Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Žilinskí futbalisti začali prípravu s novým trénerom Guľom

Futbalisti MŠK Žilina nastúpili na prvý tréning na nový ročník Corgoň ligy pod vedením nového trénera Adriána Guľu 7. júna 2013 v Žiline. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Do letnej prípravy sa už nezapoja hráči Stanislav Angelovič a Miroslav Barčík, ktorým po sezóne nebola predĺžená zmluva.

Žilina 7. júna (TASR) - Futbalisti MŠK Žilina po nevydarenej sezóne 2012/2013, keď ako obhajcovia ligového titulu i pohára skončili v corgoňligovej tabuľke až na siedmom mieste, odštartovali v piatok prípravu na nový ročník už oficiálne s novým trénerom Adriánom Guľom.

Klub predstavil mladého, ale charizmatického kouča na piatkovej tlačovej konferencii. "Do Žiliny prichádzam s veľmi dobrým pocitom. Byť tu je pre mňa obrovskou odmenou za to, akým spôsobom sme pracovali doteraz v Trenčíne. Tento klub, jeho história a sila, ktorá tu jednoznačne je, sú pre mňa najlepšou odmenou za moju prácu. Dlhodobá spolupráca s MŠK Žilina je veľkou výzvou. Tradícia, história, infraštruktúra a samotné renomé tohto klubu je pre mňa dôkazom, že aj na prácu v slovenskom futbale sa človek môže tešiť," zneli prvé slová 37-ročného bývalého kormidelníka AS Trenčín, ktorý v Žiline podpísal zmluvu na päť rokov, čo je na tento klub, ale aj na slovenské pomery netradičným javom. "Túto dôveru si veľmi vážim, je to prejav dôvery, ktorý si z mojej strany zaslúži uznanie. Preto som opustil svoju doteraz komfortnú zónu a prišiel som sem, aby som sa pokúsil naplniť ambície tohto klubu, ktorý do mňa vkladá svoje nádeje," povedal Adrián Guľa.

Po neúspechu v nedávno skončenej sezóne má nový kormidelník MŠK pred sebou veľké množstvo práce a práve tvrdá práca je tým, čo bude hráčom vštepovať. "Samozrejme, máme čo zlepšovať. Aj Bayern Mníchov má čo zlepšovať, aj keď teraz vyhral tri trofeje. Vždy je čo zlepšovať, či to bola úspešná alebo neúspešná sezóna. Naša práca a naše myšlienky smerujú jednoznačne do tvrdej roboty. Tento klub má filozofiu etablovať do prvého tímu vlastných odchovancov, v budúcnosti chce v maximálnej možnej miere stavať na svojich súčasných mladých hráčoch. Takže naším hlavným motívom bude tvrdá práca, neustále," vysvetľoval mladý tréner.





Fanúšikovia si želajú atraktívny futbal

Futbalisti MŠK Žilina nastúpili na prvý tréning na nový ročník Corgoň ligy pod vedením nového trénera Adriána Guľu 7. júna 2013 v Žiline.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Pod menom klubu, akým je MŠK Žilina, sa automaticky očakávajú úspechy. Fanúšikovia si želajú atraktívny futbal, vedenie čaká úspechy. Ako by sa teda "žlto-zelení" pod vedením Adriána Guľu mali prezentovať? "Na tlačovej konferencii vám budú všetci deklarovať, že chcú hrať ofenzívne a že budú strieľať góly, inak by sme sa takto asi ani nemuseli stretávať. Podstata však bude v tom, ako to bude vyzerať na ihrisku. Vieme, prečo nás majiteľ klubu oslovil. Urobíme všetko pre to, aby Žilina bola ofenzívne atraktívnym tímom, ale aj víťazným tímom. To znamená, že budeme hľadať rovnováhu medzi krásou, efektivitou, napredovaním hráčov, tvrdou prácou a nakoniec tak veľmi želaným úspechom," odpovedal nový šéf lavičky.

Čo sa týka pohybov v žilinskom kádri, do letnej prípravy sa už nezapoja hráči Stanislav Angelovič a Miroslav Barčík, ktorým po sezóne nebola predĺžená zmluva, čo potvrdil riaditeľ klubu Jozef Michalko: "Po debate vo vedení a aj po konzultácii s pánom trénerom Guľom sme sa rozhodli, že tieto zmluvy nepredĺžime. Predĺžili sme kontrakt iba s Vladimírom Leitnerom, aj to iba o pol roka."

Ďalšie odchody či príchody hráčov zatiaľ nie sú zadefinované. Tréner Guľa chce dať najmä v príprave príležitosť všetkým súčasným hráčom bez výnimky, až potom bude premýšľať nad prípadnými posilami. "Vieme, že na Slovensku sú kvalitní hráči, ale ja viem, že aj v Žiline je veľa kvalitných hráčov, preto každý jeden z nich dostane v našom systéme, v našich princípoch šancu, aby nás presvedčil o tom, že má na to, aby bol dôležitým členom tohto tímu. Nepochybujem o žiadnom hráčovi, ktorý je momentálne súčasťou kádra, ani na sekundu. Ja nikdy nepochybujem o hráčoch, ktorých trénujem," povedal Adrián Guľa.

Futbalisti MŠK Žilina nastúpili na prvý tréning na nový ročník Corgoň ligy pod vedením nového trénera Adriána Guľu 7. júna 2013 v Žiline.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
V posledných dňoch sa veľa hovorilo o tom, že na ceste do Žiliny je bývalý zverenec trénera Guľu z Trenčína František Kubík, ale nový kouč MŠK tvrdí: "Z môjho pohľadu som presvedčený o tom, že František Kubík do Žiliny nepríde."

Keďže Žilinčania mali počas minulej sezóny problém so strieľaním gólov a chýbal klasický hrotový útočník, potenciálna posila by mohla pribudnúť na tomto poste. Adrián Guľa však nechce konať unáhlene: "Ja dnes naozaj neviem zadefinovať, či potrebujeme nového hrotového útočníka, keď sa môže stať, že napríklad mladý Čmelík strelí v príprave 10 gólov a my zistíme, že nám kanonier rastie pred očami. To isté platí aj o ďalších postoch," povedal.

Plán letnej prípravy MŠK Žilina sa v piatok začal prvým tréningom v Budatíne, na ktorom chýbalo niekoľko hráčov s reprezentačnými povinnosťami. Viktor Pečovský je v nominácii na kvalifikačný zápas Slovenska proti Lichtenštajnsku a trojica Le Giang, Paur a Škvarka sú v kádri slovenskej "dvadsaťjednotky", ktorá nastúpi proti Izraelu. Nomináciu do reprezentácie dostal aj Serge Akakpo, za Togo nastúpi v kvalifikácii na MS proti Kamerunu a Lýbii. Žilinu čakajú 21. júna dva domáce zápasy proti Sigme Olomouc, o dva dni neskôr odchádza na týždňové sústredenie do rakúskeho Bad Leonfeldenu, kde si zmeria sily s Rapidom Viedeň a Legiou Varšava.

Už 4. júla, kedy je na programe prvý zápas prvého predkola, sa pre MŠK začína sezóna v Európskej lige. Štart nového ročníka Corgoň ligy je naplánovaný na 13. júla, Žilina začína na ihrisku MFK Ružomberok.

Program MŠK Žilina počas letnej prípravy
7. júna: začiatok letnej prípravy
21. júna: MŠK Žilina - SK Sigma Olomouc - DVOJZÁPAS (Závodie, 11.00 hod. a 13.00 hod.)
26. júna: Legia Varšava - MŠK Žilina (kemp Rakúsko)
29. júna: Rapid Viedeň - MŠK Žilna (kemp Rakúsko, 17.00 hod., Bad Wimsbach)