Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Šport

Verdikt súdu v dopingovom prípade Valijevovej padne v januári

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Prípad v septembri odročili po tom, ako si vyžiadali ďalšiu dokumentáciu, ale komisia si odvtedy vypočula záverečné vyjadrenia a na začiatku budúceho roka vydá rozhodnutie.

Lausanne 10. novembra (TASR) - Športový arbitrážny súd (CAS) vynesie svoj verdikt v dopingovom prípade ruskej krasokorčuliarky Kamily Valijevovej v januári 2024. Svetová antidopingová agentúra (WADA) a Medzinárodná korčuliarska únia (ISU) sa odvolali proti rozhodnutiu Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA), že Valijevová nenesie žiadne zavinenie ani nedbanlivosť za pozitívny test z 25. decembra 2021.

RUSADA potrestala Valijevovú za užitie lieku proti angíne iba zrušením výsledku z dňa, v ktorom sa jej liek vo vzorke objavil, teda z 25. decembra 2021. Informácia o náleze sa zverejnila až počas ZOH 2022 v Pekingu, MOV vtedy 15-ročnej Ruske umožnil štartovať s odôvodnením, že ide o chránenú osobu pre jej vek. Prípad v septembri odročili po tom, ako si vyžiadali ďalšiu dokumentáciu, ale komisia si odvtedy vypočula záverečné vyjadrenia a na začiatku budúceho roka vydá rozhodnutie.

"Strany sme informovali, že CAS zodpovedný za tento prípad bude rokovať a pripraví rozsudok obsahujúci rozhodnutie a odôvodnenie," uviedol CAS vo vyhlásení.

Valijevová pomohla Rusku k zisku zlatej medaily na minuloročných ZOH v Pekingu v tímovej súťaži. Vo veku 15 rokov sa stala prvou korčuliarkou, ktorá v olympijskej súťaži skočila štvoritý skok. Na druhý deň jej oznámili, že pred hrami mala pozitívny test na trimetazidín, liek používaný na liečbu angíny, ktorý je pre športovcov zakázaný.

WADA a ISU požadujú až štvorročný zákaz a anulovanie všetkých výsledkov Valijevovej od konca roka 2021. Ruská krasokorčuliarka vysvetľovala celý prípad kontamináciou príboru, o ktorý sa delila so svojím starým otcom. Ten spomínaný liek užíval a každý deň ju vozil na tréning.