Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Šport

Švédi musia s Angličanmi vyhrať ináč na turnaji končia

Kapitán Švédska Zlatan Ibrahimovič strieľa úvodný gól do siete domácej Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Prípadná prehra totiž reprezentantom "Tre kronor" definitívne zahatá cestu do štvrťfinále finálového turnaja, Albion je zasa dlžný svojmu renomé a na finálovom turnaji ešte len hľadá svoju tvár.

Kyjev 14. júna (TASR) - Futbalisti Švédska a Anglicka sa pred vzájomným piatkovým duelom v D-skupine v Kyjeve (20.45 h) na EURO 2012 dostali do nepríjemnej situácie. Prípadná prehra totiž reprezentantom "Tre kronor" definitívne zahatá cestu do štvrťfinále finálového turnaja, Albion je zasa dlžný svojmu renomé a na finálovom turnaji ešte len hľadá svoju tvár. Ostrovné médiá sa zhodujú, že je čas na "budíček".

Škandinávci vstúpili do turnaja prehrou 1:2 s domácou Ukrajinou. Nič na tom nezmenil ani fakt, že kanonier Zlatan Ibrahimovič skóroval vo štvrtom medzištátnom stretnutí v rade. Lenže proti Anglicku vedia Švédi zahrať, nikdy v histórii totiž neprehrali vzájomný duel, s výnimkou prípravných. Zo siedmich stretnutí dvakrát vyhrali a päťkrát sa zrodil nerozhodný výsledok.

Tréner "Troch koruniek" Erik Hamren je pripravený urobiť zmeny v zostave. Podľa švédskych médií sa očakáva, že do hry sa dostane veterán Anders Svensson, pričom na hrote je pripravený naskočiť Johan Elmander. Ibrahimovič by tak dostal väčšiu slobodu v ofenzívnej fáze. "Úvodný duel sme síce prehrali, ale pokúsime sa prejsť na turnaji dlhú cestu. Čaká nás však existenčný zápas proti Anglicku, buď vyhráme alebo zhoríme," povedal tréner Hamren, ktorého doplnil defenzívny stredopoliar Rasmus Elm: "Rozhodne musíme zahrať lepšie ako proti Ukrajine. Ak však proti Anglicku zopakujeme výkon z prvého polčasu, bude pre nás náročné zvíťaziť. Po zmene strán sme sa však zlepšili, takže cítime nádej."

Anglicko sa musí aj v druhom zápase na kontinentálnom šampionáte vyrovnať s vynútenou absenciou dištancovaného kanoniera Wayna Rooneyho. Tréner Roy Hodgson však musí riešiť aj ďalšie otázniky. Obranca Martin Kelly vynechal stredajší tréning pre vírusové ochorenie, ľavý ofenzívny zadák Ashley Cole nedokončil tréningovú jednotku a musel sa mu venovať fyzioterapeut. Hodgsonovi zverenci sa len ťažko vyrovnali proti Francúzsku s 33-stupňovým teplotami, v podstate sa za celý duel nedostali do tempa a so šťastím uhrali bod za remízu 1:1.

Anglický kouč je pripravený urobiť nevynútené zmeny v základnej zostave, pričom sa mu nepozdáva zloženie stredovej formácie. Namiesto Scotta Parkera tak vedľa Stevena Gerrarda zrejme dostane dôveru Jordan Henderson. "Musím priniesť čerstvý vánok do nášho mužstva a uvidíme, čoho sme vlastne schopní. Scott Parker a Steve Gerrard majú cez 30 rokov a proti Francúzsku museli tvrdo makať. Nie som však jediným trénerom, ktorý sa pýta, či dokážu podať rovnaké výkony v dvoch zápasoch počas štyroch dní," poznamenal Hodgson, ktorý v rokoch 1986 a 1988 doviedol klub Malmö FF k švédskemu titulu.

Podľa ostrovných médií by sa tentoraz nemal objaviť v základnej jedenástke ani 18-ročný talent Alex Oxlade-Chamberlain, naopak na hrote sa očakáva štart fyzicky disponovaného Andyho Carrolla. "Carroll je odlišným typom hráča ako jeho ďalší spoluhráči z útoku. Dokáže byť nesmierne užitočný vo svojom priestore, ale dokáže aj obehnúť obrancov a využiť svoju silu a energiu. Po presných centroch je pre súpera zničujúcim futbalistom," reagoval Hodgson.

Minulý rok v novembri na Wembley Anglicko zdolalo Švédsko v prípravnom stretnutí 1:0, ale stalo sa tak po viac ako 40 rokoch. Predtým nevyhrala "kolíska futbalu" so Švédskom v 12 stretnutiach. Albion však prehral súťažný duel naposledy na MS 2010 v JAR s Nemeckom (1:4).

Anglickí fanúšikovia pred zápasom D-skupiny Francúzsko - Anglicko na európskom šampionáte vo futbale 11. júna 2012 v Donecku na Ukrajine. TASR/AP
Foto: TASR/AP


D-skupina, Kyjev, 15. júna, 20.45 SELČ:

Švédsko - Anglicko

predpokladané zostavy:

Švédsko: Isaksson - Lustig, Mellberg, Granqvist, M. Olsson - Källström, Elm - Larsson, Ibrahimovič, Toivonen - Elmander

tréner: Erik Hamren

Anglicko: Hart - Johnson, Terry, Lescott, Baines - Milner, Gerrard, Henderson, Defoe - Young - Caroll

tréner: Roy Hodgson

rozhodca: Damir Skomina (Slovin.)



tabuľka D-skupiny:

1. Ukrajina 1 1 0 0 2:1 3

2. Anglicko 1 0 1 0 1:1 1

Francúzsko 1 0 1 0 1:1 1

4. Švédsko 1 0 0 1 1:2 0