Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Šport

US Open: Osaková sa nechce vyhovárať na zranenie: Veľa som sa naučila

Na archívnej snímke Naomi Osaková. Foto: TASR/AP

Osakovú pred turnajom trápilo zranené koleno. V pondelok sa nechala v druhom sete krátko ošetriť, užila tabletku, no rozbehnutej súperke nedokázala vzdorovať.

New York 3. septembra (TASR) - US Open v New Yorku pokračuje už bez oboch svetových jednotiek a zároveň obhajcov titulov vo dvojhre. Po tom, ako srbský tenista Novak Djokovič skrečoval osemfinálový zápas proti Švajčiarovi Stanovi Wawrinkovi, sa v rovnakej fáze porúčala zo záverečného grandslamového turnaja sezóny aj Japonka Naomi Osaková. Najvyššie nasadená hráčka prehrala s trinástkou "pavúka" Belindou Benčičovou 5:7, 4:6.

Osakovú pred turnajom trápilo zranené koleno. V pondelok sa nechala v druhom sete krátko ošetriť, užila tabletku, no rozbehnutej súperke nedokázala vzdorovať. Na zdravotné problémy sa však nechcela po zápase vyhovárať. "Áno, v Cincinnati som si poranila koleno, no zlepšuje sa to. Nechcem hovoriť, že toto je dôvod mojej prehry, veď predchádzajúce tri zápasy som zvládla a zvíťazila v nich. Iba som si dala tabletku na utíšenie bolesti," vysvetľovala 21-ročná tenistka.

Japonka tak príde o post svetovej jednotky, ktorý prenechá Ashleigh Bartyovej. "Po prehre cítim trochu smútok, no zároveň mám pocit, že som sa na tomto turnaji toho veľa naučila. Samozrejme, chcela som obhájiť titul. Kroky, ktoré som po osobnostnej stránke urobila, sú však oveľa väčšie, ako som si mohla predstaviť. Verím, že budem ďalej napredovať. Viem, že ak budem na sebe tvrdo pracovať, budem dosahovať aj lepšie výsledky," citovala Osakovú agentúra DPA.

Po stretnutí zložila poklonu svojej súperke. "Belinda hrala to, čo chcela. Mala špecifický plán, ktorého sa držala. Najmä hrala agresívne. Mohla by som sa na tento turnaj spätne pozrieť a byť zo svojho vystúpenia sklamaná a na seba nahnevaná, no nie som. Samozrejme, rada by som sa prebojovala ďalej. To je to, o čo sa budem pokúšať budúci rok na Australian Open," citovala Osakovú agentúra AP.

Benčičová robila minimum chýb, hrala agresívne a niekoľkokrát dokázala získať vo svoj prospech zdanlivo stratené výmeny. V druhom sete si pripísala 14 víťazných úderov, pričom nevynútených chýb mala iba štyri. Duel zakončila čistou hrou. "Nie som hráčka, ktorá by dokázala zaznamenať toľko es či víťazných úderov. Snažím sa to hrať skôr ako šachovú partiu. Musela som predviesť top výkon, aby som zvíťazila," povedala Švajčiarka, ktorá má slovenských rodičov. Do štvrťfinále vo Flushing Meadows postúpila po piatich rokoch, zároveň vyrovnala svoje maximum z podujatí veľkej štvorky.

Dvadsaťdvaročná Benčičová potvrdila, že to na Osakovú vie, v tejto sezóne ju zdolala už tretíkrát. Japonku už tento rok zastavila vo štvrťfinále v Madride a v osemfinále v Indian Wells takisto ukončila jej sen o obhajobe titulu. "Veľmi som sa na tento zápas tešila, bola pre mňa veľká výzva nastúpiť proti Naomi, ktorá obhajovala titul. Aby som uspela, musela som predviesť ten najlepší výkon, čo sa mi podarilo. Som skutočne šťastná a spokojná s tým, ako som si v závere udržala nervy," uviedla Benčičová. V boji o postup do semifinále narazí na Donnu Vekičovú. Chorvátka nasadená ako číslo 23 dokázala otočiť duel s Nemkou Juliou Görgesovou a zvíťazila 6:7 (5), 7:5 a 6:3. Vekičová pritom v desiatom geme druhého setu za stavu 4:5 odvrátila mečbal súperky. Vo štvrtom vzájomnom súboji s Görgesovou dosiahla premiérový triumf nad Nemkou a po prvý raz v kariére postúpila medzi elitnú osmičku na niektorom z podujatí veľkej štvorky.