Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

Tedesco povedie Belgicko ďalšie 2 roky, v príprave nebude De Bruyne

Belgický futbalový stredopoliar Kevin De Bruyne, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Tedesco prevzal vedenie po Robertovi Martinezovi po majstrovstvách sveta 2022 v Katare.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 14. marca (TASR) - V marcovej príprave belgických futbalistov na majstrovstvá Európy bude chýbať kapitán Kevin De Bruyne z Manchestru City, trápia ho natiahnuté slabiny. Jeho tím, ktorý figuruje v základnej E-skupine na záverečnom turnaji spolu so Slovenskom, absolvuje v marci prípravné zápasy proti Írsku (23.3.) a Anglicku (26.3.).

De Bruyne sa zranil v auguste a mimo diania bol takmer päť mesiacov. V tomto období podstúpil operáciu "hamstringu" a od návratu nenastupuje pravidelne v základe. Podľa jeho klubového trénera Pepa Guardiolu má stredopoliar doposiaľ problémy súvisiace so zranením, ktoré ho odstavilo na celú jeseň. "Neviem, či je medzi týmito zraneniami nejaká súvislosť. V prechádzajúcich zápasoch to boli slabiny. Včera som sa rozprával s doktorom, potom som volal s Kevinom," povedal tréner belgickej reprezentácie Domenic Tedesco, ktorý predĺžil vo štvrtok zmluvu so zväzom o dva roky. Ohľadom De Bruyneho uprednostňbuje jeho rehabilitáciu v klube a počíta s ním na záverečný šampionát. De Bruyne bude pre najnovšie zdravotné problémy chýbať City v sobotnom štvrťfinále FA Cupu proti Newcastlu.

V predchádzajúcom období sa hovorilo aj o návrate brankára Thibauta Courtoisa do kádra Realu Madrid po zranení kolena. Tedesco však upozornil, že to neznamená návrat do národného tímu. Od minulého roka sú medzi dvojicou spory a brankár v decembri oznámil, že ME v Nemecku vynechá. Mimo hry je od augusta po tom, ako si roztrhol predný krížny väz v ľavom kolene.

Tedesco má s Belgickom zatiaľ stopercentnú bilanciu. Vedenie prevzal po Robertovi Martinezovi po majstrovstvách sveta 2022 v Katare, kde tím vypadol v základnej F-skupine ako držiteľ bronzu. Stretnutie proti Írsku odohrá jeho tím 23. marca a o tri dni neskôr sa predstaví vo Wembley.

Stretnutie so Slovenskom na záverečnom šampionáte bude pre oba tímy prvé na turnaji. Nastúpia proti sebe 17. júna o 15.00 h a absolvujú premiérový ostrý vzájomný zápas v histórii. V príprave sa stretli trikrát, naposledy pred jedenástimi rokmi v Belgicku, kde domáci vyhrali 2:1. Okrem Slovákov čakajú Belgicko v skupine aj Rumuni (26.6.) a víťaz play off B-vetvy.



Nominácia Belgicka na marcové prípravné zápasy proti Írsku (23.3.) a na pôde Anglicka (26.3.):

Brankári: Arnaud Bodart (Standard Liege), Koen Casteels (Wolfsburg), Thomas Kaminski (Luton), Matz Sels (Nottingham Forest)

Obrancovia: Timothy Castagne (Fulham), Koni De Winter (Janov), Zeno Debast (Anderlecht), Wout Faes (Leicester), Orel Mangala (Lyon), Thomas Meunier (Trabzonspor), Arthur Theate (Rennes), Jan Vertonghen (Anderlecht)

Stredopoliari: Olivier Deman (Werder Brémy), Amadou Onana (Everton), Youri Tielemans (Aston Villa), Arthur Vermeeren (Atletico Madrid), Aster Vranckx (Wolfsburg)

Útočníci: Romelu Lukaku (AS Rím), Johan Bakayoko (PSV Eindhoven), Michy Batshuayi (Fenerbahce Istanbul), Charles De Ketelaere (Atalanta Bergamo), Jeremy Doku (Manchester City), Dodi Lukebakio (Sevilla), Lois Openda (RB Lipsko), Leandro Trossard (Arsenal)