Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Šport

Trojskokanka Velďáková skončila ôsma na halových MS v Istanbule

Slovenská trojskokanka Dana Velďáková počas finále halových MS v Istanbule 10. marca 2012. Foto: TASR/AP

Zlato putovalo do Veľkej Británie zásluhou rodenej Kubánky Yamile Aldamovej.

Istanbul 10. marca (TASR) - Trojskokanka Dana Velďáková na HMS atlétov v Istanbule obsadila vo finále trojskoku výkonom 13,97 ôsme miesto. Zlato putovalo do V. Británie zásluhou rodenej Kubánky Yamile Aldamovej so sezónnym maximom 14,82.

Dana Velďáková sa vo finále trápila v rozbehu. Prvé dva pokusy si nezapísala, až tretí s 13,97 a mala o čom rozmýšľať aj po tom, čo prešľapla piaty pokus. Zostávala jej už len jedna nádej, aby v záverečnom šiestom poskočila z posledného ôsmeho miesta vyššie. So sériou x - x - 13,97 - x -x - x a jediným platným pokusom sa jej to nepodarilo a bola to veľká škoda. Z kvalifikácie postúpila v sezónnom maxime 14,21 a pokojne si mohla túfať na 6. miesto, čo predstavuje jej doterajšie maximum na HMS, za ktoré sa už udeľuje aj finančná odmena od IAAF.

Tridsaťročná členka Dukly Banská Bystrica Dana Velďáková, dvakrát bronzová na HME, pri svojom treťom štarte na HMS zopakovala umiestenie spred šiestich rokov a naplnila si zámer postúpiť do finále. Pred HMS mala spomedzi všetkých prihlásených až 19. najlepší výkon a v kvalifikácii sa jasne vo svetových tabuľkách posunula vpred.

Rovnako ako Velďáková sa trápila aj obhajkyňa titulu a tohtoročná tabuľková jednotka Kazaška Oľga Rypakovová. V štvrtej sérii však po troch prešľapoch najväčšia favoritka precitla, dopadla na 14,45 pri takmer 50 cm nedošľape, v piatom pokuse pridala 14,63 a sústreďovala sa na šiesty, aby ohrozila Aldamovú so sezónnym maximom 14,82. Ďalší neplatný pokus, ďaleký, no s nepatrným prešľapom ju zaradil na striebornú pozíciu, na radosť Britky Aldamovej. Už tridsaťdeväťročná Aldamová s veteránskym svetovým rekordom, sa ovenčila medailou a bola to jej tretia, najcennejšia, pri reprezentácii troch krajín, Kuby, Sudanu a teraz V. Británie.

Včera nebolo dnes, aj takto sa mohlo hodnotiť finálové účinkovanie Dany Velďákovej. "Pre nás to boli naozaj dva rozdielne dni," povedal tréner Radoslav Dubovský. "Čo chýbalo, no ja si myslím, že sa objavila únava z prípravy, ktorú sme zamerali na leto. Ten malý oddych sa prejavil priaznivo v kvalifikácii, no vo finále sa už Danke horšie skákalo. Chýbala energia, sily."

Slovenská trojskokanka Dana Velďáková počas kvalifikácie na 14. halových majstrovstvách sveta v tureckom Istanbule 9. marca 2012.
Foto: TASR/AP


Dana Velďáková obstála a Radoslav Dubovský môže jednoznačne povedať: "Dobré výkony má v nohách, pre mňa to bol aj obrovský test. Ukázal, kde môže byť slabina a kde nemusí. Tých 14,21 v kvalifikácii skočila z hrubého tréningu a je to pre nás významný fakt. Pri finálových neplatných pokusoch sa naplno vyplavili nedostatky, okrem únavy boli rezervy aj v rýchlosti. Odišiel rozbeh, zároveň utrpela technika. Danka ťaží hlavne z rýchlosti a ak ju nemôže zo seba dostať, tak ďaleko neskočí. Inak ôsme miesto je vynikajúce, smerodatná bola pre mňa kvalifikácia, a to finále mrzelo len chvíľu. Je to pre nás veľká výzva do ďalších mesiacov prípravy a aj návod, na čo sa zamerať, čo pred čím uprednostniť."

Dana Velďáková nesmútila, prečo aj, v štartovnej listine kvalifikácie figurovala s výkonom až 19-ta. "Musím byť spokojná, keby som skákala v kvalifikácii tak, ako vo finále, nebola by som predsa ôsma. Nahnevať ma vie, keď sa o mne tvrdí, že som len skokanka do kvalifikácie, je to nezmysel. Snažila som sa zo všetkých síl, no rozbehovo som sa nevedela trafiť na dosku a rýchlosť som necítila, veľmi mi chýbala. Pre mňa je dôležité, že po tvrdých tréningoch som skočila takto ďaleko a vo finále nechýbala. Formu som neladila, v lete to bude úplne iné a už sa teším na to, keď sa optimálne naladím."

Finálové výsledky

ženy

trojskok: 1. Yamile Aldamová (V. Brit.) 14,82, 2. Oľga Rypakovová (Kaz.) 14,63, 3. Mabel Gayová 14,29, 4. Yargelis Savigneová (obe Kuba) 14,28, 5. Kimberly Williamsová (Jam.) 14,27, 6. Anna Krylovová (Rus.) 14,21, 7. Janmei Li (Čína) 14,02, 8. Dana Velďáková (SR) 13,97