Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

IAAF zatiaľ nepotvrdila Tóthovo očistenie, rozhodnúť má v decembri

Matej Tóth, archívna snímka Foto: TASR - Pavel Neubauer

Strešná atletická organizácia mala na rozhodnutie 45 dní od dodania verdiktu národného zväzu, táto lehota uplynula 3. decembra.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Slovenský olympijský víťaz v chôdzi Matej Tóth si musí počkať na rozhodnutie Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) ohľadom uznania verdiktu disciplinárnej komisie Slovenského atletického zväzu (DK SAZ) v prípade jeho dopingovej kauzy najneskôr do 18. decembra. IAAF môže rozhodnutie SAZ akceptovať a očistiť tak Tóthovo meno, alebo sa proti nemu odvolať na Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne.

Strešná atletická organizácia mala na rozhodnutie 45 dní od dodania verdiktu národného zväzu, táto lehota uplynula 3. decembra. IAAF však v rámci svojich pravidiel využila možnosť jej predĺženia o ďalšie dva týždne. "V pondelok 4. decembra IAAF doručila Slovenskému atletickému zväzu a aj mne list, v ktorom informuje o predĺžení lehoty na vyjadrenie sa v mojom prípade o dva týždne v súlade s pravidlami IAAF. Dôvod tohto kroku je, že IAAF doteraz nedostala vyjadrenie svojho panela expertov – IAAF Doping Review Board – ktorý posudzuje môj prípad. V liste z IAAF je taktiež uvedené, že hraničný termín, do ktorého sa musia vyjadriť, je 18. december 2017," informoval v tlačovej správe Tóth.

DK SAZ pod vedením profesora Ivana Čillíka na zasadnutí 4. októbra v Bratislave rozhodla, že Tóth neporušil antidopingové pravidlá a zrušila mu dočasný dištanc, ktorý mu v júni udelila IAAF. Disciplinárka šesť týždňov od svojho prvého zasadnutia skúmala expertízy dodané samotným športovcom, ktoré vysvetľovali dôvod nízkej hladiny hemoglobínu v antidopingovej vzorke odobratej 4. mája 2016. Bola to jediná z 24 vzoriek, ktoré mu pre potreby sledovania krvného obrazu v biologickom pase športovca odobrali v období rokov 2009 – 2016, s hodnotou mimo vymedzeného rámca. Na základe tejto tesnej odchýlky experti IAAF obvinili 34-ročného chodca banskobystrickej Dukly z krvného dopingu. Podľa ich názoru Tóth pravdepodobne manipuloval s vlastnou krvou s využitím nedovolených metód (autológna transfúzia).

DK SAZ preskúmala nielen Tóthom 250-stranový rozbor s 25 prílohami od 7 odborníkov v oblasti hematológie a metabolomiky zo šiestich krajín, ale nechala si vypracovať vlastné posudky. Expertízy Kevina Hamptona, popredného britského hematológa a odborníka na biologické pasy športovcov, a tiež profesora Tomáša Káru, špičkového českého kardiochirurga s bohatými skúsenosťami v oblasti športovej medicíny na Klinike kardiovaskulárnych chorôb na prestížnej Mayo Clinic v americkom Rochestri, podľa DK SAZ potvrdili zistenia expertov, ktorí vypracovali posudky pre Tótha.