Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Trojnásobný olympijský víťaz v boxe Stevenson zomrel vo veku 60 rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

"Kubánsku športovú rodinu zasiahol odchod jedného z najväčších pästiarov všetkých čias," píše sa v stanovisku, prečítanom v nočných správach.

Havana 12. júna (TASR) - Kubánsky boxer a trojnásobný olympijský víťaz v ťažkej váhe Teófilo Stevenson, známy svojou mimoriadne tvrdou pravačkou, zomrel v pondelok vo veku 60 rokov. Informovali o tom tamojšie štátne médiá s tým, že príčinou úmrtia bol infarkt.

"Kubánsku športovú rodinu zasiahol odchod jedného z najväčších pästiarov všetkých čias," píše sa v stanovisku, prečítanom v nočných správach.

Odborníci sa zhodujú v tom, že Stevenson patril k absolútnej špičke v histórii amatérskeho boxu. Prvú zlatú olympijskú medailu získal v roku 1972 v Mníchove, ďalšiu pridal o štyri roky neskôr v Montreale. Všetkých osem zápasov, vedúcich k zlatu, sa skončilo pred uplynutím časového limitu. "Z týchto dvoch olympiád mám najkrajšie spomienky môjho života, bola to najlepšia časť mojej kariéry," vyhlásil v tomto roku Stevenson.

V roku 1980 v Moskve získal tretí najcennejší olympijský kov v rade (posledné dva zápasy už vyhral na body), vďaka čomu sa stal len druhým boxerom v histórii s takouto medailovou bilanciou. Zlato na troch OH získal predtým len Maďar László Papp, neskôr sa to podarilo ešte Stevensonovmu krajanovi Félixovi Savónovi.



Stevenson, ktorý bol na "ostrove slobody" známy pod prezývkou Pirolo, si vybudoval rešpekt a získal slávu "trestajúcimi" údermi pravou rukou, vycibrenou technikou, obratnosťou, prácou nôh a oddanosťou k športu. Okrem zožatia olympijských úspechov bol tiež trojnásobným majstrom sveta. V rokoch 1974 a 1978 získal tituly v ťažkej váhe a v roku 1986 v superťažkej hmotnostnej kategórii.