Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Švajčiari na MS zdolali Srbov, na konci rozhodol Shaqiri

Švajčiarsky hráč Granit Xhaka (vpravo) oslavuje svoj vyrovnávajúci gól so spoluhráčom Blerim Džemailim v zápase základnej E-skupiny MS 2018 vo futbale Srbsko - Švajčiarsko v Kaliningrade 22. júna 2018. Foto: TASR/AP

V tabuľke Švajčiarom patrí druhé miesto so 4 bodmi, na čele je tiež štvorbodová Brazília. Srbi sú s troma bodmi tretí, bezbodová Kostarika na poslednej priečke je už von z postupovej hry.

Kaliningrad 22. júna (TASR) - Futbalisti Švajčiarska zvíťazili v piatkovom zápase E-skupiny MS v Kaliningrade nad Srbskom 2:1. V tabuľke im patrí druhé miesto so 4 bodmi, na čele je tiež štvorbodová Brazília. Srbi sú s troma bodmi tretí, bezbodová Kostarika na poslednej priečke je už von z postupovej hry.

Skóre na štadióne v Kaliningrade otvoril v 5. minúte hlavou Aleksandar Mitrovič, v druhom polčase vyrovnal Granit Xhaka a v 90. minúte rozhodol o triumfe Švajčiarov Xherdan Shaqiri. Srbi najbližšie nastúpia v stredu 27. júna v Moskve proti Brazílii o 20.00 SELČ, Švajčiari v rovnaký deň i čas v Nižnom Novgorode proti už eliminovanej Kostarike.



E-skupina, 2. kolo:



Srbsko - Švajčiarsko 1:2 (1:0)

Góly: 5. Mitrovič - 52. Xhaka, 90. Shaqiri. ŽK: Milinkovič-Savič, Milivojevič, Matič, Mitrovič - Shaqiri. Rozhodcovia: Brych - Borsch, Lupp (všetci Nem.), 33.167 divákov

Srbsko: Stojkovič - Ivanovič, Milenkovič, Tošič, Kolarov - Matič, Milivojevič (81. Radonjič) - Tadič, Milinkovič-Savič, Kostič (64. Ljajič) - Mitrovič

Švajčiarsko: Sommer - Lichtsteiner, Schär, Akanji, Rodriguez - Behrami, Xhaka - Shaqiri, Džemaili (73. Embolo), Zuber (90.+3 Drmič) - Seferovič (46. Gavranovič)



Švajčiari nastúpili v rovnakej zostave ako proti Brazílii, Srbi urobili jednu zmenu, keď Ljajiča nahradil Kostič. Ako prví ohrozili bránku súpera Švajčiari, ale strela Xhaku išla tesne vedľa. V 5. minúte najprv nádejnú hlavičku Mitroviča zlikvidoval brankár Sommer, ale o pár okamihov už kapituloval. Zuber zbytočne stratil loptu na ľavej strane, Tadič výborne nacentroval a našiel Mitroviča, ktorý opäť hlavou už nezaváhal a otvoril skóre. Oba tímy hrali aktívne, nešpekulovali a snažili sa o kolmé akcie. V 10. minúte po zaváhaní Ivanoviča takmer pri rohovej zástavke nasledoval center do šestnástky, kde v dobrej pozícii Džemaili pálil vedľa. Aktívny Mitrovič v 19. minúte predviedol parádu, presný center Ivanoviča si stlmil na prsiach a skúsil to nožničkami, no lopta letela nad bránku. Po polhodine Zuber našiel pekne nabiehajúceho Džemailiho, no brankár Stojkovič ho vychytal. Na konci polčasu opäť pritlačili Srbi, v 43. minúte nestačil prudký center usmerniť na zadnej žrdi Matič a v nadstavenom čase po sklepnutí od Milinkoviča-Saviča jedovatá strela Tadiča išla tesne nad.

V 51. minúte opäť hlavičkoval agilný Mitrovič, ale tesne nad a vzápätí udrelo na druhej strane. Švajčiari predviedli rýchlu akciu, Shaqiriho pokus ešte obrana zblokovala, ale následnú strelu perfektne zarotoval do siete Xhaka. Zaskočení Srbi mohli opäť inkasovať v 58. minúte, ale Shaqiriho zakrútená strela trafila len žrď. O desať minút prudko centroval cez celú päťku Kolarov, ale Mitrovičovi chýbali dva kroky. Stále vo vysokom tempe sa oba tímy pokúšali strhnúť víťazstvo na svoju stranu aj v záverečnej desaťminútovke. Rozhodnúť mohol Gavranovič, ale vo výbornej, zrejme však ofsajdovej pozícii trafil slabo. Keď to už vyzeralo ne deľbu bodov, v 90. minúte sa rozbehol z vlastnej polovice do bleskurýchleho brejku Shaqiri a šikovnou strelou rozhodol o triumfe Helvétov.



Tabuľka E-skupiny:



1. Brazília 2 1 1 0 3:1 4

2. Švajčiarsko 2 1 1 0 3:2 4

---------------------------------

3. Srbsko 2 1 0 1 2:2 3

4. Kostarika 2 0 0 2 0:3 0


Hlas po zápase (zdroj: ČT4)


Mladen Krstajič, tréner Srbska: "Samozrejme, že nám vyrovnávajúci gól Švajčiarov narušil plán. Možno mali viac držania lopty, ale aj za stavu 1:1 sme chceli útočiť. Vystriedal som defenzívneho stredopoliara za ofenzívneho, no nanešťastie sme dostali druhý gól v 90. minúte z protiútoku. Taký je futbal. Nepremenili sme niektoré naše šance, ale moji chlapci odovzdali všetko. Sme v situácii, keď potrebujeme vyhrať nad Brazíliou v poslednom zápase v skupine. Od prvého dňa po žrebe sme vedeli, že oni sú favoriti na postup, čo rešpektujeme. Dobre sa však skoncentrujeme a urobíme všetko, aby sme uspeli. Nič nie je nemožné. Skúsime využiť ich slabiny."

Vladimir Petkovič, tréner Švajčiarska: "Bol to zaujímavý zápas, ako na kolotoči. Po prvom polčase nikto neveril, že to otočíme, ale udržali sme našu úroveň a záver bol euforický. Dôležité je, že stále rozvíjame víťaznú mentalitu. Aj keď prehrávame, myslíme pozitívne."

Aleksandar Mitrovič, útočník Srbska: "V druhom polčase to bol od nás strašný výkon. Urobili sme mnoho hlúpych chýb. Strácali sme zbytočne veľa lôpt. Boli sme vo vedení 1:0 a stratili sme víťazstvo."

Xherdan Shaqiri, stredopoliar Švajčiarska a Hráč zápasu: "Teraz nás čaká posledný zápas v skupine proti Kostarike. Ak ho zvládneme, postúpime. Myslím si, že je to v našich silách, máme na to dostatočnú kvalitu."