Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Šport

Rok pred Sopči - Gazeta: Objekty sú, cesty, ktoré neboli, stále nie sú

Interiér haly pre rýchlokorčuľovanie s názvom Adler Arena, ktorá má kapacitu 7500 divákov. Foto: TASR/AP

V horskej časti Červená Poľana je pripravenosť športových objektov ešte oveľa vyššia.

Soči 6.januára (TASR) - Rok pred ostrým štartom zimnej olympiády v Soči sú všetky športové objekty prakticky hotové, súťaže na olympijských športoviskách prebiehajú a cesty, ktoré neboli, stále nie sú. Aj takto sa na prípravu ZOH v Soči rok pred ostrým štartom v obsiahlom článku pozerá gazeta.ru.

Hoci na mnohých športoviskách prebiehajú povrchové úpravy, sú naozaj všetky zariadenia prakticky dokončené. Ľadový dvorec "Veľký", ktorý je jedným z významných olympijských objektov, sa už viac ako rok vyníma na morskom pobreží. Počas budúcej zimy sa v ňom, ako aj v Aréne "Puk" uskutoční hlavný hokejový turnaj. Kontrolné súťaže prebehnú od 17. do 29. marca v rámci majstrovstiev sveta juniorov. Olympijský areál Ajsberg už bol dejiskom Pohára Ruska a GP v krasokorčuľovaní i majstrovstiev Ruska v šorttreku. Boli to zároveň prvé súťaže v rámci predolympijských testov, na ktoré si mohli diváci zakúpiť už vstupenky. Zároveň sa všetci športovci sťažovali na poloprázdne tribúny. Na druhej strane občania mesta a jeho hostia sa sťažovali na nemožnosť kúpiť si lístky a ukázalo sa, že poloprázdne tribúny neboli vinou pasivity fanúšikov, ale zlej organizácie predaja vstupeniek. Hotová je už aj Adler Aréna, v ktorej sa uskutočnia súťaže v rýchlokorčuľovaní a jej stavitelia i projektanti veria, že 400 metrový ovál bude miestom svetových a olympijských rekordov. A po olympiáde by sa táto aréna mala stať miestom budúceho veľtržného centra.

Press-centrum v pobrežnej zóne, ktoré počas zimnej olympiády a paralympiády prijme tisícku žurnalistov, plánujú po skončení Hier prebudovať na obchodno-zábavné centrum. A všetky tri ľadové dvorce sa po skončení Hier plánujú využívať ako športové zariadenia pre budúce významné podujatia - MS 2018 a už v lete 2014 na preteky F1.

V horskej časti Červená Poľana je pripravenosť športových objektov ešte oveľa vyššia. Do neho spadajú komplex Laura, kde sa uskutočnia súťaže v lyžovaní a biatlone, centrum sánkovania "Sanki", v ktorom budú súťažiť aj bobisti, centrum Rosa Chutor, kde budú súťažiť alpskí lyžiari a skokani na lyžiach.

Olympijský oheň na ceste z Moskvy (7. októbra 2013) do Soči (7. 2.2014) absolvuje po Rusku cestu dlhú 65.000 kilometrov, ktorá potrvá rovných 123 dní. Oheň ponesú na automobiloch (20.273 km), lietadlách (14.000), vrtuľníkoch (2255), po železnici (17.728) a jeden kilometer poputuje aj na sobích záprahoch.

Hlava mesta Soči Anatolij Pachomov verí, že olympiáda prinesie kúpeľnému mestu po jej skončení zdvojnásobenie turistických možností. "Vo všetkých mestách, v ktorých sa uskutočnili olympijské hry, po ich skončení sa ešte výraznejšie rozvinul turizmus. Soči bolo pôvodne kúpeľným mestom. No po skončení Hier 2014 sa naše turistické možnosti ešte zväčšia," citoval Pachomovove slová z brífingu s novinármi Sport-express.