Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Volejbalisti SR si proti Moldavcom želajú návrat na víťaznú vlnu

Radosť hráčov Slovenska po vyhratom prvom sete v zápase C skupiny kvalifikácie ME 2019 mužov vo volejbale Slovensko - Island 15. augusta 2018 v Nitre. Foto: TASR

Prvé meranie síl je na programe v stredu v Nitre o 18.00 h v Mestskej športovej hale na Klokočine, druhý súboj v nedeľu o 16.00 h SELČ v Kišiňove.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Slovenskí volejbaloví reprezentanti uzavrú augustovú časť kvalifikácie o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy dvoma tohtotýždňovými zápasmi v C-skupine proti Moldavcom. Prvé meranie síl je na programe v stredu v Nitre o 18.00 h v Mestskej športovej hale na Klokočine, druhý súboj v nedeľu o 16.00 h SELČ v Kišiňove. Zverenci Andreja Kravárika svoju pozornosť najskôr sústredia na stredajšiu nitriansku konfrontáciu, cieľom je plný bodový zisk.

Slováci minulú stredu v Nitre zaznamenali víťazný vstup do bojov v C-skupine, outsiderov z Islandu zdolali 3:0. Na úvodný úspech sa im nepodarilo nadviazať v nedeľu v Bare, kde proti domácim Čiernohorcom nezvládli tesné koncovky prvého a tretieho setu a prehrali 0:3. "Cítili sme, že v Čiernej Hore sa dalo vyhrať. Stavy 23:21 v náš prospech v prvom a treťom sete hovoria za všetko. Myslím si, že máme natoľko skúsené a dobré mužstvo, že proti takémuto súperovi by si mali udržať takýto náskok," povedal pre web Svlovenskej volejbalovej federácie (SVF) kormidelník SR Andrej Kravárik a na margo nedeľňajšieho duelu pokračoval: "V závere tretieho setu sme šnúrou bodov otočili vývoj, čo bola mimoriadne náročná situácia a táto štrnástka hráčov to zvládla. K zisku tých dvoch setov chýbali maličkosti, od toho sa musíme odraziť. Chalani majú natrénované, sú vo výbornej fyzickej kondícii aj pripravení po technickej stránke, treba to však predať v zápasoch. Hráči, no aj my, realizačný tím, si musíme vstúpiť trochu do svedomia. Pri podaní, v útoku, pri prihrávke, ale aj striedaní či vzatí vhodného time-outu, každý musí prevziať osobnú zodpovednosť. To mi tam teraz chýbalo najviac."

V tabuľke C-skupiny patrí Slovákom s jednou výhrou a tromi bodmi 3. priečka. Čierna Hora má o jeden bod viac, Moldavsko má na konte dve víťazstvá a päť bodov a je lídrom poradia. Slováci aj po prehre v Čiernej Hore stále majú situáciu vo svojich rukách. Ak v zostávajúcich štyroch zápasoch vybojujú štyri výhry, na šampionát postúpia z 1. miesta. "Prvý duel proti Moldavsku je v tejto chvíli najdôležitejší. Potrebujeme odohrať zodpovedný zápas - v súlade s našimi kvalitami - a ísť krok za krokom, koncentrovať sa len na najbližšie stretnutie. Potom uvidíme, čo bude v Moldavsku, to bude diametrálne odlišný súboj," upozorňuje Kravárik.

Moldavci sa v úvodnom kole postarali o prekvapenie, keď na domácej palubovke zdolali Čiernohorcov 3:2 po obrate z 0:2. V nedeľu na Islande uspeli jednoznačne 3:0. Najvýraznejšou osobnosťou v kádri je smečiar Dmitrii Bahov, no vyčnieva aj Vasile Talpa, 216 cm vysoký blokár. Bahov sa v novej sezóne v tureckom Tokate stretne so slovenským smečiarom Júliusom Firkaľom. "Očakávam nepríjemné družstvo povzbudené nečakaným víťazstvom nad Čiernou Horou. Moldavsko má niekoľko kvalitných hráčov s dobrými parametrami. Nebude to ľahký súper, no verím, že oba zápasy zvládneme a budeme sa tešiť z výhier," povedal Matej Kubš, libero slovenského tímu.

Moldavci bojujú o premiérovú účasť na ME, Slováci o siedmy štart v sérii a celkovo jubilejný desiaty. Tieto dva tímy sa v minulosti stretli iba raz - vlani v máji v II. fáze európskej časti kvalifikácie o postup na MS 2018 slovenskí volejbalisti v Holandsku po jednoznačnom prvom sete a tesných ďalších dvoch zdolali Moldavcov 3:0 (9, 31, 23). "Treba pristúpiť k zápasu s rešpektom, ale vo vhodnej miere. Musíme rešpektovať, že zdolali Čiernu Horu a sú to hráči, ktorí vedia hrať volejbal. Na druhej strane, na našej strane hrá veľká kvalita," zdôraznil kouč Kravárik pre svf.sk a doplnil: "V žiadnom prípade nemôžeme Moldavsko podceniť, to rozhodne nie. Naopak, musíme si dať veľký pozor na ich silné stránky. Nebudem o nich hovoriť, ale poznáme ich a pripravíme sa na to. Potrebujeme podať kolektívny výkon, ktorý bude zodpovedať našim kvalitám."

Zápas Slovensko - Moldavsko odvysiela v priamom prenose TV Digi Sport a prinesie ho tiež internetová televízia laola1.tv. Rozhodcami stretnutia sú Bulhar Čavdar Marev a Macedónec Zdravko Zdraveski. O 17.00 h sa začne úvodný stredajší duel C-skupiny, domáci Čiernohorci v Bare privítajú Islanďanov.

Nominácia SR na zápas proti Moldavsku v C-skupine kvalifikácie ME 2019:

Nahrávači: Juraj Zaťko (bez klubu), Martin Jančura (VK Prievidza)
Smečiari: Matej Paták (Chaumont VB 52 Haute-Marne/Fr.), Tomáš Kriško (UNTreF Vóley/Arg.), Marcel Lux (Indkpol AZS Olsztyn/Poľ.), Július Firkaľ (Tokat Belediye Plevne/Tur.), Jakub Ihnát (VK Prievidza)
Blokári: Emanuel Kohút (GKS Katovice/Poľ.), Šimon Krajčovič (VK Lvi Praha/ČR), Marek Ludha (VK Prievidza)
Univerzáli: Peter Michalovič (Nantes Rezé Métropole Volley/Fr.), Filip Gavenda (Taiwan Excellence Latina/Tal.)
Liberá: Matej Kubš (bez klubu), Marián Vitko (VK KDS-Šport Košice)

Tabuľka C-skupiny:

1. Moldavsko 2 2 0 6:2 5
2. Čierna Hora 2 1 1 5:3 4
3. Slovensko 2 1 1 3:3 3
4. Island 2 0 2 0:6 0

Program SR v C-skupine:

streda 22. 8.: Slovensko - Moldavsko (Nitra, 18.00)
nedeľa 26. 8.: Moldavsko - Slovensko (Kišiňov, 16.00)
sobota 5. 1./nedeľa 6. 1. 2019: Slovensko - Čierna Hora
streda 9. 1. 2019: Island - Slovensko