Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

V miešaných štafetách biatlonu vyhralo Rusko, Slovensko na 11. mieste

Ruskí biatlonisti v zložení Alexander Legkov, Ilia Chernousov, Maxim Vylegzhanin a Evgenly Belov. Foto: TASR/AP Photo

V konkurencii až 24 štafiet a pod umelým osvetlením sa Svetový pohár začal netradične mixom.

Östersund 25. novembra (TASR) - Deväťdielny seriál Svetového pohára v biatlone sa začal vo švédskom Östersunde pretekmi miešaných štafiet. Na 2x6 km trati žien a 2x7,5 km mužov vstúpilo víťazne do sezóny Rusko v zložení Oľga Zajcevová, Oľga Viluchinová, Aleksej Volkov, Jevgenij Ustiugov, keď od druhého Nórska ho delilo 21,2 s a od tretieho Česka 36,4 s. Slovenské kvarteto s Janou Gerekovou, Anastasiou Kuzminovou, Miroslavom Matiaškom a Matejom Kazárom obsadilo 11. miesto so stratou od víťazného Ruska 2:12,3 min.

V konkurencii až 24 štafiet a pod umelým osvetlením sa Svetový pohár začal netradične mixom, no miešané štafety, aj vzhľadom na svoj premiérový prívlastok 'olympijské' si túto česť zaslúžili. Slováci nastúpili takmer v identickom zložení ako vlani v Kontiolahti, jedine Kazár s Matiaškom si vymenili úseky. Vo Fínsku vo februári v 8. kole SP dosiahli historický úspech s tretím miestom a v Östersunde sa snažili k nemu čo možno najviac priblížiť.

Malú komplikáciu zažila hneď v úvode Nórka Bergerová, musela meniť paličku, a práve obhajcovia titulu Nóri, aj keď v pozmenenej zostave, keď na treťom úseku sa objavilo nové meno s Erlendom Bjöntegaardom namiesto Björndalena, patrili medzi najväčších favoritov.

Štafetu rozbiehala Jana Gereková (bilancia 0+1, 0+2) na výborne upravenej trati, aj keď ani na severe v tento čas čerstvý prírodný sneh chýba. Gerekovú v bezvetrí úplne neposlúchal tretí terč a dovedna naň spotrebovala tri rezervné náboje. Anastasii Kuzminovej odovzdávala na 10. mieste, so stratou na Nórku Bergerovú 36,5 s. Ležka Kuzminovej dopadla s dvoma dobíjaniami (0+2), stojka s jedným (0+1) a stratu pri odovzdávke Matiaškovi natiahla na 9. mieste, za vedúcou Ruskou Viluchinovou zaostala 54,7 s.

Miroslav Matiaško zvládol ležku bezchybne, v stojke úspešne odvrátil hrozbu trestného kola (0+3) a keďže konkurencia pred ním triafala občas aj horšie, Francúz Beatrix a Nemec Lesser museli na trestnom okruhu dvakrát krúžiť, udržal šancu na cenné umiestenie.

Finišujúci Matej Kazár vybiehal na svoj úsek s priebežným 7. miestom a s odstupom na prvého Ustiugova 1:14,9 min. Prvá streľba s jedným dobíjaním (0+1) ho posunula na 6. miesto, druhá s jedným tretsným okruhom (1+3) už mala vážne dozvuky v poradí. Za jasným víťazstvom pre Rusov dobehol neomylný strelec Ustiugov, Nór Svendsen ho neohrozil hlavne preto, že dvakrát v stojke dobíjal.

Výsledky

miešané štafety, žien na 2x6 km a mužov na 2x7,5 km:
1. Rusko (Oľga Zajcevová, Oľga Viluchinová, Aleksej Volkov, Jevgenij Ustiugov) 1:12:41,3 (0 tr. okr.+6 dobíjaní),
2. Nórsko (Tora Bergerová, Synnoeve Solemdalová, Erlend Bjöntegaard, Emil Hegle Svendsen) +21,2,
3. Česko (Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Michal Šlesingr, Ondřej Moravec) 36,4,
4. Nemecko 47,9 (2+4),
5. Francúzsko 52,7 (2+8),
6. Slovinsko 1:32,1 (0+11), 11. Slovensko (Jana Gereková, Anastasia Kuzminová, Miroslav Matiaško, Matej Kazár) 2:12,3 min