Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Šport

Súčasťou olympijskej štafety bola v Marseille aj Slovenka Popovičová

Muž s vlajkou vlajkou sleduje prvý úsek štafety s olympijskou pochodňou v prístavnom meste Marseille. Foto: TASR/AP

Do štafety sa zapojili športovci rôznych generácií i paralympionici.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Marseille 10. mája (TASR) - Slovenská atlétka a triatlonistka Loriána Popovičová bola súčasťou štafety, ktorá nesie olympijský oheň do Paríža, dejiska tohtoročných OH. Vo francúzskom Marseille oslávila Deň Európy spolu so športovcami z 27 krajín Európskej únie a Ukrajiny. Každý zo športovcov podržal na chvíľu olympijský oheň a pokope odbehli úsek za ukrajinskou gymnastkou Mariou Vysočanskou.

Do štafety sa zapojili športovci rôznych generácií i paralympionici. Francúzsko reprezentoval olympijský víťaz v skoku o žrdi z Atlanty 1996 Jean Galfione, Holandsko trinásťnásobná olympijská medailistka a držiteľka šiestich zlatých medailí z rýchlokorčuľovania Ireen Wüstová, Maďarsko dvojnásobný olympijský víťaz a dnes prezident národného olympijského výboru Zsolt Gyulay

"Diváci okolo cesty tlieskali, povzbudzovali nás. Je to nezabudnuteľný zážitok. Zároveň je to pre mňa aj veľká motivácia do ďalšej športovej kariéry, aby som sa raz dostala na olympijské hry," uviedla Popovičová pre webstránku olympic.sk.

Celý úsek organizovala francúzska vláda. Športovcov vyberali francúzske ambasády v jednotlivých krajinách. Na Slovensku zvolili mladú športovkyňu z Košíc, ktorá krátko študovala aj vo Francúzsku. Olympijský oheň prejde na ceste do Paríža celkovo 12.000 kilometrov a zavíta aj na vzdialené zaoceánske územia.