Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Zuzulová skončila v slalome druhá

Foto: TASR/Michal Svítok

Zuzulová bola podobne ako pred týždňom vo švédskom Aare blízko k historickému prvému triumfu v SP.

Schladming 17. marca (TASR) - Slovenská lyžiarka Veronika Zuzulová dosiahla 13. pódiové umiestenie vo Svetovom pohári. Vo finálovom slalome v rakúskom Schladmingu skončila druhá o 12 stotín za domácou Rakúšankou Michaelou Kirchgasserovou, ktorá si zabezpečila strieborný glóbus v tejto disciplíne. Tretia skončila so stratou 51 stotín Kirchgaserovej krajanka kráľovná hustých bránok Marlies Schildová.



Zuzulová bola podobne ako pred týždňom vo švédskom Aare blízko k historickému prvému triumfu v SP, keď po prvom kole viedla s náskokom 48 stotín pred Kirchgasserovou. V druhom kole však v dolnej časti trate nešla tak razantne ako Rakúšanka, čo ju stálo víťazstvo. Pre Zuzulovú, ktorú v Aare delila od najvyššieho stupienku jediná stotinka, je to šieste druhé miesto v rámci SP. Kirchggaserová zaknihovala v Schladmingu tretí triumf v SP, druhý v slalome. Vo februári nenašla premožiteľku v slovinskej Kranjskej Gore.

Foto: TASR/Michal Svítok
Zuzulová sa v 1. kole vydala na trať so štartovým číslom 5. Na prvom medzičase strácala 42 stotín na Schildovú, ktorá išla pred ňou. Slovenská slalomárska hviezda TASR potvrdila, že v hornom úseku zvolila taktický prístup, aby zbytočným prehranením nevyšla zo stopy a tým aj z tempa. Susedný svah legendárnej mužskej "Planai" je totiž veľmi selektívny a základom úspechu v rôznorodých prechodoch, zlomoch a sklonoch je práve dobrý rytmus jazdy: "Bolo to hore tak zvláštne postavené, prvé tri brány rovno, potom pár zavretých a po nich prišla prvá dvojbrána. Vedela som, že na tých bránach by som nič nevyhrala, dalo sa tam síce urobiť trochu času, ale nestálo to za to riziko. Takže prvú časť som prešla v rámci možností a ďalej už ako sa dalo." '

Tu bude player


A Zuzulovej sa dalo veľa, v bránkach priam tancovala, v bezchybnom rytme pridala atakovanie žrdí a kopec totálne ovládla. Žiadna zo súperiek sa jej po prvej tretine trate ani len nepriblížila, rakúska superstar Schildová tam bez viditeľnej chyby stratila 7 desatín. Pravda, v Schladmingu vládlo teplo a v druhom kole ju v obrátenom poradí pri odmäku čakal zničený povrch. "Počítam s tým, že trať bude rozbitá, ale to bola aj v Aare a tam boli odstupy tesnejšie. Tu mám pomerne veľký náskok. Keď chcem vyhrať, budem musieť aj v druhom kole bojovať. Jazda na istotu, to už nepripadá do úvahy."

Foto: TASR/Michal Svítok


Zuzulová si v 2. kole po prvom medzičase držala vedúcu priečku, po druhom však klesla za Kirchgasserovú a v záverečnej časti trate sa jej už nepodarilo zmazať manko. Vďaka zisku 80 bodov sa však v konečnom hodnotení slalomu posunula zo 6. na 4. miesto pred Fínku Tanju Poutiainenovú a Rakúšanku Kathrin Zettelovú. Už istá držiteľka veľkého glóbusu Američanka Lindsey Vonnová skončil ôsma a v nedeľňajšom obrovskom slalome jej stačí získať 21 bodov na to, aby sa prehupla cez magickú 2000-bodovú hranicu, ktorú v minulosti prekonal iba Rakúšan Hermann Maier.

Tu bude player