Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Zomrel Ivan Kormaňák, nestor zápasníckeho športu na Slovensku

Trojnásobný majster Československa a dlhoročný úspešný tréner zomrel vo veku 78 rokov.

Prievidza 16. augusta (TASR) - Vo veku 78 rokov zomrel v stredu 15. augusta v Prievidzi nestor zápasníckeho športu na Slovensku, bývalý popredný zápasník a dlhoročný úspešný tréner Ivan Kormaňák. Informoval o tom Olympijský klub v Prievidzi, ktorý Kormaňák v roku 1991 spoluzakladal.

Rodák z Brezy v okrese Dolný Kubín Ivan Kormaňák (15. júna 1934) vyše dvadsať rokov, až do svojej štyridsiatky, pôsobil na prvoligových žinenkách a bol trojnásobný majster Československa.

V roku 1965 prevzal funkciu trénera československej reprezentácie vo voľnom štýle a pôsobil v nej na OH 1968 v Mexico City. Viedol postupne zápasníkov Dukly Košice, Lokomotívy Bratislava a Dunajplavby Bratislava a od roku 1966 Baníka Prievidza. Pod jeho vedením družstvo Baníka získalo jedenásť titulov majstra ČSSR, resp. Slovenska. Po ukončení aktívnej trénerskej činnosti Ivan Kormaňák pôsobil ako vedúci Strediska vrcholového športu mládeže v Prievidzi. Zároveň vykonával funkcie v zápasníckom hnutí v ÚV ČSZTV a SÚV ČSZTV hlavne v trénersko-metodickej oblasti.

Posledná rozlúčka zo zosnulým bude 20. augusta 2012 o 13.30 hod na cintoríne v Prievidzi.