Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Kamzíci chcú hrať dôrazný hokej, Trenčania veria v postup

Popradčania sa tešia po góle Štefana Fabiana (druhý zľava) v zápase 49. kola hokejovej Tipsport extraligy Dukla Trenčín - HK Poprad , 19. februára 2012 v Trenčíne.Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Štvrtý tím po základnej časti Tipsport extraligy HK AutoFinance Poprad vstupuje do štvrťfinálovej série s cieľom zdolať tabuľkového suseda z Trenčína a postúpiť do ďalších bojov play off.

Bratislava 8. marca (TASR) - Najvyrovnanejšou štvrťfinálovou dvojicou play off Tipsport extraligy by mal byť súboj tabuľkových susedov HK AutoFinance Poprad (4) a Dukly Trenčín (5). Nie však z pohľadu bodového zisku (101:79), ani výsledkov tejto sezóny, ako skôr z ich účinkovania vo vyraďovacej fáze, v ktorej na seba doteraz narazili päťkrát.

Poprad chce ukázať dôrazný hokej a postúpiť



Štvrtý tím po základnej časti Tipsport extraligy HK AutoFinance Poprad vstupuje do štvrťfinálovej série s cieľom zdolať tabuľkového suseda z Trenčína a postúpiť do ďalších bojov play off. Českému lodivodovi Ladislavovi Svozilovi po poslednom zápase dlhodobej časti chýbal v hernom prejave jeho zverencov patričný dôraz, no tvrdí, že v piatkovom dueli proti Trenčínu nastane zmena.


Zranenia u "kamzíkov"

Popradčanom sa vážnejšie zranili dvaja hráči a je otázne, či nastúpia v úvodnom kole play off. Obranca Miloslav Jáchym má problémy s ramenom a útočník Michal Chovan s kolenom. "Po zlom začiatku, keď mužstvo bolo predposledné, je štvrté miesto po dlhodobej časti dobré, pretože začíname play off v domácom prostredí. Do posledného zápasu proti Martinu sme vstúpili takmer s kompletnou zostavou i keď máme ešte nejaké drobné zranenia. V hre nám však chýbal patričný dôraz a zdravá agresivita, čo nám v play off určite stačiť nebude. V piatok a v sobotu dáme do toho oveľa viac," dušoval sa Svozil, ktorý jedným dychom pozval i popradských fanúšikov na úvodný duel play off.


Návraty do tímu

Po takmer dvojmesačnej vynútenej pauze sa vrátil do zostavy obranca Daniel Brejčák, ktorý vidí slabiny svojho mužstva predovšetkým v zlej efektivite pri presilových hrách. "Zápas s Martinom sme brali ako prípravu na play off. Hral som po dlhšej prestávke, rozbeh bol ťažký, no každým striedaním sa to zlepšovalo. Chceli sme si vyskúšať situácie, ktoré sme trénovali počas celej sezóny, najmä presilovky a oslabenia. Určite musíme zlepšiť presilovky, v nedeľu sme ich mali dosť, no nedali sme gól," uviedol Brejčák, ktorého vyradilo zo zostavy zranenie kolena.

Brankár Popradu Marcel Melicherčík (vpravo) vyráža puk po strele Trenčana Petra Sojčíka v zápase 49. kola hokejovej Tipsport extraligy Dukla Trenčín - HK Poprad , 19. februára 2012 v Trenčíne.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


"Kamzíci" si na súpera z Trenčína veria, keďže ho v základnej časti dokázali päťkrát zdolať, pričom brankár Marcel Melicherčík tri razy zaznamenal čisté konto. Jedinú prehru utrpeli hneď v prvom meraní síl a to v domácom prostredí. "Myslím si, že Trenčín je prijateľný súper, dá sa cez neho prejsť. Rozobrali sme si ho počas týždňa a môžeme ísť na to. Nálada sa v kabíne postupne zvyšovala, takže uvidíme v piatok," uzavrel Brejčák.

Osudom skúšaní Trenčania si veria



Trenčanom sa mu v základnej časti vôbec nadarilo. Osudom skúšaní hokejisti spod hradu Matúša Čáka však myslia na postup, pričom by im mali pomôcť aj nabraté skúsenosti po problémoch, ktoré ich počas sezóny sprevádzali.


Prvé veľké vypukli v Dukle ešte pred začiatkom ligového ročníka. Mesto im totiž v júli vypovedalo nájomnú zmluvu na štadión a spor sa dlho tiahol. V septembri navyše prišiel druhý veľký úder - tragická smrť slávneho odchovanca Pavla Demitru. "Boli tam udalosti, ktoré vplývali na celú sezónu. Po prvé to bola komunikácia s mestom, ktorá je však teraz na vynikajúcej úrovni a tým sa chcem aj poďakovať pánovi primátorovi. A potom tragická udalosť ohľadom Paľka Demitru. Mysleli sme si, že to na chalanov ťažko doľahne, no vyrovnali sme sa s tým," povedal generálny manažér Andrej Kollár.

Slovenskí hokejoví reprezentanti, zľava Marcel Hossa, Marián Hossa, Marián Gáborík, Zdeno Chára a Róbert Petrovický, sa lúčia s tragicky zosnulým kamarátom Pavlom Demitrom 15. septembra 2011 počas verejnej rozlúčky na zimnom štadióne v Trenčíne.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Trenčania sa v priebehu ročníka tešili z prvého miesta, ale postupne im došiel pušný prach a začal dlhý pád do druhej časti tabuľky. "Mesiac a pol sme boli na prvom mieste, no potom prišiel veľký úpadok, ktorý sme museli zastaviť až výmenou trénera. To sa ukázalo ako dobrý krok, keďže chlapci ožívajú, nadobúdajú stratené sebavedomie a verím, že v play off ukážu, čo v nich je," pokračoval Kollár.


Príchod nového trénera
Nový tréner Dukly Trenčín Róbert Kaláber
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Obrat naštartoval príchod kouča Róberta Kalábera, ktorý po 39. kole vystriedal Dušana Gregora a nakoniec dotiahol Trenčín na 5. priečku tabuľky. Štyridsaťdvaročný kormidelník však po poslednom kole nežiaril spokojnosťou, jeho zverenci totiž v štvrťfinále play off nastúpia proti nepríjemnému Popradu. "Musím povedať, že z tých prvých štyroch tímov sme chceli Poprad najmenej, nakoľko majú veľmi skúsené a dobre poskladané mužstvo. Na druhej strane, my máme mladý tím, ktorý je hladný po úspechu, a zdolať ich je pre nás veľká motivácia," povedal pre TASR.

Tu bude player


"Vojaci" ťahali v tejto sezóne proti Popradu za kratší koniec. Zo šiestich vzájomných duelov vyhrali len ten prvý v Poprade (4:3), no v ďalších piatich strelili iba tri góly. "V poslednom vzájomnom zápase sme trafili v prvej tretine tri žŕdky a prehrali ju 0:1. Ak by sme tieto šance premenili mohli sme vyhrávať 3:1 a zápas by bol úplne iný. Tie zápasy sme si už podrobne rozobrali a našli sme príčiny, prečo sme dávali tak málo gólov. Boli sme málo dôrazní a hrali sme príliš veľa po rohoch. Do play off to chceme zmeniť a som presvedčený, že prídu aj góly," uviedol Kaláber, ktorý pomenoval aj najsilnejšie zbrane súpera: "Sú veľmi silní najmä v presilovkách a oslabeniach, čo pramení z ich bohatých skúseností. V týchto štandardných situáciách je Poprad v tabuľkách na popredných miestach, preto musíme byť veľmi disciplinovaní."


Vojaci si veria

Trenčania naopak disponujú pomerne mladým kádrom a tak sa natíska otázka, či nedostatok hernej praxe v play off, nemôže Kaláberov tím potopiť: "Skúsenosti sú jedna vec, ale na druhej strane my máme mladícky elán a nasadenie, a keď k tomu pridáme ešte dôraz, myslí, že na Poprad by to mohlo platiť. V tíme je vynikajúca nálada a chlapci majú obrovskú chuť niečo dosiahnuť a dokázať. Som presvedčený, že môžeme postúpiť aj cez Poprad."

V úspech verí aj druhý najlepší strelec "vojakov" Peter Sojčík, ktorého nemáta ani čaro popradského gólmana Marcela Melicherčíka z posledných vzájomných duelov. "Všetko sa môže zlomiť už v prvom zápase, musíme zabudnúť na duely zo základnej časti a zodpovedne sa pripraviť. Niektoré veci v našom hernom systéme už začínajú fungovať, takže ho musíme plniť na sto percent a samozrejme vyvarovať sa zbytočným vylúčeniam," zamyslel sa.

V uplynulej sezóne sa Trenčanom vo štvrťfinále podaril husársky kúsok, keď za nepriaznivého stavu 0:3 na zápasy otočili stav série vo svoj prospech a vyradili bratislavský Slovan. "Minulý rok som tu síce nebol, ale veľmi rád by som nadviazal na to, čo tu chalani urobili a postúpil opäť cez prvé kolo ďalej. Myslím si, že zdravotný stav všetkých chalanov je dobrý a všetci sa už tešíme," dodal Sojčík, ktorý v poslednom zápase základnej časti na ľade Košíc zaznamenal hetrik.