Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Tréner slovenských hokejistiek M. Karafiát chce skončiť

Miroslav Karafiát Foto: TASR/Michal Svítok

Vedeniu zväzu som oznámil svoj úmysel. Zatiaľ však nie je nič definitívne, povedal by som, že sedíme, rokujeme a uvidíme.

Bratislava 5. júna (TASR) - S nečakanou informáciou o konci svojho pôsobenia pri ženskej hokejovej reprezentácii prišiel v utorok hlavný tréner Miroslav Karafiát. "Je to pravda," potvrdil pre TASR a pokračoval: "Ja som sa touto myšlienkou zaoberal už po olympiáde 2010 a taktiež aj po tohtoročných majstrovstvách sveta, na ktorých sa nám nepodarilo udržať medzi elitou. Vedeniu zväzu som oznámil svoj úmysel. Zatiaľ však nie je nič definitívne, povedal by som, že sedíme, rokujeme a uvidíme."

Reprezentačný výber žien bol prakticky totožný s tímom Slovana a ten podľa Karafiáta skončí úplne. "V tomto smere sú naozaj veľké problémy. Nielen s ľadom, ale v nastávajúcej sezóne okrem Slovana v KHL bude hrať v Bratislave extraligu aj reprezentačná dvadsiatka. Navyše sa vytráca aj záujem samotných dievčat. My sme v uplynulej sezóne boli niekedy radi, že sme odohrali zápas s 12-13 hráčkami. Mám dojem, že aj pod dojmom straty elitnej kategórie sa im akosi nechce, aby na sebe tvrdo pracovali a ďalej sa zdokonaľovali. A v našich slovenských podmienkach sa to dá veľmi ťažko. Veď my sme za týždeň odohrali jeden zápas, čo je žalostne málo. Dievčatá zo Slovana chodili hrávať zápasy aj za svoje materské kluby."

Miroslav Karafiát sa priznal, že keď vidí koľko majú v tíme legionárok Nórky, Rakúšanky, či Češky, tak môže len závidieť. "Veľká škoda, že sme vypadli z elitnej kategórie MS. Aj dnes si myslím, že sme neboli najslabší, že tie Nemky boli zdolateľné, napokon aj Švajčiarky, ktoré nakoniec získali bronz. Verím, že dievčatá po návrate do svojich klubov nájdu ďalšiu chuť do hokeja, prípadne získajú dobré zahraničné angažmány."

Miroslav Karafiát bol pri slovenskej ženskej hokejovej reprezentácii osem rokov a po viacerých namáhavých pokusoch sa s ňou prebojoval nielen na OH vo Vancouvri, ale aj medzi svetovú elitu. Rok po tom, čo začal prácu s reprezentáciou, sa z jeho myšlienky zrodil aj projekt ženského hokeja v Slovane, kde sa postupne sústredili najlepšie hráčky z celého Slovenska.

Na najbližšom výkonom výbore SZĽH sa majú schvaľovať všetky realizačné tímy všetkých reprezentačných ženských výberov okrem senioriek, kde Miroslav Karafiát zatiaľ definitívne neskončil. Prvou akciou žien na začiatku novej sezóny by mali byť tri prípravné zápasy s ČR. Hlavný tréner chce, aby dievčatá ešte pred nimi absolvovali aspoň troj či štvordňový výcvikový tábor. Hlavnou akciou nového roku bude vo februári olympijská kvalifikácia o postup na ZOH v Soči 2014, ktorá sa uskutoční na Slovensku. Domáce hráčky tam chcú zabojovať o jedno postupové miesto v konkurencii Nórska, Japonska a jedného tímu z predkvalifikácie. V apríli ich čaká turnaj I. divízie MS.