Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Mužské finále čisto španielskou záležitosťou, Nadala vyzve Ferrer

Foto: TASR/AP

David Ferrer zvíťazil v druhom semifinále na Roland Garros Francúza Jo-Wilfrieda Tsongu v troch setoch 6:1, 7:6 (3) a 6:2.

Paríž 7. júna (TASR) - Španielsky tenista Rafael Nadal sa stal prvým finalistom mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros.

Obhajca titulu a sedemnásobný šampión z parížskej antuky si v strhujúcom úvodnom semifinále poradil s najvyššie nasadeným Srbom Novakom Djokovičom po vyše štyriapolhodinovej päťsetovej bitke 6:4, 3:6, 6:1, 6:7 (7) a 9:7. V rozhodujúcom dejstve dokázal otočiť z 2:4.

"Nole" neodplatil Nadalovl vlaňajšiu finálovú prehru a ani v tomto roku neskompletizuje svoju grandslamovú zbierku, do ktorej mu chýba už iba trofej z francúzskej metropoly. Vyhrať všetky podujatia veľkej štvorky sa podarilo iba ôsmim hráčom v histórii. Posledným bol práve Nadal v septembri 2010 po triumfe na US Open. V nedeľňajšom ôsmom parížskom finále nastúpi proti víťazovi duelu medzi domácim Francúzom Jo-Wilfriedom Tsongom a španielskou dvojkou Davidom Ferrerom.

Až do stavu 3:3 si Nadal s Djokovičom suverénne vyhrávali svoje podania. V siedmom geme Španiel vďaka kvalitným forhendom prelomil súperov servis a výhodu brejku pretavil v zisk prvého setu. Djokovič robil príliš veľa nevynútených chýb, nevychádzali mu ani jeho obľúbené bekhendy po čiare. V druhom dejstve sa Nadal po brejku v piatom geme ujal vedenia 3:2. Djokovič však v ďalších minútach výrazne skvalitnil returny, získal štyri gemy v rade a vyrovnal stav setov na 1:1.

Novak Djokovič
Foto: TASR/AP


Na začiatku tretieho dejstva Djokovič po spornom verdikte empajrového rozhodcu Pascala Mariu, ktorý označil loptičku z jeho rakety za aut, stratil servis, čo ho poriadne vykoľajilo. Nadal ovládol dvorec, po ďalšom brejku si vybudoval náskok 5:0 a mal dve šance uštedriť súperovi "kanára". Djokovič hrozbu zažehnal, no Nadal dotiahol set do úspešného konca. Nič na tom nezmenilo ani odobratie fifítnu za prekročenie časového limitu pri podaní. Vo štvrtom dejstve mal Nadal dvakrát brejk k dobru a za stavu 6:5 bol dve loptičky od víťazstva. Djokovič si však vynútil tajbrejk, v ktorom dominoval a diváci sa dočkali vytúženého piateho setu.



Hneď na jeho začiatku Srb zobral Nadalovi podanie, po potvrdení brejku sa ujal vedenia 2:0 a za stavu 4:2 bol blízko k víťazstvu. Nadal však aj vďaka viacerým víťazným úderom z ťažkých pozícii presne na čiaru otočil na 5:4 a dráma pokračovala. V koncovke sa napokon presadil Španiel, ktorý za stavu 8:7 čistou hrou prelomil Djokovičovo podanie a upravil svoju impozantnú bilanciu na Roland Garros na 59:1.


Nadal po triumfe nad Djokovičom žiaril spokojnosťou. "Bol to skvelý zápas. Musím pogratulovať Novakovi, ktorý je veľkým šampiónom a určite raz na Roland Garros uspeje. Veľká vďaka patrí fanúšikom, ktorí mi veľmi pomohli v ťažkých časoch, keď som sa po zranení vracal na kurty. Aj dnes boli fantastickí. Každý zápas na antukovom dvorci Philippa Chatriera má svoje kúzlo a ten dnešný nebol žiadnou výnimkou. Za stavu 6:5 vo štvrtom sete som podával na víťazstvo, no Novak potvrdil, že je veľkým bojovníkom. Servoval som proti vetru, čo tiež zohralo svoju úlohu. V piatom sete v geme na 4:3 som mal aj trochu šťastie. Vlani sme odohrali s Novakom rovnako skvelý zápas vo finále na Australian Open. Vtedy sa z víťazstva tešil on, teraz ja, aj v tom je krása športu," povedal Nadal v prvom interview priamo na kurte.

Djokovič bol po skončení duelu smutný. "Bol som súčasťou neuveriteľného zápasu, bezprostredne po jeho skončení však cítím sklamanie. Nemyslím si, že by som robil veľa zlých vecí, v rozhodujúcich momentoch mi možno chýbalo trochu šťastia. Rafa tam trafil niekoľko neuveriteľných čiar a uhlov. Počas celého zápasu podával dobre a agresívne," povedal Srb prostredníctvom twitteru.



muži - dvojhra - semifinále:

Rafael Nadal (3-Šp.) - Novak Djokovič (1-Srb.) 6:4, 3:6, 6:1, 6:7 (3), 9:7


Ferrer ľahko zdolal Jo-Wilfrieda Tsongu



Španielsky tenista David Ferrer
Foto: TASR/AP
Nedeľňajšie finále mužskej dvojhry na tenisovom Roland Garros bude čisto španielskou záležitosťou. Obhajcu titulu Rafaela Nadala vyzve David Ferrer, ktorý v druhom semifinále ako nasadená štvorka zdolal Francúza Jo-Wilfrieda Tsongu hladko v troch setoch 6:1, 7:6 (3) a 6:2. Ferrer si zahrá prvé grandslamové finále v kariére, na tohtoročnom antukovom vrchole ešte nestratil ani jediný set. Francúzsko sa opäť nedočká šampióna v mužskom singli. Doposiaľ posledným domácim hráčom, ktorý zdvihol nad hlavu Pohár mušketierov, bol v roku 1983 Yannick Noah.

Ferrer mal v dueli proti Tsongovi raketový štart, keď dvakrát prelomil podanie súpera a vybudoval si náskok 5:0. Francúz už stihol iba odvrátiť hrozbu "kanára". Na začiatku druhého dejstva Tsonga po rýchlom brejku odskočil Ferrerovi na 3:0. Skvele sa pohybujúci Španiel, ktorého prezývajú "motorová myš", však následne získal štyri gemy v rade a otočil na 4:3. Tsonga si síce vynútil tajbrejk, no v skrátenej hre dominoval Ferrer, ktorý rovnako ako v predchádzajúcich zápasoch ťažil z kvalitného forhendu. V treťom dejstve sa Španiel po brejku vo štvrtom geme ujal vedenia 3:1 a zápas už dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:2 premenil pri podaní Tsongu hneď prvý mečbal.

Ferrer sa cítil po postupe do finále ako v siedmom nebi. "Som šťastný, že sa mi konečne podarilo postúpiť do finále grandslamového turnaja. Moja radosť je o to väčšia, že sa tak stalo práve na Roland Garros, ktorý pre mňa veľa znamená. Je to splnenie sna. Som už predsa len starší, moje telo potrebuje viac odpočívať, ale na druhej strane som skúsenejší a možno práve to dnes rozhodlo. Teraz sa budem plne koncentrovať na finále proti Rafovi. Dôležité je, že semifinále mi neodobralo príliš veľa síl, necítim sa unavený. Ak totiž chcete proti Rafovi uspieť, musíte byť stopercentne fyzicky pripravený. Vo finále budem bojovať a užijem si to," povedal Španiel v prvom interview priamo na kurte.

Tsonga bol po nevydarenom semifinále sklamaný. "Išiel som do zápasu s cieľom hrať agresívne, ale Ferrer má výbornú defenzívu. Ak som chcel uspieť, musel som zahrať perfektný úder a takých dnes z mojej strany veľa nebolo. Je skvelé mať za sebou publikum, ale výhoda je to iba vtedy, keď hráte dobre. Dnes mi ani skvelí fanúšikovia nepomohli k tomu, aby som vyhral," povedal Tsonga cez twitter.

muži - dvojhra - semifinále:
David Ferrer (4-Šp.) - Jo-Wilfried Tsonga (6-Fr.) 6:1, 7:6 (3), 6:2