Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Šport

Zlato pre Bergerovú v pretekoch s hromadným štartom, 9. Kuzminová

Tora Bergerová Foto: TASR/AP

Slovenské biatlonistky nesklamali, najlepší individuálny výsledok na MS patril 9. Anastasie Kuzminovej (+1:01,9), 12. vo svojom šampionátovom maxime finišovala Jana Gereková (+1:15,3).

Ruhpolding 11. marca (TASR) - Majstrovstvá sveta v biatlone uzavreli v nemeckom Ruhpoldingu záverečné preteky s hromadným štartom žien. Na 12,5 km trati triumfovala Nórka Tora Bergerová pred Francúzkou Marie Laure Brunetovou (+8,1) a Fínkou Kaisou Mäkäräinenovou (+12,7). Slovenské biatlonistky nesklamali, najlepší individuálny výsledok na MS patril 9. Anastasie Kuzminovej (+1:01,9), 12. vo svojom šampionátovom maxime finišovala Jana Gereková (+1:15,3).

Vlani na MS v pretekoch s hromadným štartom sa na stupňoch zoradili Nemka Neunerová, Bieloruska Domračevová a Nórka Bergerová. Pre Neunerovú, ktorá vyhlásila, že po tejto sezóne končí s aktívnou kariérou, to bolo vyvrcholenie, so snahou o zlatú bodku. O jeden veľký cieľ v Ruhpoldingu po nevydarenej vytrvalostnej pätnástke už prišla a takýto krach si nepripúšťala.

Foto: TASR/AP
Obrovský tromf držala v rukáve aj slovenská výprava, Anastasiu Kuzminovú, spoľahlivú zberateľku vzácnych kovov. Dvojnásobná olympijská medailistka ešte nikdy na MS nezlyhala, vždy vyskočila na medailový stupeň, v Pjongčangu'09 na strieborný práve v 'masse'. V disciplíne, ktorá si vyžaduje orientáciu v tlačenici, sa vždy cítila dobre, vlani na MS v Chanty-Mansijsku v nej skončila desiata, teda rovnako, ako na MS v Ruhpoldingu v šprinte a vytrvalostných pretekoch, na olympiáde vo Vancouvri'2010 finišovala ôsma. Jana Gereková sa do mass pretekov dostávala zriedkavejšie, na MS to bolo v kariére len druhýkrát, o to väčšia bola u nej túžba naplniť svoj cieľ, prepracovať sa v Ruhpoldingu do najlepšej desiatky.

Úvodná ležka poslala Kuzminovú na trestný okruh, netrafila prvý terč, no Jana Gereková neomylne mierila a zaradila sa na 15. miesto (+15,2), Kuzminová na 20-te (+27,9). Stoeprcentne s jednou chybnou ranou nezačala ani Neunerová (17-ta so stratou 20,2), a tak Bergerová, Habertová a Brunetová ťahali za sebou 30-členný 'vláčik'.

Rýchlo sa nebežalo, štartovné pole sa opäť spojilo, 16-ti v rozpätí do 10 sekúnd a ešte tesnejšie po hromadnom páde siedmich žien. Kuzminovej tentoraz nevyšlo mierenie na piaty terč, Gereková zastrieľala opäť spoľahlivo a do druhej polovice pretekov sa vydala na 12. mieste (+20,8), Kuzminová na 17-tom (+40,4). Na čele pretekov svietilo meno Bergerovej pred Češkou Vítkovou a Bieloruskou Domračevovou.

Po prvej streľbe stojmo si Slovenky polepšili čistou streľbou, za Francúzkou Brunetovou zaostávala 5. Gereková 23,6 sekundy a 10. Kuzminová 45,1 s, hneď za ňou korčuľovala po dvoch trestných okruhoch Domračevová.

Jana Gereková sa objavila aj na 4. priečke, pred záverečnou streľbou si oprela pažbu ako šiesta, no prvý a druhý terč nevybielila, Kuzminová tretí a šanca na medailový prienik sa stratila. Aj priebežne prvé mali starosti, Mäkäräinenová na prvom terči, Brunetová na treťom. Do záverečného okruhu vbiehali Bergerová, Brunetová a Mäkäräinenová v piatich sekundách a zreteľne navrch mala v tempe podľa očakávania najúspešnejšia žena na MS s tromi zlatými Bergerová. Aj Slovenky s nacennejšími výsledkami na MS zabrali, 9. priečka Kuzminovej a 12-ta Gerekovej v samom závere MS jednoznačne potešili, aj keď útok na medailu sa nevydaril.


Výsledky

ženy

preteky s hromadným štartom na 12,5 km: 1. Tora Bergerová (Nór.) 35:41,6 (1 tr. okr.), 2. Marie Laure Brunetová (Fr.) +8,1 (1), 3. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 12,7 (1), 4. Tina Bachmannová (Nem.) 42,4 (2), 5. Darja Domračevová (Biel.) 55,6 (5), 6. Oľga Zajcevová (Rus.) 56,0 (1), 7. Marie Habertová-Dorinová (Fr.) 58,9 (1), 8. Vita Semerenková (Ukr.) 1:00,0 (1), 9. Anastasia Kuzminová (SR) 1:01,9 (3), 10. Weronika Nowakowská (Poľ.) 1:03,3 (2), 11. Magdalena Neunerová (Nem.) 1:10,4 (6), 12. Jana Gereková (SR) 1:15,3 (2)