Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Tenisový zväz vyzval poslancov Košíc, aby hlasovali za EYOF

Na snímke sprava podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši a predseda Slovenského olympijského výboru (SOV) Anton Siekel počas tlačového brífingu po skončení rokovania so zástupcami mesta Košice a Slovenským olympijským a športovým výborom ohľadne organizovania Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v roku 2021 v Košiciach. Foto: TASR/Pavol Zachar

Hlavné argumenty predstaviteľov STZ vo výzve poslancom sú, že mesto získa na podujatie 12 miliónov eur od vlády a zároveň aj multifunkčnú halu Národného tenisového centra (NTC) za 30 miliónov eur.

Bratislava 21. marca (TASR) - Slovenský tenisový zväz (STZ) vo štvrtok vyzval poslancov mesta Košice, aby na piatkovom mimoriadnom zasadnutí zastupiteľstva hlasovali za zorganizovanie Európskych olympijských hier mládeže EYOF v roku 2021 v metropole východu krajiny.

Hlavné argumenty predstaviteľov STZ vo výzve poslancom sú, že mesto získa na podujatie 12 miliónov eur od vlády a zároveň aj multifunkčnú halu Národného tenisového centra (NTC) za 30 miliónov eur. Tá má byť dokončená v roku 2021, vhodná na kultúrne a športové podujatia v kolektívnych aj individuálnych športoch a financovaná 60% vládou SR, 20% STZ a 20% mestom Košice.

Konečné rozhodnutie o tom, či sa EYOF v roku 2021 uskutoční v Košiciach, má byť známe v piatok 22. marca. Po pondelkovom rokovaní zástupcov Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV), predstaviteľov mesta Košice a vicepremiéra pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho (Smer-SD) to oznámil predseda SOŠV Anton Siekel. Mesto zvolalo na piatok mimoriadne zasadnutie zastupiteľstva.

MsZ Košice schválilo kandidatúru mesta na usporiadanie EYOF 2021 na svojom zasadnutí v júni 2016, konať sa má v Košiciach od 24. júla do 1. augusta 2021. Na podujatí sa predpokladá účasť približne 6000 ľudí, z toho 3700 športovcov z 50 štátov. Súčasné vedenie mesta však od začiatku januára tvrdí, že EYOF bez vládneho príspevku nedokáže zorganizovať "na takej úrovni, ako sa patrí". Kým prisľúbený vládny príspevok vo výške 12 miliónov eur považuje bývalý primátor Košíc Raši za dostatočný, mesto má opačný názor. Mestskí poslanci dvakrát poverili primátora Jaroslava Polačeka, aby rokoval o výške príspevku. Poslanci chcú približne o desať miliónov eur viac na športovú infraštruktúru, ktorá by v meste zostala a bola by pridanou hodnotou.

Výzva STZ v plnom znení:

"Výzva Slovenského tenisového zväzu k poslancom mesta Košice: 'HLASUJTE ZA EYOF 2021 a podporte rozvoj športu v Košiciach'

Slovenský tenisový zväz vyzýva poslancov mesta Košice, aby v piatok 22. marca hlasovali za uskutočnenie Európskych olympijských hier mládeže EYOF v roku 2021 v Košiciach.

Hlasovaním "ZA EYOF" Košice získajú:

1.) 12 miliónov eur na organizáciu podujatia od vlády SR

2.) Multifunkčnú halu NTC za 30 miliónov eur vhodnú na kultúrne a športové podujatia v kolektívnych aj individuálnych športoch, ktorá bude dokončená v roku 2021 a financovaná 60% vládou SR, 20% STZ a 20% mestom Košice.

3.) Rozvoj a propagáciu mesta, ktorú prináša veľké športové medzinárodné podujatie s tisíckami športovcov a zahraničných návštevníkov.

4.) A toto všetko do dvoch rokov, čo bude okamžitý rozvojový impulz pre mesto Košice.

Hlasovaním "NIE EYOF" Košice o túto príležitosť nenávratne prídu a akékoľvek iné prísľuby do výstavby novej športovej infraštruktúry sa môžu zrealizovať najskôr za 4 - 5 rokov a budú mesto stáť viac peňazí.

Slovenský tenisový zväz verí, že tieto argumenty presvedčia poslancov a rozhodnú využiť túto skvelú príležitosť pre rozvoj mesta Košice."


Niektorým poslancom MsZ sa nepáči prístup vedenia mesta k EYOF


Nespokojnosť s krokmi vedenia mesta Košice v súvislosti s Európskym olympijským festivalom mládeže (EYOF) 2021 vyjadrila trojica opozičných mestských poslancov Michal Djordjevič, Jozef Karabin a Viliam Knap. Nepáči sa im, že mesto pripravilo na piatkové (22. 3.) mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva (MsZ) len informatívnu správu o výsledkoch rokovania s vládou SR o výške príspevku na jeho organizáciu. Na štvrtkovej tlačovej konferencii povedali, že je potrebné vyslať partnerom podujatia jasný signál či mesto bude EYOF organizovať, alebo nie.

Ako Djordjevič deklaroval, na MsZ pripraví alternatívy podobné tým, ktorými sa už poslanci zaoberali. „Nie je žiadne uznesenie, ktoré by hovorilo o odsúhlasení alebo neodsúhlasení organizácie EYOF v Košiciach alebo o alternatíve z predošlého MsZ, a to že sa v priebehu štyroch rokov preinvestuje na športovú infraštruktúru desať miliónov eur,“ dodal s tým, že vedenie mesta podľa neho nemá odvahu na to, aby sa jasne vyjadrilo, že podujatie nechce. „Môžeme povedať 100 dôvodov ako nie, ale ja hľadám spôsob, ako povedať áno,“ povedal.

Aj napriek neúspešným rokovaniam s vládou o zvýšení dotácie na toto podujatie si trojica poslancov myslí, že Košice majú možnosti a potenciál zorganizovať EYOF na dôstojnej úrovni. Vníma to ako obrovskú príležitosť nielen zviditeľniť mesto, pomôcť cestovnému ruchu, ubytovacím a gastronomickým zariadeniam, ale hlavne ako veľkú šancu na rozvoj športu. „Sme toho názoru, že keď sa zavrhne organizácia EYOF, tak sa výstavba a rekonštrukcia športovísk stratí v nedohľadne. A to nehovoríme o negatívnom renomé, ktoré Košice takýmto uznesením získajú v rámci všetkých športových zväzov doma i v zahraničí. Súhlasíme, že stav športovísk v Košiciach je žalostný, ale práve dnes je tu príležitosť v dosť podstatnej miere vyriešiť tento problém,“ uviedli vo svojom spoločnom stanovisku. Zároveň vyzvali verejnosť, aby prišla na mimoriadne zasadnutie MsZ.

„Naším jediným cieľom je zachrániť EYOF v Košiciach, aby mládež mala kde v budúcnosti športovať, aby boli opravené všetky športoviská, internáty, aby sme získali medzinárodne renomé a aby naši najlepší športovci z Košíc a z Košického kraja nemuseli trénovať v zahraničí a v Bratislave,“ spresnil Knap.

Tvrdí, že ak mesto organizáciu EYOF odmietne, príde približne o 100 miliónov eur. Táto suma zahŕňa napríklad sľúbené peniaze na opravu internátov, vládny príspevok na EYOF, spolufinancovanie Slovenského tenisového zväzu na výstavbu Národného tenisového centra, respektíve multifunkčnej športovej haly. Ako hovorí, mesto by v tomto prípade potrebovalo na celkovú organizáciu zhruba 9,6 milióna eur, pričom uvedenú sumu možno rozložiť na tri roky. Knap pripomenul, že v tom nie sú zahrnuté príjmy z účastníckych poplatkov a sponzorov.

„Obávam sa skutočnosti, že toto nové vedenie mesta na čele s aktivistami a poslancami z radov aktivistov nevie a nie je ochotné zorganizovať mládežnícku olympiádu,“ uzavrel Karabin s tým, že ho to mrzí aj ako športovca.

MsZ schválilo kandidatúru mesta Košice na usporiadanie EYOF 2021 na svojom zasadnutí v júni 2016, konať sa má od 24. júla do 1. augusta 2021. Súčasné vedenie mesta argumentuje, že na dôstojné zorganizovanie podujatia nie je dostatok peňazí, vládny príspevok v sume 12 miliónov eur nepovažuje za dostatočný. MsZ dvakrát poverilo primátora Jaroslava Polačeka, aby rokoval o výške príspevku. Rozhodnutie o tom, či sa EYOF v roku 2021 uskutoční v Košiciach, má byť jasné do piatka. Po pondelkovom (18. 3.) rokovaní zástupcov Slovenského olympijského a športového výboru (SOV), predstaviteľov mesta Košice a vicepremiéra pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho (Smer-SD) to oznámil prezident SOV Anton Siekel.

Mestská rada odporučila poslancom, aby Košice odstúpili od EYOF 2021


Mestská rada (MR) v Košiciach vo štvrtok prijala odporúčanie, aby Košice odstúpili ako hostiteľské mesto z usporiadania Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) 2021. Toto uznesenie podporilo osem z jej desiatich členov. Mestskému zastupiteľstvu (MsZ) zároveň odporučila, aby Košice investovali desať miliónov eur do športovej infraštruktúry. TASR o tom informoval Miroslav Sambor z referátu styku s verejnosťou a médiami Magistrátu mesta Košice.

Ako magistrát spresnil, MR poslancom odporučila, aby požiadali primátora o vypracovanie Akčného plánu na dobudovanie športovej infraštruktúry v meste Košice na roky 2019 - 2022. Na jeho realizáciu by mesto použilo externé zdroje do výšky desať miliónov eur. Tento akčný plán by bol prerokovaný v príslušných komisiách a po schválení MsZ by sa dodatkom zapracoval do koncepcie rozvoja športu v meste.

Primátor mesta Jaroslav Polaček navrhuje, aby sa uvedená suma využila na vybudovanie novej viacúčelovej športovej haly, ktorá bude určená predovšetkým na loptové hry, a svoje priestory poskytne na tréningy a súťažné zápasy. Financie majú ísť aj obnovu mestskej krytej plavárne s prepojením na kúpalisko Červená hviezda či rekonštrukciu Angels Arény a ďalších športovísk.

„Chceme financie efektívne investovať do športovej infraštruktúry v meste, ktorá je určená prioritne Košičanom, a je to aj náš záväzok k občanom mesta. Urobili sme všetko na to, aby sme EYOF zvládli, dokážeme spolupracovať s každým, čoho dôkazom je aj to, že na rokovaní s podpredsedom vlády sa zúčastnili predstavitelia celého politického spektra v zastupiteľstve, vrátane poslanca zo Smeru-SD. Uvedomujem si však aj zodpovednosť za udržateľnosť mestských financií. Záväzok mesta investovať do športovej infraštruktúry aj naďalej trvá, rozdiel bude len v tom, že sa to zrealizuje v postupných krokoch v najbližšom období,“ uviedol po rokovaní MR.

Mesto Košice má ambíciu do roku 2022 odovzdať do užívania nový futbalový štadión vo Všešportovom areáli (VŠA), novú viacúčelovú športovú halu a oživiť už niekoľko rokov zatvorenú tenisovú halu na Aničke. Podľa magistrátu nie je vylúčené ani to, že sa podarí postaviť Národné tenisové centrum mimo Popradskej ulice. Argumentuje tým, že investor stále nesplnil zákonom stanovené podmienky na udelenie všetkých povolení na jeho výstavbu. Pripomína, že zároveň sa v meste rozbieha aj rekonštrukcia 11 školských telocviční celkovo za 800.000 eur.

MR odporučila MsZ jednoznačne aj to, aby boli poslanci na svojom piatkovom (22. 3.) mimoriadnom zasadnutí informovaní o pondelkových (18. 3.) výsledkoch rokovania s vládou SR, na ktorých sa za mesto Košice zúčastnili viceprimátorka Lucia Gurbáľová, predseda komisie športu a aktívneho oddychu Ladislav Lörinc a poslanec Ján Jakubov.