Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Virózou zdecimované Slovenky zdolali Bielorusko, no na ME nepostúpili

Na snímke slovenské volejbalistky sa radujú počas zápasu tretieho kola kvalifikácie na ME 2013 proti Bielorusku v Poprade 6. júna 2013. Foto: TASR/Oliver Ondráš

V odvete baráže o postup na tohtoročný európsky šampionát si vynútili proti Bieloruskám takzvaný zlatý set, v ktorom napokon ťahali za kratší koniec.

Poprad 7. júna (TASR) - Virózou zdecimované slovenské volejbalové reprezentantky dokázali zvíťaziť v odvete baráže o postup na ME 2013 nad Bieloruskom 3:1 a za stavu 1:1 na zápasy si vynútiť takzvaný zlatý set. V ňom napokon ťahali za kratší koniec 14:16 a tohtoročný európsky šampionát v Nemecku a vo Švajčiarsku bude prebiehať bez ich účasti. Bielorusko bude hrať v C-skupine v Drážďanoch proti Rusku, Chorvátsku a Azerbajdžanu.

Slovenské družstvo napadol vírus neznámeho pôvodu a väčšina slovenských volejbalistiek strávila predpoludnie v popradskej nemocnici na infúziách. Na poste nahrávačky nastúpila napokon asistentka trénera Miroslava Čadu Monika Smáková, ktorá nahradila na súpiske Martinu Viestovú. Tá zostala oddychovať na hoteli. Už pred zápasom bolo jasné, že do hry nezasiahnu ani druhá nahrávačka Katarína Dudová a blokárka Simona Kóšová.

Na snímke volejbalistka Bieloruska Tatsiana Markevichová (vľavo) smečuje do trojbloku Sloveniek (zľava) Paula Kubová, Jaroslava Pencová a Monika Stankovianska počas zápasu tretieho kola kvalifikácie na ME 2013 proti Bielorusku v Poprade 6. júna 2013.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
"Musím priznať, že som to za celú svoju kariéru nezažil. Na včerajšom tréningu prišlo zle dvom hráčkam. V priebehu noci to prakticky prešlo na celý tím. Deväť hráčok bolo v nemocnici na vyšetrení a majú zdravotné problémy. Zostavu sme postavili nie podľa formy ale podľa toho ako sa jednotlivé dievčatá cítili," uviedol tréner Čada.

Pôvod vírusu nebol známy, čo potvrdil pred duelom aj tímový lekár Jozef Chlebec. "Hráčky majú zažívacie problémy, vracajú, majú hnačky a teploty. Ide o akútne vírusové ochorenie, nevieme z čoho to pochádza, momentálne je to v štádiu vyšetrovania," konštatoval Chlebec, ktorý nevylúčil ani to, že vírus si hráčky mohli priviesť z bieloruského Mogileva.

Slovensko - Bielorusko 3:1 (-15, 19, 17, 20) - zlatý set: 14:16
zostavy:

SR: Drobňáková, Smáková, Pencová, Kubová, Crkoňová, libero Valachová (Soaresová). Tréner: M. Čada.
Bielorusko: Tumasová, Palčeuská, Kalinouská, Gareliková, Markevičová, Barysevičová, libero Pauliukouská (Ševčenková, Malasaiová, Michailenko, Cupranová). Tréner: V. Hančarou.


Na snímke slovenská volejbalistka Monika Stankovianska sa pripravuje na podanie počas zápasu tretieho kola kvalifikácie na ME 2013 proti Bielorusku v Poprade 6. júna 2013.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Slovenky nezačali dobre a po troch výmenách svietil na ukazovateli skóre stav 0:3. Kubová síce esom znížila na 2:3 a Bielorusky autom pomohli korigovať i na 5:6, no potom prišla päťbodová šnúra bieloruského tímu (5:11). Slovenky znížili vďaka Drobňákovej na 13:18, záver setu však patril ich súperkám, ktoré ho získali poľahky v pomere 25:15 po presnom zakončení Garelikovej.

Hneď v úvode druhého setu sa slovenské reprezentantky otočili z 0:2 na 4:2, keď sa na sieti presadila Drobňáková. Bielorusky otočili na 7:6 po smeči Markevičovej, Pencová blokom znova naklonila misky váh na stranu Slovenska (8:7). Aj v ďalšom priebehu pokračovala obojstranne vyrovnaná hra, domácemu výberu sa však od nepriaznivého stavu 15:16 podarilo zaznamenať štyri body v rade a Kubová smečom upravila na 19:16. Záver setu si už Slovenky nenechali ujsť a získali ho na radosť publika 25:19.

Začiatok tretieho dejstva patril zverenkám Miroslava Čadu, ktoré si od stavu 4:4 vypracovali štvorbodové vedenie, predovšetkým vďaka dobrým blokom (8:4). Bielorusky mali problém s útokmi cez stred siete a Pencová dvomi po sebe idúcimi presnými smečmi upravila už na 14:8. Po bloku Drobňákovej už bolo 18:11 a slovenský výber bol blízko k zisku tretieho setu. Po presnom zakončení Pencovej, ktorá upravila na 25:17, sa mohol tešiť z vedenia 2:1 na sety.

Psychicky rozladené družstvo Bieloruska vyrobilo v úvode štvrtého setu dve chyby, ktoré zhodne využila Drobňáková, ktorá najprv vyrovnala na 2:2 a potom zaznamenala bod znamenajúci vedenie 6:3. Slovenkám sa podarilo odskočiť súperkám po úspešných blokoch na 11:5 aj vďaka ich chybám. Keď Drobňáková upravila na 18:7 bolo jasné, že diváci uvidia tzv. zlatý set, ktorý rozhodne o postupujúcom na ME. Napriek nepríjemnému výpadku koncentrácie Slovenky získali štvrté dejstvo vo svoj prospech (25:20) a zápas vyhrali 3:1 na sety.

V zlatom sete sa Slovenky ujali vedenia 3:0 po šikovnom zakončení Stankovianskej, ale bieloruský tím znížil Kalinouskou na 3:4. Po obrátke vyhrával slovenský výber 8:6, po Kubovej dvoch presných smečoch i 10:7. Vzápätí trafili Bielorusky anténku a hala vybuchla nadšením (11:7). Ich súperky kontrovali Kalinouskou, ktorá znížila na prijateľných 10:12 a po nepresnom zakončení Drobňákovej bolo na ukazovateli skóre 12:11. Slovenky viedli aj 13:11, no v infarktovom závere sa z postupu na ME napokon po zisku zlatého setu v pomere 16:14 tešil výber Bieloruska.

Hlasy po zápase:

Miroslav Čada, tréner SR: "V závere sme urobili dve, tri chyby. Nezvládli sme to svojou neskúsenosťou. Išli do zápasu s tým, že nie sme v poriadku fyzicky, ale že chceme vyhrať a nebudeme sa na to vyhovárať. Teraz je to pre nás obrovské sklamanie."

Monika Smáková, nahrávačka a asistentka trénera SR: "Začiatok bol rozpačitý. S babami som netrénovala, takže to bolo skôr na rozkukanie. Hrali aj baby, ktoré v Bielorusku nehrali. Potom sme sa rozkukali a zvyšok už bol dobrý. Žiaľ, nepostúpili sme."

Na snímke volejbalové reprezentačné družstvo Slovenska počas slávnostného nástupu na zápas tretieho kola kvalifikácie na ME 2013 proti Bielorusku v Poprade 6. júna 2013.
Foto: TASR/Oliver Ondráš