Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

ME v stolnom tenise: Pištej s Balážovou v mixe na medailu nedosiahli

Ľubomír Pištej (vľavo) a Barbora Balážová (archívna snímka). Foto: TASR/Michal Svítok

Vďaka účasti medzi najlepšou osmičkou však získali miestenku na budúcoročné Európske hry v Minsku.

Alicante 20. septembra (TASR) - Slovenským stolným tenistom Ľubomírovi Pištejovi s Barbore Balážovej tesne ušla medaila v miešanej štvorhre na majstrovstvách Európy v španielskom Alicante. Vo štvrtkovom štvrťfinále prehrali s rakúskym tandemom Stefan Fegerl, Sofia Polcanová 1:3 na sety. V prípade postupu do semifinále by mali isté minimálne bronzové medaily. Vďaka účasti medzi najlepšou osmičkou však získali miestenku na budúcoročné Európske hry v Minsku.

Pištej s Balážovou odštartovali štvrťfinálový súboj dobre, keď zvíťazili v prvom sete 11:8, v druhom a treťom však po dramatickom priebehu prehrali 11:13 a 10:12. Vo štvrtom to bolo do stavu 5:6 opäť vyrovnané, no potom zabrali Rakúšania, ktorí spečatili víťazstvo 11:6. V piatkovom semifinále sa tak stretnú s nemeckým párom Patrick Franziska a Petrissa Soljová.

Slováci si predtým poradili v osemfinále s talianskym párom Niagol Stojanov, Giorgia Picolinová 3:2 na sety. V šestnásťfinále vyradili Rumunov Hunora Szőcsa a Danielu Monteirovú Dodeanovú taktiež 3:2.

Pre Pišteja s Balážovou to mohla byť druhá medaila z ME. V roku 2013 na kontinentálnom šampionáte v mixoch v rumunskom Buzau ukoristili striebro. O prvú medailu pre Slovensko v ére samostatnosti sa v roku 1994 na ME v Birminghame postarali Jaromír Truksa s Valentinou Popovovou, ktorí získali bronz.

Balážovej sa darilo vo štvorhre, keď spoločne s Češkou Hanou Metelovou postúpili do osemfinále. V šestnásťfinále si poradili s ruskou dvojicou Maria Tajlakovová, Anastasia Kolišová 4:1. Medzi elitnú deblovú šestnástku sa dostali aj Eva Ódorová s Tatianou Kukuľkovou po triumfe 4:3 nad švajčiarsko-slovinským párom Rachel Moretová, Alex Galičová.

V hlavnej fáze ženskej dvojhry sa predstavila iba Balážová, no jej účinkovanie nemalo dlhé trvanie, keď skončila už v 1. kole po prehre s naturalizovanou Španielkou Süan Čang 1:4. Nedarilo sa ani Ľubomírovi Pištejovi, ktorý prehral v 1. kole dvojhry s Francúzom Canom Akkuzuom 2:4.

Z trojice Slovákov v dvojhre prekonal úvodnú prekážku len Jang Wang, ktorý zdolal Angličana Samuela Walkera jednoznačne 4:0 po setoch 11:6, 11:4, 11:5 a 11:4. V druhom kole sa v piatok večer stretne s nemeckým reprezentantom Ricardom Waltherom.

ME v stolnom tenise:

dvojhra:

muži - 1. kolo:

Can Akkuzu (Fr.) - Ľubomír PIŠTEJ (SR) 4:2 (8, -5, 8, 5, -6, 11)
Jang WANG (SR) - Samuel Walker (Angl.) 4:0 (6, 4, 5, 4)

Ženy - 1. kolo:

Süan Čang (Čína) - Barbora BALÁŽOVÁ (SR) 4:1 (13, 7, -8, 6, 6)

Mix (osemfinále):
Ľubomír PIŠTEJ, Barbora BALÁŽOVÁ (SR) - Niagol Stojanov, Giorgia Picolinová (Tal.) 3:2 (-6, 4, -9, 8, 4)

štvrťfinále:
PIŠTEJ, BALÁŽOVÁ (SR) - Stefan Fegerl, Sofia Polcanová 1:3 (8, -11, -10, -6)

štvorhra žien (šestnásťfinále):

Hana Metelová, Barbora BALÁZOVÁ (ČR/SR) - Maria Tajlakovová, Anastasia Kulišová 4:1 (-6, 10, 6, 3: 5)
Tatiana KUKUĽKOVÁ, Eva ÓDOROVÁ (SR) - Rachel Moretová, Alex Galičová (Švajč./Slov.) 4:3 (-12, 9, 6, -9, 6, -8, 7)

štvorhra mužov (šestnásťfinále):

Marek Badowski, Patryk Zatowka (Poľ.) - Ľubomír Pištej, Ioannis Sgouropoulos (SR/Gr.) 4:3 (5, -7, 6, 6, -7, -7, 3)
Jang WANG, Panagiotis Gionis (SR/Gr.) - Zsolt Peto, Marko Jevtovič (Srb.) 4:1 (1, 4, -7, 10, 9)