Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Pre slovenských športovcov bola olympiáda v Kórei veľkým zážitkom

Slovenskí športovci si domov priniesli 17 medailí.

Bratislava 7. februára (TASR) - Svetová zimná špeciálna olympiáda v kórejskom meste Pchjongčchang bola pre slovenských športovcov obrovským zážitkom. Na Slovensko prileteli v stredu (6.2.) v noci, domov si priniesli 17 medailí.

"Naša účasť na svetovej olympiáde bola veľmi úspešná. Darilo sa nielen skúseným, ale aj tým, ktorí sa na takomto svetovom podujatí zúčastnili prvýkrát v živote," zhodnotila pre TASR prezidentka Slovenského hnutia špeciálnych olympiád Eva Lysičanová s tým, že takúto svetovú súťaž zažilo po prvý raz v živote šesť z 13 súťažiacich. Slovenskí športovci s mentálnym postihnutím obstáli v konkurencii športovcov zo 111 krajín sveta. "Bola to veľká odmena pre našich športovcov aj pre ich trénerov, ktorí sa im venujú a pripravili ich tak, že sa vedeli umiestniť na medailových miestach," dodala.

Celý pobyt prežili súťažiaci podľa Lysičanovej bez akýchkoľvek problémov, či už organizačných alebo zdravotných. Väčšina z nich pritom musela zvládnuť odlúčenie od rodiny a blízkych. "Súčasťou prípravy športovcov je nielen športová príprava, ale aj príprava k samostatnosti, aby zvládli účasť na takom náročnom podujatí," povedala prezidentka. Rodičia cestovali len s dvoma športovcami, boli však zároveň ich trénermi.

Výprava odcestovala na Svetovú zimnú špeciálnu olympiádu do Kórejskej republiky v piatok 25. januára. V 21-člennej slovenskej výprave boli okrem 11 lyžiarov aj dvaja krasokorčuliari.

Tri prvé priečky v rôznych kategóriách zjazdového lyžovania obsadila Marianna Vojtková. Darine Krihovej sa podarilo získať za rovnakú disciplínu jednu zlatú a dve strieborné medaily. Najvzácnejší kov si domov priniesol aj Dávid Boček. Juraj Šuster obsadil v kategóriách zjazdového lyžovania dvakrát striebornú priečku.

Zlaté medaily si slovenskí reprezentanti doniesli domov aj za bežecké lyžovanie. Jakub Kriššák sa môže pýšiť dvoma takýmito trofejami, najvzácnejší kov si zaslúžili aj Vladimíra Vančová, Milan Pumpa a Gabriela Petrovičová. Pumpa okrem toho získal za svoj výkon striebornú medailu a Roman Pollák obsadil v dvoch kategóriách tretie miesto. Krasokorčuliari Marek Bednár a Peter Dlugoš získali piate a šieste miesto.