Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Šport

Vůjtek na Nemecký pohár berie Záborského, skúsené opory dostali voľno

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek Foto: TASR/Michal Svítok

Slováci sa na Nemeckom pohári postupne stretnú v piatok 9. novembra o 16.00 h so Švajčiarskom, na druhý deň s Kanadou (10. novembra, 19.45) a v nedeľu si zmerajú sily s Nemeckom (11. novembra, 16.45).

Bratislava 29. októbra (TASR) - Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek v pondelok zverejnil 24-člennú nomináciu na novembrový Nemecký pohár a nechýba v nej ani Tomáš Záborský. Kanonier KHL počas vlaňajšej sezóny pre nedoliečené zranenie odmietal pozvánky národného tímu aj v čase, keď žiaril vo fínskej lige. Teraz v Mníchove figuruje v menoslove bez hráčov s kontraktmi v NHL a bez skúsených veteránov, ktorí dostali voľno. Úradujúci vicemajstri sveta budú v dňoch 9.-11. novembra v Mníchove v konkurencii Kanady, Švajčiarska a domáceho Nemecka obhajovať minuloročný triumf. Generálny manažér slovenskej reprezentácie Otto Sýkora povedal, že všetci účastníci 23. ročníka tradičného turnaja mienia v rámci možností postaviť čo najsilnejšie výbery. "Snažili sme sa o to aj my s výnimkou hráčov s kontraktmi z NHL a ostrieľaných veteránov, ktorí dostali voľno. Ide o prestížne podujatie, Nemci chcú hrať aj s hráčmi z NHL, ich nasadenie zvažuje tiež Kanada a Švajčiari tiež deklarovali záujem byť veľmi silní. Celkovo odohráme v príprave 15 zápasov, ale práve Nemecký pohár si zaslúži veľkú pozornosť. Zaujímavosťou je skutočnosť, že nemecké médiá nás pasovali do úlohy favorita," vyhlásil.

Kým vlani sa českému kormidelníkovi ospravedlnilo množstvo adeptov na reprezentačný dres, čo vyústilo v otvorenú kritiku z úst Vůjteka i Sýkoru, v pondelok obaja deklarovali s prístupom pozvaných hráčov spokojnosť. "Nebudeme mať v kádri všetkých, ktorých sme chceli, keďže sa ospravedlnilo päť hráčov. Treba však povedať, že Tomáš Starosta, Dominik Graňák, Milan Bartovič, Tomáš Surový i Juraj Kolník mali na to objektívne príčiny, či už rodinného, alebo zdravotného charakteru," uviedol Vůjtek, ktorý na budúcotýždňovom zraze v Bratislave privíta celkovo osem novicov v rámci jeho pôsobenia pri slovenskom tíme.

Foto: TASR/Michal Svítok

Sedem hokejistov zo Slovana



V nominácii figuruje sedem hráčov Slovana Bratislava, z klubov Kontinentálnej hokejovej ligy sa na Nemeckom pohári predstaví celkovo 16 hokejistov. Domáca extraliga bude mať zastúpenie v dvojici košických útočníkov Marcel Haščák a Tomáš Marcinko. Najmladším hráčom výberu je útočník Andrej Šťastný, ktorý si vypýtal pozvánku svojimi výkonmi v drese "belasých". "Andrej ma upútal svojou hrou. Je dravý, priebojný, nebojí sa hry do tela a bojuje o každý puk. Myslím si, že je to presne typ hráča na medzinárodný hokej," uviedol Vůjtek a na margo brankára Rastislava Staňu dodal: "O skvelej forme Staňu v moskovskom CSKA samozrejme vieme, videli sme ho aj naživo v zápase so Slovanom. Počítame s ním, chceme ho pozvať na neskoršie akcie."

Slováci sa na Nemeckom pohári postupne stretnú v piatok 9. novembra o 16.00 h so Švajčiarskom, na druhý deň s Kanadou (10. novembra, 19.45) a v nedeľu si zmerajú sily s Nemeckom (11. novembra, 16.45). Vlani Vůjtekov výber triumfoval bez straty bodu a so skóre 10:4, pričom to bolo tretie víťazstvo Slovenska na turnaji v ére samostatnosti.

Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Igor Nemeček na tlačovej konferencii zároveň informoval o predĺžení spolupráce so spoločnosťou Orange Slovensko ako generálnym partnerom až do sezóny 2014/15.



Predbežná nominácia SR na Nemecký pohár 2012:

brankári: Peter Hamerlík (Třinec/ČR), Jaroslav Janus (Slovan Bratislava/KHL)

obrancovia: Ivan Baranka (Ufa/KHL), Marek Ďaloga (Pardubice), Kristián Kudroč (Novosibirsk/KHL), Juraj Mikuš, Michal Sersen (LEV Praha/KHL), Tomáš Slovák (Plzeň/ČR), Martin Štajnoch (Slovan Bratislava/KHL), Richard Stehlík (MoDo/Švéd.)

útočníci: Mário Bližňák, Libor Hudáček, Michel Miklík, Andrej Šťastný, Peter Ölvecký (všetci Slovan Bratislava/KHL), Marcel Haščák, Tomáš Marcinko (obaja Košice), Marcel Hossa, Juraj Mikúš (obaja LEV Praha/KHL), Marek Hovorka (Sparta Praha/ČR), Branko Radivojevič (Spartak Moskva/KHL), Rastislav Špirko (Jekaterinburg/KHL), Tomáš Záborský (Omsk/KHL), Peter Galamboš (Liberec/ČR)