som to vždy zvrátiť a to rozhodlo. Bolo to veľmi vyrovnané a aj diváci cítili, že dnes môžem prehrať. Aj keď sa zápas nevyvíja podľa mojich predstáv, tak sa vždy snažím zo všetkých síl. Teraz si oddýchnem a na finále sa začnem pripravovať až zajtra. S Dominicom Thiemom sme už niekoľkokrát hrali a aj som s ním prehral. Teraz to bude však iná situácia, hrá sa na tri víťazné sety," uviedol Nadal v rozhovore na kurte tesne po zápase.




Muži - dvojhra - semifinále:

Dominic Thiem (7-Rak.) - Marco Cecchinato (Tal.) 7:5, 7:6 (10), 6:1,
Rafael Nadal (1-Šp.) - Juan Martin Del Potro (5-Arg.) 6:4, 6:1, 6:2