Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Farkašová získala na paralympiáde 3. zlato, vyhrala superkombináciu

Henrieta Farkašová s navádzačkou Natáliou Šubrtovou. Foto: TASR/AP

Predtým zvíťazila slovenská reprezentantka aj v zjazde a super-G.

Pjongčang 13. marca (TASR) - Slovensko získalo v utorok na zimných paralympijských hrách v Pjongčangu dve zlaté medaily. V superkombinácii medzi zrakovo postihnutými ženami vybojovali Henrieta Farkašová s navádzačkou Natáliou Šubrtovou už svoje tretie zlato, v rovnakej disciplíne sa Miroslav Haraus s Marošom Hudíkom tešili na svahu v Čongsone z premiérového triumfu. Farkašová predtým zvíťazila aj v zjazde a super-G a spolu s medailami z Vancouveru a zo Soči má na svojom konte už osem zlatých kovov.

Farkašová v utorok zvíťazila napriek chybe v slalome. "Zdramatizovala som to, skoro mi srdce vyskočilo z hrude. Prišiel záklon, to sa mi stáva a musím sa toho vyvarovať. Ale dnes som zabojovala, ustála som to a som šťastná, že sme napokon vyhrali. Sen o piatich zlatých stále pokračuje," povedala Farkašová podľa portálu spv.sk a vyjadrila sa aj ku zvyšným dvom disciplínam, ktorých termíny organizátori dnes už druhýkrát prehadzovali. "Ja to nevnímam ako prekážku, ale ako fakt. Počasie často ovplyvňuje pri lyžovaní zmenu disciplín a práve túto sezónu sme mali dosť divokú. Musíme iba flexibilne reagovať na aktuálne podmienky a čo najlepšie sa pripraviť na tú zmenu. Bude to fyzicky náročnejšie, ale absolvovali sme aj v minulosti viac pretekov po sebe. Takže sa musíme nastaviť na to, že pretekáme zajtra a podať čo najlepší výkon."

Haraus bol najrýchlejší už v dopoludňajšom super-G a zvládol aj slalom, v ktorom štartoval ako posledný. V cieli po pohľade na výsledkovú tabuľu dal naplno prienik svojim emóciam, rovnako ako jeho navádzač Maroš Hudík. "Dal som do toho maximum, jazdy mi vyšli, hoci stále sa dá zlepšovať. Ale dnes som šťastný, že sa mi to podarilo, pretože je to moja prvá zlatá medaila z paralympiády. Emócie v cieli boli preto veľké. A som rád, že mi zahrajú slovenskú hymnu, čím som sa dostal na Slovensku medzi tých športovcov, ktorí takéto výsledky dosiahli. Do pretekov som išiel so skromnosťou a pokorou, ale čo najlepšie pripravený a veril som, že sa to raz podarí," povedal po pretekoch Haraus, ktorý sa v cieli od radosti hodil na brucho.

Po prvej časti mužskej superkombinácie boli na 2. mieste Jakub Krako s Branislavom Brozmanom, no po prejazde cieľom v slalome ich diskvalifikovali. V hornej časti trate chytil bránku medzi nohy. Po pretekoch priznal, že slalom im v tejto sezóne nešiel a bol z toho v strese. "Pohoda nebola už na štarte, skôr naopak. Snažil som aj nejak uvoľniť, ale bolo to čím ďalej horšie. Skôr nasilu ako s ľahkosťou a napokon to skončilo diskvalifikáciou. Predpokladám, že to bol záklon, ale musím si pozrieť jazdu a podľa toho to zistíme."

Marek Kubačka s Máriou Zaťovičovou preteky nedokončili. Medzi telesne znevýhodnenými stojacimi neudržal Martin France dopoludňajšie štvrté miesto a po slalome skončil nakoniec ôsmy.

V rovnakej disciplíne medzi telesne znevýhodnenými stojacimi ženami obsadila Petra Smaržová 6. miesto so stratou 9,23 sekundy na víťaznú Kanaďanku Mollie Jepsenovú. "Super G bola taká moja klasická jazda – pekne, ale pomaly. Slalom bol už lepší, ale veľa som stratila v Super G a tým slalomom som to už nestačila dobehnúť. Bola som hlavne spokojná s tým, že sa mi podarilo dokončiť preteky na rozdiel od Super G pred dvoma dňami. Od zajtra sú na programe točivé disciplíny, ktoré sú už viac moje ako rýchlostné," uviedla Smaržová.

Slovenskí reprezentanti v curlingu na vozíku prehrali vo svojom šiestom vystúpení na paralympijskom turnaji v Pjongčangu s tímom nezávislých paralympionikov z Ruska 5:7. Zápas sa lámal v strede, favorit získal rozhodujúci náskok vo štvrtom a piatom ende.

V druhom utorňajšom stretnutí si Slováci poradili s Veľkou Britániou tesne 6:5. Slováci dominovali v treťom a piatom ende a víťazstvo si do konca postrážili.

Slovenský tím má na ZPH 2018 zatiaľ na konte tri víťazstvá a štyri prehry. Na turnaji sa ešte stretne s Čínou, Kanadou, Nórskom a USA.

Výsledky – ženy

Zrakovo znevýhodnené: 1. Henrieta Farkašová, n. Natália Šubrtová (SR) 2:27.72 min, 2. Menna Fitzpatricková, n. Jennifer Kehoeová (V.Brit.) + 1,28 s, 3. Melissa Perrineová, n. Christian Geiger (Austr.) +3,10

Telesne znevýhodnené stojace: 1. Millie Jepsenová (Kan.) 2:32,70 min, ..., 6. Petra Smaržová (SR) +9,23 s

Výsledky – muži

Zrakovo znevýhodnení: 1. Miroslav Haraus/n. Maroš Hudík (SR) 2:14,22 min, 2. Yon Santacana Maiztegui /n. Miguel Galindo Garces (Šp.) +0,91 s, 3. Valerij Redkozubov /n. Jevgenij Gerojev +2,88, ..., Jakub Krako /n. Branislav Brozman diskvalifikovaný v druhom kole, Marek Kubačka /n. Mária Zaťovičová (všetci SR) nedokončil prvé kolo

Telesne znevýhodnení stojaci: 1. Alexej Bugajev (Tím NP z Ruska) 2:10,56 min, ..., 8. Martin France (SR) +7,98 s

curling:

Tím NP z Ruska - Slovensko 7:5
Veľká Británia - Slovensko 5:6