Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

ZOH: White triumfoval na U-rampe, skompletizoval zlatý hetrik

Americký snoubordista Shaun White oslavuje v cieli po jeho víťazstve vo finále U-rampy v snoubordingu mužov na ZOH 2018 v Pjongčangu 14. februára 2018. Foto: TASR/AP

Zapísal sa tak do dejín, žiadny iný snoubordista dosiaľ nič podobné nedokázal.

Pjongčang 14. februára (TASR) - Americký snoubordista Shaun White získal na ZOH v Pjongčangu zlatú medailu na U-rampe. Historicky najúspešnejší pretekár tejto disciplíny triumfoval v stredajšom finále v Snehovom parku Phoenix vďaka záverečnej jazde, v ktorej dostal 97,75 bodu a odsunul na druhé miesto Japonca Ajumu Hirana, bronz putoval do Austrálie zásluhou Scottyho Jamesa.

Tridsaťjedenročný White vybojoval už svoje tretie olympijské zlato, v kráľovskej snoubordovej disciplíne zvíťazil aj v Turíne 2006 a Vancouveri 2010. Zapísal sa tak do dejín, žiadny iný snoubordista dosiaľ nič podobné nedokázal. Pre USA to bola jubilejná 100. zlatá medaila v histórii ZOH.

Tri finálové kolá ponúkli prehliadku parádnych výkonov, päť najlepších pretekárov dokázalo zájsť jazdu hodnotenú nad 90 bodov. White viedol po prvej jazde, lenže v druhej poskočil na prvé miesto skvelým predstavením Hirano. Legendárny americký snoubordista však opäť dokázal, že pod tlakom dokáže podať najlepší výkon. V záverečnej jazde celého finále išiel excelentne, dostal o 2,5 bodu viac ako japonský konkurent a mohol oslavovať zlato.

"Tri zlaté medaily, moja štvrtá olympiáda, neskutočné. Vďaka, cítim sa požehnaný," rozplýval sa White. Keď sa dozvedel, že vyhral, kľakol na kolená. "Bol som taký naplnený šťastím. Musel som veľa drieť, aby som mohol teraz stáť tu. Na Novom Zélande som si privodil bláznivé zranenie, keď som si poranil tvár. Dnes som predviedol ten istý trik, pri ktorom som sa zranil. Musel som prekonať veľa prekážok, ale stálo to za to," citovala víťaza agentúra DPA.

Snoubording - U-rampa

muži - finále:
1. Shaun White (USA) 97,75 b.,
2. Ajumu Hirano (Jap.) 95,25,
3. Scotty James (Austr.) 92,00,
4. Ben Ferguson (USA) 90,75,
5. Patrick Burgener (Švaj.) 89,75,
6. Chase Josey (USA) 88,00,
7. Raibu Katajama (Japan) 87,00,
8. Jake Pates (USA) 82,25,
9. Jan Scherrer (Švaj.) 80,50,
10. Kent Callister (Austr.) 62,00