Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

TENIS-FED: Češky sú už šiestykrát víťazkami Pohára federácie

Česká tenistka Kateřina Siniaková, archívna fotka. Foto: TASR/AP

Pre zverenky kapitána Petra Pálu je to už šiesty fedcupový titul v priebehu uplynulých ôsmich rokov. Češky v prestížnej tímovej súťaži nenašli premožiteľky ani v rokoch 2016, 2015, 2014, 2012 a 2011.

Praha 11. novembra (TASR) - České tenistky sa stali po šiesty raz v ére samostatnosti víťazkami Pohára federácie. Vo finále vo vypredanej pražskej 02 aréne zdolali USA 3:0. O rozhodujúci tretí bod sa v nedeľu postarala Kateřina Siniaková, ktorá v súboji tímových jednotiek zdolala Sofiu Keninovú 7:5, 5:7 a 7:5.

Pre zverenky kapitána Petra Pálu je to už šiesty fedcupový titul v priebehu uplynulých ôsmich rokov. Češky v prestížnej tímovej súťaži nenašli premožiteľky ani v rokoch 2016, 2015, 2014, 2012 a 2011. Z víťazstva nad Američankami, ktoré neobhájili prvenstvo z vlaňajška, sa naposledy tešili v roku 1985 ešte za éry ČSSR.

V úvodnom sete zápasu medzi Siniakovou a Keninovou to bol urputný boj o každú loptičku. Češka viedla 3:1 i 5:3 a mala brejk k dobru, no Američanka vždy dokázala vyrovnať. V koncovke však mala navrch Siniaková, ktorá v dvanástom geme premenila po víťaznom forhende v poradí tretí setbal.

Keninová v rozhodujúcich momentoch priveľa kazila z forhendu, čo bola voda na mlyn súperky. V druhom dejstve si Siniaková po rýchlom brejku vybudovala náskok 3:0. Keninová však nezložila zbrane, v ďalších minútach otočila na 4:3 a vynútila si rozhodujúci set.

V ňom si Siniaková rýchlo vytvorila náskok 3:0. Keninová odmietla rezignovať, pri svojom podaní znížila a v ďalšom maratónskom geme potrápila domácu hráčku. Hoci v ňom napokon ťahala za kratší koniec, nakoplo ju to a ďalšie štyri gemy získala vo svoj prospech. Za vedenia 5:4 nevyužila Keninová dva mečbaly, čo sa jej vympostilo. Koncovku setu lepšie zvládla Siniaková, ktorá otočila skóre a v dvanástej hre premenila za stavu 6:5 svoj druhý mečbal.

"Bolo to hore-dole, nervy. Som teraz jednoducho strašne rada, že som vyhrala. Bola som taká nervózna, že to ani nejde opísať. Tento deň si budem pamätať navždy," povedala Siniaková pre Českú televíziu. Jej bojovný výkon nadchol aj kapitána Petra Pálu: "Som na ňu strašne hrdý. Zápas bol pre diváka neuveriteľný, ako na hojdačke."


Fed Cup 2018 - finále:


Česko - USA 3:0
Barbora Strýcová - Sofia Keninová 6:7 (5), 6:1, 6:4
Kateřina Siniaková - Alison Riskeová 6:3, 7:6 (2)
Siniaková - Keninová 7:5, 5:7, 7:5