Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Šport

Trnava túži po víťaznom hetriku i rekorde v Slovenskom pohári

Na snímke hráči Spartaka oslavujú s pohárovou trofejou víťazstvo vo finále Slovnaft Cupu 2022/2023 vo futbale FC Spartak Trnava - ŠK Slovan Bratislava v Trnave v pondelok 1. mája 2023. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V ceste jej stojí Ružomberok, ktorý túži po druhom titule v Slovenskom pohári. S Trnavou neprehral v uplynulých deviatich zápasoch.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Košice 30. apríla (TASR) - Futbalisti Spartaku Trnava vstúpia do finále Slovenského pohára - Slovnaft Cupu s cieľom stať sa prvým tímom, ktorý dosiahne tri tituly za sebou. V ceste im stojí Ružomberok, ktorý túži po druhom titule v Slovenskom pohári. S Trnavou neprehral v uplynulých deviatich zápasoch. Motiváciou pre finalistov bude aj miestenka do predkola Európskej ligy.

Trnavčania majú na dosah aj rekord v počte pohárových zápasov bez prehry za sebou. Neprehrali v uplynulých 23 dueloch, čím vyrovnali historický zápis Slovana Bratislava. Zatiaľ posledná prehra Spartaka v SP má dátum 6. apríl 2021, keď Trnava podľahla Trenčínu. Túto sériu sa hráči Spartaka pokúsia predĺžiť, no ďalšiu by radi ukončili. Nad Ružomberkom nedokázali zvíťaziť v uplynulých deviatich zápasoch, pričom vo všetkých viedol tím tréner Michal Gašparík, ktorý verí, že sa mu podarí doviesť Trnavu k víťazstvu nad MFK v najvhodnejšom čase. "Všetky tie prehry a remízy boli v lige, teraz ideme hrať pohárový zápas. To sú dva odlišné svety. My tieto dve súťaže oddeľujeme a inak sa na ne pripravujeme. S finálovými zápasmi máme skúsenosti a myslím si, že to môže byť naša výhoda. Verím, že budeme dokonale pripravení a že sa vyvarujeme väčších individuálnych chýb. Ak sa tak stane, môžeme byť úspešní," uviedol tréner Michal Gašparík pre klubovú stránku. Spartaku pôjde aj o ďalší míľnik, ktorým je vidina jubilejného 10. triumfu v SP (v ére samostatnosti zatiaľ 4).

Trnavčania si pred finále veria aj vďaka tomu, že v Košickej futbalovej aréne dosiahli iba pozitívne výsledky. Zvíťazili v nej vo všetkých troch zápasoch proti domácemu FC (dvakrát SP, raz liga) a uspeli aj v predkole Európskej konferenčnej ligy proti ukrajinskému Dnipru. Podľa Gašparíka môže byť výhodou Trnavy aj kvalita trávnika v KFA. "Myslím si, že ihrisko bude veľmi dobré a to bude naša výhoda. Uplynulé dve ligové prehry proti Žiline a Slovanu Bratislava sme utrpeli na trávnikoch, ktoré neboli najlepšie, no teraz ideme na kvalitný, na ktorom si viac veríme."

Trnavčania sa do finále dostali po tom, čo v dvojzápase zdolali Podbrezovú po výsledkoch 1:0 a 0:0. "Prvý duel sme, podľa mňa, nezvládli. Išli sme do vedenia, mali sme šance a po prvom polčase už mohlo byť rozhodnuté. Do odvety sme si brali iba minimálny náskok. Bolo jasné, že hráči Podbrezovej dajú všetku energiu a emócie do toho jedného odvetného zápasu, ktorý by im mohol priniesť historickú účasť vo finále. Napokon sme dokázali dosiahnuť postupový výsledok, za ktorý sme radi," konštatoval Gašparík, ktorý po príchode na lavičku Trnavy ešte nedoviedol tím k víťazstvu nad Ružomberku. Zatiaľ má proti nej bilanciu 4 remízy a 5 prehier.

V predošlej sezóne získal víťaz SP miestenku v kvalifikácii Konferenčnej ligy, tentoraz je v hre účasť v prestížnejšej Európskej ligy. "Všetci vieme o dôležitosti zápasu. Nás teší, že sme sa na finále naladili ligovým víťazstvom nad Podbrezovou 3:2. Aj vo finále SP chceme ukázať správnu víťaznú mentalitu," uviedol tréner Ondřej Smetana.

Aj Ružomberčania si uvedomujú, že na rozdiel dlhodobej ligy nebude po finálovej prehre možnosť nápravy. "Je to ako rozhodujúci siedmy zápas v play off v hokeji. Bude dôležitá koncentrácia a správne nastavenie. My sa musíme dobre pripraviť na herné varianty, s ktorými môže prísť súper," poznamenal Smetana.

V Košickej futbalovej aréne pôjde o druhú konfrontáciu Trnavy a Ružomberka vo finále SP. Prvá z roku 2006 sa skončila lepšie pre Ružomberok, ktorý po bezgólovej remíze zvíťazil v rozstrele. Pre MFK to bol prvý a zatiaľ jediný titul v Slovenskom pohári.



finále Slovenského pohára - Slovnaft cupu:

streda, 1. mája:

MFK Ružomberok - FC Spartak Trnava /15.00, Košická futbalová aréna, rozhodujú: Kružliak - Ferenc, Vitko/



Cesta MFK Ružomberok do finále Slovenského pohára 2024:

2. kolo: Dynamo Diviaky - Ružomberok 0:4

3. kolo: Sokol Zubrohlava - Ružomberok 0:3

4. kolo: Ružomberok - Liptovský Mikuláš 1:1, 4:3 po 11 m

osemfinále: Ružomberok - Pohronie 2:0

štvrťfinále: Dunajská Streda - Ružomberok 0:1

semifinále: ŠK Odeva Lipany - Ružomberok 0:5, 1:0



Cesta Spartaka Trnava do finále Slovenského pohára 2024:

2. kolo: Šurany - Trnava 0:8

3. kolo: Lehota pod Vtáčnikom - Trnava 1:2

4. kolo: Považská Bystrica - Trnava 1:2

osemfinále: Košice - Trnava 2:3

štvrťfinále: Michalovce - Trnava 0:2

semifinále: Trnava - Podbrezová 1:0 a 0:0