Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Šport

Na USA v bránke s Hudáčkom. Už sme nechceli špekulovať, tvrdí Cíger

Na snímke druhý vpravo tréner slovenských hokejistov Zdeno Cíger počas tréningu v tréningovej hale Športového paláca Jubilejnyj v Petrohrade 9. mája 2016. FOTO TASR - Martin Baumann *** Local Caption *** hokejové majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji voľný deň deň voľna Foto: TASR -Martin Baumann

Rozhodujúci duel B-skupiny MS medzi USA a Slovenskom sa v Športovom paláci Jubilejnyj uskutoční v utorok od 11.15 SELČ. Prinesieme ho ONLINE.

Petrohrad 16. mája (TASR) - Aj v rozhodujúcom zápase slovenskej hokejovej reprezentácie na MS proti USA nastúpi v bránke Július Hudáček. Trénerovi Zdenovi Cígerovi už bude k dispozícii obranca Christián Jaroš, otáznik však visí nad štartom Mareka Viedenského, ktoré trápili žalúdočné problémy.

Pondelňajší tréning absolvovali hráči v plnej záťaži. Vďaka nemeckej pomoci sa im napriek zbabraným uplynulým duelom naskytla unikátna príležitosť postúpiť do štvrťfinále, Američanov však v utorok musia zdolať za tri body. Cíger mal deň pred zápasom v zostave jasno. "Máme otázneho len Viedenského, Jaroš je v poriadku, trénoval a bude nachystaný. Dúfam, že aj Marek bude k dispozícii. V bránke necháme Hudáčka, nechceme vymýšľať. Je to o tom, aby sa mužstvo naštartovalo, pretože máme veľkú šancu. Hráči musia pomôcť jeden druhému, ináč k tomu pristúpiť, vydať zo seba maximum a v neposlednom rade musia byť disciplinovaní a kolektívni," zdôraznil Cíger.

V pondelok sa so zverencami zameral opäť na presilovky, v ktorých je slovenský tím štatisticky najhorší spomedzi všetkých účastníkov šampionátu. "Trénovali sme ich ako vždy, rozdiel bol len v tom, ako hráči pri tom rozmýšľali. Nemáme moc času, musíme všetko strieľať a tlačiť sa do bránky," ozrejmil tréner. "Verím tomu, že hráči budú dostatočne namotivovaní. Ak by sme toto chceli vypustiť, bolo by to veľmi zlé."

Večer je na programe tímový rozbor a videoanalýza americkej hry. "Máme video a prípravu k súperovi. Ešte si o ňom veľa povieme, zdôrazníme, aby hráči išli spať s tým, že skutočne máme veľkú šancu. Verím, že si oddýchnu, dôkladne využijú masáže a regeneráciu," dodal Cíger.

Rozhodujúci duel B-skupiny MS medzi USA a Slovenskom sa v Športovom paláci Jubilejnyj uskutoční v utorok od 11.15 SELČ.

Predpokladaná zostava SR proti USA:

J. Hudáček - Sekera, Marinčin, Švarný, Meszároš, Mikuš, Graňák, Jaroš - Bakoš, Viedenský, Jurčo - L. Hudáček, Réway, Dravecký - Skalický, Lušňák, Cehlárik - Bartánus, Marcinko, Daňo


Graňák o novom dni a recepte na USA: Viac streľby v presilovkách

Šanca, ktorá spadla z neba. Slovenskí hokejisti už pomaly prichádzali o postupovú nádej, no vďaka nemeckej pomoci sa stále môžu prebojovať do štvrťfinále MS v Rusku. Rozhodnutie prinesie utorkový súboj s USA, ktorý bude podľa Dominika Graňáka pre jeho mužstvo "novým dňom" a možnosťou napraviť doterajší dojem zo šampionátu.

Dominik Graňák
Foto: TASR/Pavel Neubauer
"Systém turnaja je taký, že nám stále dáva šancu postúpiť. Je to priam neuveriteľné. Po prehrách s Nemeckom a Bieloruskom to vyzeralo s nami veľmi zle, no stále máme reálnu šancu a je to v našich rukách. Momentálne je to o jednom zápase, ktorý musíme zvládnuť, ak chceme hrať štvrťfinále. Musíme nájsť cestu, ako v ňom uspieť," uviedol skúsený obranca. Po štyroch prehrách v rade sa zdal byť postup stratený, no víťazstvo Nemecka nad USA vrátilo Slovákov v Petrohrade späť do hry. V záverečnom dueli v B-skupine s Američanmi však potrebujú vyhrať v riadnom hracom čase. "Sme si vedomí, ako sme odohrali posledné zápasy a že je čo zlepšovať. Netvrdím, že treba za všetkým urobiť hrubú čiaru, musíme sa poučiť z toho, čo sme nerobili dobre. Ale zajtra je nový deň a jedno víťazstvo nás delí od toho, či na turnaji budeme pokračovať ďalej."

Američania tiež majú ďaleko od vlaňajšej formy a Nemci ukázali, akými zbraňami sa ich dá skoliť. Tím vedený trénerom Johnom Hynesom, ktorý je mixom hráčov NHL a mladíkov z univerzít, má tiež svoje slabiny. "Majú veľmi mladý tím, sú to výborní korčuliari. V porovnaní s americkými hokejistami spred desiatich rokov sa ich štýl výrazne zmenil, hrajú rýchly a technický hokej. Už to nie je ako kedysi, keď to mali postavené vyložene na súbojoch," charakterizoval Graňák utorkového súpera.

Ak chcú Slováci uspieť, budú musieť zlepšiť najmä koncovku. Na šampionáte nedali gól už dlhých sedem tretín. Posledným úspešným strelcom bol Tomáš Jurčo, ktorý sa presadil v 37. minúte duelu s Bieloruskom (2:4). "Sedem tretín je veľmi dlhý čas. Príjemné to určite nie je. Dúfam, že sa to v utorok zlomí. Čaká nás najdôležitejší zápas na celom turnaji, máme to šťastie, že v ňom stále hráme o štvrťfinále. Bez gólu ho však vyhrať nemôžeme. Koncovka je jedna zo základných vecí, ktorú, dúfam, zlepšíme," vyslovil sa najskúsenejší a najstarší hráč v slovenskom výbere.

Mužstvo musí zmeniť svoju tvár, lebo tá doterajšia neprinášala veľa úsmevov. Impulzom by mohol byť motivačný príhovor v šatni niekoho zo skúsených hráčov. "Skúšali sme veľa vecí. Rozprávali sme sa často. Príhovor môže pomôcť, ale všetko sa odohráva na ľade. Je to vyložene o tých dvadsiatich hráčoch, ktorí nastúpia. My sa musíme najmä tlačiť do bránky, ale to sú veci, ktoré si hovoríme stále a platia univerzálne na každý zápas. Bolo by fajn, keby sme konečne využili nejakú presilovku," tvrdí Graňák, ktorý štartuje už na 11. svetovom šampionáte.

Hra Slovákov v početnej výhode je zatiaľ katastrofou. S úspešnosťou využitia 8,7 percenta sú spoločne s Nórmi v presilovke najhoršími tímami na šampionáte. "Je v nich určite priestor na zlepšenie," súhlasil Graňák. "Trochu sa aj teraz zmenilo zloženie presilovkových pätiek, možno to priniesie nový impulz. Jedna vec je niečo natrénovať, druhá nejaká kreativita. Potrebujeme v nich jednoznačne viac streľby. Najmä v prvých zápasoch sme hrali presilovky dosť komplikovane, príliš sme sa snažili o krížne prihrávky a veľmi to nefungovalo. Musíme hrať jednoduchšie, častejšie strieľať. Nemusí to byť strela gólová, veď v súčasnom hokeji veľa gólov padá z predbránkových priestorov, kde sa tie puky tečujú alebo dorážajú," dodal.

Lušňákova "USA" príprava - káva, kvalitná večera a ľahké raňajky

Utorňajší zápas slovenských hokejistov "o všetko" si nevyžaduje len prípravu na ľade. Deň pred úvodným buly je okrem regenerácie dôležitá napríklad aj prechádzka, vzájomná debata, no predovšetkým dobrá večera. Keďže duel sa odohrá napoludnie, predzápasové raňajky by podľa Patrika Lušňáka mali byť už len "ľahkou formalitou".

Na snímke v popredí tréner Zdeno Cíger, za ním zľava Július Hudáček, Andrej Meszároš, Marek Viedenský a Patrik Lušňák po fotografovaní slovenského hokejového tímu na Majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji 13. mája 2016 v Petrohrade.
Foto: TASR/Martin Baumann
Neúspešné vystúpenia z uplynulých dní zostanú pri vzájomných rozhovoroch minulosťou. "Netreba sa rozprávať o chybách alebo o tom, čo sa stalo v minulom zápase. Musíme sa baviť pozitívne, na druhej strane, všetkého veľa škodí. Za tento turnaj sme si už povedali toho dosť, myslím si, že každý vie, čo má robiť," povedal TASR Lušňák.

V pondelok popoludní majú Slováci voľný program. Na dôležitý zápas je podľa húževnatého útočníka potrebné myslieť, hoci nie vo veľkom. "Skočíme asi niekam na kávu, aby sme sa porozprávali. Po večeri si každý pôjde urobiť svoje veci, niektorí na masáž, iní do studenej vody. Kvalitná regenerácia musí byť," pokračoval.

V záverečnom skupinovom zápase potrebujú zverenci Zdena Cígera získať na postup do štvrťfinále všetky tri body. Netradičný obedňajší čas duelu Lušňákovi neprekáža. "Nemám s tým žiadny problém. Všetko záleží od prípravy samotného hráča, musí sa vedieť sústrediť na hociktorú hodinu."

Menšie zmeny si vyžaduje jedálny lístok. Dvadsaťsedemročný útočník vsadí na kvalitnú večeru, utorňajšie raňajky "odbaví" len niečím jednoduchým. "Každý je zvyknutý inak. Osobne mám rád len ľahké raňajky, napríklad jogurt alebo cereálie, aby som si zbytočne nezaplnil žalúdok. Najdôležitejšia je v tomto smere dobrá večera, z ktorej sa dá čerpať energia aj na druhý deň," zdôraznil Lušňák.