Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Štartuje španielska liga, ďalší diel súboja gigantov Realu a Barcelony

Futbalisti Realu Madrid Foto: TASR/AP

Zozadu sa na favorizované duo bude chcieť tlačiť Valencia s novým koučom Mauriciom Pellegrinom, ktorý prevzal taktovku od Unaia Emeryho.

Madrid 17. augusta (TASR) - Veční rivali Real Madrid a FC Barcelona sú opäť najvážnejšími kandidátmi na zisk titulu v sobotu sa začínajúcom novom ročníku španielskej futbalovej La Ligy. Obaja európski giganti mali v minulej sezóne náskok 39 resp. 30 bodov pred treťou Valenciou a keďže žiaden z ich prenasledovateľov sa v lete výrazne neposilnil, boj o ligový trón bude mať pravdepodobne opäť tradičné obsadenie.

Real Madrid ako obhajca štartuje Primera División prakticky s rovnakým kádrom, s akým v uplynulom ročníku ukončil trojročné kraľovanie Barcelony v najvyššej španielskej súťaži. Kouč Jose Mourinho zmietol zo stola záujem o argentínskeho útočníka Gonzala Higuaina z "multimilionárskeho" Paríž St. Germain a Raul Albiol, Alvaro Arbeloa i Angel Di Maria predĺžili s kráľovským klubom platné zmluvy.

Mourinhove pokusy o posilnenie tímu, ktorý v minulej sezóne nazbieral 100 bodov, sa tak sústredili prakticky výlučne iba na získanie chorvátskeho tvorcu hry Luku Modriča z Tottenhamu. Napriek rokovaniam počas letnej pauzy zatiaľ bez úspechu, ale prezident Realu Florentino Perez je známy svojou trpezlivosťou a tak by nebolo prekvapením, ak by sa transfer pred koncom prestupového obdobia koncom augusta ešte zrealizoval.

Deväť bodov za Madridom

Barcelona skončila naposledy s odstupom deviatich bodov za Madridčanmi a výzvu zosadiť konkurenta odštartuje s novým trénerom. Tito Vilanova nahradil na stoličke Pepa Guardiolu, ktorý mal za sebou štyri hviezdne roky na Nou Campe. Káder katalánskeho veľkoklubu však takisto neprešiel veľkými zmenami, jediným príchodom je návrat obrancu Jordiho Albu z Valencie za odstupné 14 miliónov eur. Prakticky ako novú posilu však v Barcelone berú aj kanoniera Davida Villu, vracajúceho sa na trávniky osem mesiacov po zlomenine píšťaly na nohe. Počas jeho absencie ho nahradil s 50 ligovými gólmi Lionel Messi, ktoré mu zväčša pripravovali opory stredovej formácie Xavi a Iniesta.

Zozadu sa na favorizované duo bude chcieť tlačiť Valencia s novým koučom Mauriciom Pellegrinom, ktorý prevzal taktovku od Unaia Emeryho. Valencia dosiahla za uplynulé štyri sezóny trikrát na tretie miesto. Posilami sú bývalý stredopoliar Realu Fernando Gago a mexický krídelník Andres Guardado z Deportiva La Coruňa. Útočník Roberto Soldado chce byť opäť lídrom tímu v ofenzíve, so 17 gólmi bol v minulej sezóne najlepším ligovým strelcom so španielskym pasom.

Fanúšikovia naposledy štvrtej Malagy príliš dlho neoslavovali historický postup svojich miláčikov do Ligy majstrov, keďže arabskí majitelia stopli prísun miliónov eur do andalúzskeho klubu a mužstvo tak opustili hviezdy Santi Cazorla a Salomon Rondon.

Atletico Madrid na transferovej burze opäť nezaháľalo, tréner Diego Simeone chce totiž mužstvu ešte výraznejšie vtlačiť svoj štýl hry po úspešnom januárovom vstupe na lavičku klubu z hlavného mesta. Argentínčan dotiahol Atletico k triumfu v Európskej lige a v lete si vyhliadol Cristiana Rodrigueza z FC Porto, Catu Diaza z Getafe i stredopoliara Emreho z Fenerbahce. Z úspešného hosťovania v Osasune sa mu navyše vracia do kádra aj Raul Garcia.

Levante sa chce pokúsiť nadviazať na vydarenú sezónu, v ktorej prekvapilo konečným šiestym miestom a premiérovo si tak zahrá aj v pohárovej Európe. Vynovenú defenzívu predstaví FC Sevilla, kam v lete prišli stopér Hedwiges Maduro z Valencie, brazílsky ľavý obranca Cicinho z Palmeirasu, Alberto Botia z Gijonu i španielsky reprezentačný gólman Diego Lopez z Villarrealu. Výrazné zlepšenie v porovnaní s uplynulou sezónou sa čaká od baskického Athletic Bilbao, pretože 10. miesto bolo výrazným sklamaním. Jednoduché to ale nebude, keďže predĺžiť kontrakt odmietol kanonier Fernando Llorente a pravdepodobne ešte do konca augusta opustí klub.

Etablovať sa medzi špičkou pokúsia nováčikovia Deportivo La Coruňa, Celta Vigo a Valladollid, ktorých hlavným cieľom v novej sezóne bude zachovať si príslušnosť v najvyššej súťaži. O priečky v dolnej polovici tabuľky by mali bojovať s tímami ako sú Granada, Rayo Vallecano, Getafe alebo Mallorca.