Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Tenis

Fantastická správa z Austrálie, Cibulková je vo finále

Dominika Cibulková sa raduje z postupu do finále Australian Open Foto: TASR/AP

Doterajším grandslamovým maximom Cibulkovej bolo semifinále na Roland Garros z roku 2009. Vo štvrtok dokázala to, čo sa v roku 2008 v Melbourne nepodarilo Daniele Hantuchovej.

Melbourne 23. januára (TASR) - Dominika Cibulková sa ako prvá slovenská tenistka v histórii prebojovala do finále dvojhry na grandslamovom turnaji. V semifinále Australian Open v Melbourne ako nasadená dvadsiatka po vynikajúcom výkone deklasovala "päťku" pavúka Poľku Agnieszku Radwaňskú 6:1, 6:2 a dosiahla životný úspech. V dueli o titul nastúpi v sobotu o 9.30 SEČ proti štvrtej nasadenej Číňanke Na Li, s ktorou má nepriaznivú bilanciu 0:4.

Prekonala svoje doterajšie maximum


Doterajším grandslamovým maximom Cibulkovej bolo semifinále na Roland Garros z roku 2009. Vo štvrtok dokázala to, čo sa v roku 2008 v Melbourne nepodarilo Daniele Hantuchovej, ktorá v semifinále prehrala so Srbkou Anou Ivanovičovou. Medzi mužmi si zo Slovákov zahral singlové finále na niektorom z podujatí veľkej štvorky iba Miloslav Mečíř. Za éry bývalého Česko-Slovenska bojoval v roku 1989 o titul v Melbourne a v roku 1986 na US Open, v oboch prípadoch však podľahol Ivanovi Lendlovi. Cibulková má na Australian Open už istú prémiu 1,325 milióna austrálskych dolárov a 1300 bodov do svetového rebríčka WTA. V jeho novom vydaní by sa mala posunúť do prvej svetovej pätnástky.

Cibulkovej skvele vyšiel úvod zápasu s Radwaňskou, keď po kvalitnom returne hneď v úvodnom geme prelomila podanie súperky a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 2:0. Vo štvrtom geme mala Radwaňská päť brejkbalov na 2:2, no Cibulková si podržala servis a v ďalšom priebehu prvého setu nedovolila uhrať súperke ani jedinú hru. Cibulková hrala aktívne a agresívne, neustále tlačila súperku do defenzívy a na jej konto pribúdali winnery z forhendu i bekhendu.
Nespútaná radosť Dominiky Cibulkovej potom, ako postúpila do finále Australian Open.
Foto: TASR/AP

Na začiatku druhého dejstva po sérii famóznych returnov Cibulková opäť zobrala Radwaňskej podanie a išla do vedenia 2:0. V ďalšom geme prehrávala 0:40, no podržala si servis, vo štvrtej hre opäť súperku brejkla a vybudovala si rozhodujúci náskok 4:0. Radwaňská ešte znížila na 2:4, no Cibulková už skvele rozohraný zápas dotiahla do úspešného konca. Za stavu 5:2 premenila hneď prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu s Radwaňskou na 2:5. Slovenská jednotka odplatila Poľke prehru z finále vlaňajšieho turnaja WTA v Sydney, v ktorom neuhrala ani gem.

Nespútaná radosť


Cibulková mala po postupe do prvého grandslamového finále obrovskú radosť a v jej očiach sa zaligotali aj slzy dojatia. "Bola som prekvapená zo skvelého vstupu do zápasu. Aga je výborná hráčka a vedela som, že to bude ťažké. Aj keď som spravila nejakú chybu, snažila som sa na to nemyslieť a sústrediť sa na ďalší fiftín. Stále si neuvedomujem, že som v grandslamovom finále, nemôžem tomu uveriť. V hlave mi víria všelijaké myšlienky a chvíľu mi potrvá, kým pochopím, čo som dnes dosiahla. Dnes som hýrila energiou, hrala som aktívne, čo bol kľúč k úspechu. Teraz si potrebujem trochu odpočinúť a dobre sa pripraviť na finále proti Na Li. Bude to ťažký zápas, ako juniorka som sa na ňu často pozerala a obdivovala jej hru. Dúfam, že mi budú fanúšikovia v Melbourne fandiť," povedala Cibulková v prvom interview priamo na kurte.

Cibulková po postupe do finále: "Radwaňskej som nedala dýchať"


V konferenčnom hovore so slovenskými médiami hovorila o kľúči k úspechu v zápase proti svetovej päťke. "Dôležité bolo, že som bola od začiatku duelu v pohode a stopercentne koncentrovaná. Vedela som presne, čo mám robiť a že mam dodržiavať taktiku, na ktorej sme sa dohodli s trénerom Maťom Liptákom. Dnes som jej nedala ani na sekundu dýchať. Bola som agresívna a aj keď mi niečo nevyšlo, nestiahla som sa a pokračovala som v nátlakovej hre. Veľakrát som ju prekvapila, často som menila údery a ona nevedela, kam to zahrám. Myslím si, že som ju prevýšila po všetkých stránkach. Hrala som naozaj výborne a rýchlo, tlačila som ju hneď z returnu. Nebolo ľahké dokončiť tento zápas, semifinále grandslamu je predsa niečo iné ako bežný turnaj, je to iný level. Za stavu 4:2 v druhom sete so mnou začali lomcovať emócie, no nedala som nič najavo. Oprela som sa do toho, išla som si do kurtu. Vedela som, že si to musím uhať sama a som hrdá na seba, ako som to zvládla," povedala Cibulková.

Slovenská jednotka tvrdí, že porovnávať výkony v jej zápasoch na tohtoročnom Australian Open je ťažké. "V každom bola iná súperka, bolo to iné stretnutie, no nezostáva mi nič iné, ako sa za dnešok pochváliť. V semifinále som zdolala Radwaňskú 6:1, 6:2, neviem, či človek môže byť po takomto hladkom víťazstve ešte spokojnejší," dodala Cibulková, ktorá si chce prvé grandslamové finále patrične vychutnať. "Teraz si trochu chcem ešte užiť to, že som vo finále grandslamového turnaja. Môj sen sa stal skutočnosťou a ja ho práve žijem. V piatok už príde na rad príprava na finále. Dôležité sú dve veci. Aby som si stopercentne verila a nastúpila na kurt s tým, že môžem vyhrať, bojovala o každú loptičku a aby som mala z tenisu radosť. Verím, že tak ako sa teším na kurt na každý jeden zápas, tak sa budem tešiť aj na finále."

Agnieszka Radwaňská
Foto: TASR/AP

Dominika hrá svoju životnú hru, povedala Radwaňská


Radwaňská bola po hladkej semifinálovej prehre sklamaná. "Dnes som bola na dvorci pomalá, chýbala mi energia. Predchádzajúce náročné zápasy vrátane štvrťfinálového proti Victorii Azarenkovej ma príliš vyšťavili. To však neznižuje skvelý výkon Dominiky, ktorá v Melbourne hrá svoj životný turnaj. Blahoželám jej k postup do finále. Moje pocity po dnešnej prehre sú podobné tým, ktoré som prežívala v roku 2012 po neúspešnom wimbledonskom finále so Serenou Williamsovou. Vtedy som bola na pol ceste za ziskom titulu, bolo to 1:1 na sety. Prvýkrát sa mi na Australian Open podarilo postúpiť do semifinále, čo nie je zlý výsledok, no keď už som sa dostala tak ďaleko, chcela som dokázať viac. Ponaučenie do budúcnosti? Odohrať pred semifinále čo najviac kratších dvojsetových zápasov, ktoré nebudú trvať viac ako poldruhahodiny," povedala Poľka pre akreditované médiá.



ženy - dvojhra - semifinále:

Dominika CIBULKOVÁ (20-SR) - Agnieszka Radwaňská (5-Poľ.) 6:1, 6:2



Reakcie Slovenska na postup Dominiky Cibulkovej do finále Australian Open

Matej Lipták, tréner Dominiky Cibulkovej: "Myslím, že k tomu môžem povedať presne to, čo po predchádzajúcich zápasoch proti Marii Šarapovovej či Simone Halepovej. O Domčinom triumfe v semifinále s Radwaňskou rozhodla veľká viera vo víťazstvo, konštantná, koncentrovaná a odvážna hra počas celého stretnutia."

Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška: "Dominika dosiahla historický úspech. Ešte žiadnej Slovenke sa nepodarilo na grandslame postúpiť do singlového finále. O jej výkone sa môžem vyjadriť iba v superlatívoch, bol fantastický. Takto variabilne som ju ešte hrať nevidel, dala tam tri famózne technické údery z forhendu. Počas celého zápasu výborne podávala a zvládla to ako šampiónka. Finále vidím 50:50. Na Li hrá tiež rýchlo, no ak Dominika nadviaže na výkony z predchádzajúcich troch zápasov, má šancu na titul."


Prezident Slovenského tenisového zväzu Tibor Macko: "Domča podala v semifinále obdivuhodný výkon. Pozorne sledujem jej zápasy na tohtoročnom Australian Open, no na to, čo predviedla dnes proti Radwaňskej, nemám jednoducho slov. Jednu z najkvalitnejších hráčok na okruhu WTA nepustila prakticky k ničomu, väčšinu lôpt si uhrala sama a prezentovala sa množstvom winnerov. Nečakal som, že duel bude mať až taký jednoznačný priebeh, no mala impozantný vstup a psychicky to zvládla bravúrne. Je v takej pohode, že môže v Melbourne zdolať kohokoľvek. Proti Na Li to bude úplne iné stretnutie. Číňanka je mimoriadne skúsená hráčka, na Australian Open bude už tretíkrát vo finále. Domča však má šancu vyhrať celý turnaj. Je radosť pozerať sa na ňu, ako sa teší z tenisu a ako sa pohybuje po kurte, významnú úlohu zohráva aj skvelé zázemie, ktoré má v Austrálii."

Finalista Australian Open z roku 1989 a kapitán daviscupového tímu Miloslav Mečíř (zdroj stz.sk): "Dominika mala vždy veľkú túžbu, aj odhodlanie v tréningoch, dosiahnuť čo najlepšie výsledky a zlepšovať sa. Je to jej hlavná zbraň. Aj keď sa nie vždy dostaví úspech, ju to vždy motivuje do ďalších zápasov, čo je v jej kariére dôležité. Hráč musí mať aj športové šťastie. Dominika mala prijateľný žreb. A s jedlom rastie chuť. Ja dúfam, že to dotiahne do víťazstva, budem jej držať palce!“

Magdaléna Rybáriková: "Semifinálový zápas som nesledovala, lebo sa hral skoro ráno, no bola som milo prekvapená, keď som uvidela konečný výsledok. Nečakala som, že Dominika vyhrá nad Radwaňskou tak hladko. Je to skvelý úspech slovenského tenisu. Domča je na Australian Open v skvelej forme a ak bude hrať vo finále tak ako doteraz, má šancu vyhrať celý turnaj."

Karol Kučera: "Dominika už v zápase proti Šarapovovej potvrdila, že v Melbourne sa rozohrala k skvelým výkonom. Vyzerá to tak, že na Australian Open je nezastaviteľná. Pomohlo jej určite aj to, že už ako 19-ročná bola v semifinále na Roland Garros v Paríži. Nebojí sa záverečných kôl turnajov, hrá bez zábran, nemá strach ani zo súperiek najzvučnejšieho mena. Čo by som jej poradil pred finále? Aby nestratila niť. Má za sebou skvelý tím a všetko funguje tak, ako má. Nebojím sa, že by v rozhodujúcom súboji stratila formu. Vo finále sa môžeme tešiť na pekný zápas a verím, že so šťastným koncom pre Slovensko."
Dominik Hrbatý počas pobytu na Floride pred televíznou obrazovkou pozorne sledoval semifinálový zápas slovenskej tenistky Dominiky Cibulkovej na grandslamovom Australian Open v Melbourne. Po jej hladkom triumfe nad Poľkou Agnieszkou Radwaňskou nešetril superlatívmi na adresu slovenskej jednotky.

Cibulkovú pre jej bojovnosť a tenisové srdce často prirovnávajú práve k slovenskému daviscupovému hrdinovi. "Domča predviedla krásny tenis, v dôležitých momentoch si pomáhala čiarami, všetko jej tam padalo. Jej štýl je podobný tomu môjmu, boli tam aj nejaké chybičky, no vďaka aktívnej hre slávila úspech. S trénerom Matejom Liptákom počas zimnej prípravy natrénovala údery, ktorými prekvapila súperku," povedal pre TASR Hrbatý.

Finalista Davisovho pohára z roku 2005 tvrdí, že Cibulková má šancu uspieť aj v sobotňajšom finále proti štvrtej nasadenej Číňanke Na Li. "Finále je vždy bojom samého so sebou. Človek nemôžem podľahnúť tomu, čo bude po zápase a musí sa skoncentrovať na seba. Ak Domča nadviaže na kvalitné výkony z predchádzajúcich zápasov, má veľkú šancu vyhrať Australian Open a stať sa legendou. Na Li je síce rýchlejšia ako ostatné hráčky, no nie je to zasa motorová myš a pod tlakom aj ona robí chyby, čo by Domča mohla využiť," dodal semifinalista Roland Garros z roku 1999./div>