Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

V biatlonovej štafete triumfovali Francúzky, Slovenky skončili šieste

Na snímke slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová Foto: TASR/AP

Anastasia Kuzminová na poslednom okruhu vytiahla Slovensko zo 16. miesta.

Ruhpolding 18. januára (TASR) - Francúzske biatlonistky Julia Simonová, Anais Bescondová, Justine Braisazová a Anais Chevalierová triumfovali v sobotňajšej štafete na 4x6 kilometra v 5. kole Svetového pohára. V nemeckom Ruhpoldingu skončili na druhom mieste Nórky s mankom 11,5 sekundy, tretie boli domáce reprezentantky (+23,4). Slovenská štafeta v zložení Ivona Fialková, Paulína Fialková, Terézia Poliaková a Anastasia Kuzminová finišovala na šiestej priečke (+1:57,6).

Ivona Fialková odovzdávala štafetu svojej sestre Paulíne po úvodnom úseku na siedmom mieste. Tá dokázala Slovensko vytiahnuť na druhú priečku so stratou necelých dvadsiatich sekúnd za vedúce Francúzsko. Terézia Poliaková nedokázala držať krok s najlepšími a klesla na 16. priečku. Anastasia Kuzminová dostala slovenskú štafetu na poslednom úseku na konečné 6. miesto so stratou na 1:57,6 min na víťazné Francúzsko.

Slovenské kvarteto verilo zostave, ktorá týždeň predtým v Oberhofe finišovala na 6. mieste. Vo finiši sa spoliehalo na Kuzminovú a na jej dobrú východiskovú pozíciu, ktorú mali vybehnúť ďalšie tri členky kvarteta. Žiaľ, veľká strata spôsobila, že stratila, tak ako v Oberhofe, možnosť bojovať o pódiové umiestenie a výsledok z Oberhofu sa zopakoval.

"Ja som po dni voľna nebola až taká rozbehnutá, keby som však včera nemala voľnejší deň, trojicu pretekov za sebou nedám," povedala v cieli Anastasia Kuzminová. "Pracovala som naplno, bola šanca umiestniť sa do šestky a práve o toto umiestenie som bojovala."

Slovenská ženská štafeta zatiaľ v kolektívnej sile na viac nemá. "Je to naša momentálna úroveň," myslí si Anastasia Kuzminová, "no máme pred sebou ešte dosť času, aby sme sa do marcových majstrovstiev sveta pripravili ešte lepšie. Dnes sa v štafetách prvá trojica riadne utrhla, v druhej bolo všetko možné. Momentálne sa zloženie našej štafety javí tak, že sa nezmení a je ideálne. Ja chcem len poďakovať fanúšikom, ktorí podporili Terku a pochopili, že v športe ste raz hore a raz dole."

Výsledky:

štafety na 4x6 km: 1. Francúzsko (Julia Simonová, Anais Bescondová, Justine Braisazová a Anais Chevalierová) 1:09:27,7 h (0+4), 2. Nórsko +11,5 s (0+7), 3. Nemecko +23,4 (0+9), 4. Švédsko +1:29,0 min (0+9), 5. Rusko +1:46,2 (0+4), 6. SLOVENSKO (Ivona Fialková, Paulína Fialková, Terézia Poliaková, Anastasia Kuzminová) +1:57,6 (1+7)

Poradie SP (po 3 z 5 pretekov): 1. Francúzsko 148 bodov, 2. Rusko 143, 3. Nemecko 138, 4. Nórsko 135, 5. Švédsko 133, 6. Taliansko 116, ... 9. SLOVENSKO 103