Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

US OPEN: Mertensová postúpila do štvrťfinále

Elise Mertensová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Benčičová, ktorá postupom do štvrťfinále dosiahla kariérne maximum na grandslamovom podujatí, sa stretne s Donnou Vekičovou.

New York 3. septembra (TASR) - Japonská tenistka Naomi Osaková neobháji titul na grandslamovom turnaji US Open. Svetová jednotka a najvyššie nasadená hráčka vypadla v osemfinále ženskej dvojhry, v ktorom prehrala s trinástkou "pavúka" Belindou Benčičovou za 88 minút 5:7, 4:6. Švajčiarska tenistka so slovenskými koreňmi dosiahla v tejto sezóne už tretie víťazstvo nad Osakovou a prvýkrát od roku 2014 sa prebojovala medzi najlepšiu osmičku vo Flushing Meadows. Osaková príde o post svetovej jednotky, ktorý prenechá Ashleigh Bartyovej.

Japonka ťahala už od úvodu za kratší koniec. Prehrala hneď prvé podanie, a hoci dokázala potom otočiť z 0:2 na 5:4, záver prvého setu patril jej súperke. Benčičová robila minimum chýb, hrala agresívne a dokázala získavať vo svoj prospech dlhé výmeny. V druhom sete stratila Osaková v piatom geme svoje podanie, následne sa nechala krátko ošetriť, užila tabletku, no už nedokázala vzdorovať rozbehnutej súperke. Benčičová čistou hrou v desiatom geme získala aj druhý set a slávila cenný triumf.

"Veľmi som sa na tento zápas tešila, bola pre mňa veľká výzva nastúpiť proti Naomi, ktorá obhajovala titul. Aby som uspela, musela som predviesť ten najlepší výkon, čo sa mi podarilo. Som skutočne šťastná, ako som si v závere udržala nervy," uviedla Benčičová v prvom rozhovore na kurte. Osakovú už tento rok zastavila vo štvrťfinále v Madride a v osemfinále v Indian Wells ukončila jej sen o obhajobe titulu. V pondelok úspešne odvracala súperkine tvrdé podania. "Nie som hráčka, ktorá by dokázala zaznamenať toľko es či víťazných úderov. Snažím sa to hrať skôr ako šachovú partiu. Musela som predviesť top výkon, aby som zvíťazila," povedala Benčičová pre akreditované médiá. Na US Open tak už vypadli obaja lídri svetového rebríčka a vlaňajší šampióni.

Po tom, čo Srb Novak Djokovič skrečoval osemfinálový zápas proti Švajčiarovi Stanovi Wawrinkovi, sa v rovnakej fáze porúčala z turnaja aj ženská tenisová jednotka. "Belinda hrala to, čo chcela. Mala špecifický plán, ktorého sa držala. Najmä hrala agresívne. Mohla by som sa na tento turnaj spätne pozrieť a byť zo svojho vystúpenia sklamaná a na seba nahnevaná, no nie som. Samozrejme, rada by som sa prebojovala ďalej. To je to, o čo sa budem pokúšať budúci rok na Australian Open," citovala Osakovú agentúra AP.

Benčičová, ktorá postupom do štvrťfinále dosiahla kariérne maximum na grandslamovom podujatí, sa stretne s Donnou Vekičovou. Chorvátka nasadená ako číslo 23 dokázala otočiť duel s Nemkou Juliou Görgesovou a zvíťazila v troch setoch 6:7 (5), 7:5 a 6:3. Vekičová v desiatom geme druhého setu za stavu 4:5 odvrátila mečbal súperky, následne získala štyri gemy po sebe a zápas zvrátila vo svoj prospech. Vo štvrtom vzájomnom súboji s Görgesovou dosiahla premiérový triumf nad Nemkou a po prvý raz v kariére postúpila medzi elitnú osmičku na niektorom z podujatí veľkej štvorky. "Ani neviem, ako som tento zápas vyhrala. Súperka podávala na víťazstvo, mala mečbal, no ja som ďalej bojovala a verila, že môžem vyhrať. Je to úžasný pocit," vyznala sa Vekičová.

Ženy - dvojhra - osemfinále:

Belinda Benčičová (13-Švaj.) - Naomi Osaková (1-Jap.) 7:5, 6:4, Donna Vekičová (23-Chor.) - Julia Görgesová (26-Nem.) 6:7 (5), 7:5, 6:3, Elise Mertensová (25-Belg.) - Kristie Ahnová (USA) 6:1, 6:1, Bianca Vanessa Andreescuová (15-Kan.) - Taylor Townsend (USA) 6:1, 4:6, 6:2