Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Slovensko sa uchádza o usporiadanie ME 2012 v hádzanej žien

Holandsko sa zrieklo usporiadania kontinentálneho šampionátu pre finančné dôvody.

Bratislava 5. júna (TASR) - Slovenský zväz hádzanej (SZH) sa pokúsi získať právo na usporiadanie ženských majstrovstiev Európy, ktoré sa mali pôvodne uskutočniť v Holandsku v termíne 4.-16. decembra. Slovenky v uplynulej kvalifikácii skončili v 6. skupine na nepostupovej tretej priečke, no v prípade, ak by SZH v kandidatúre uspel, po sedemnástich rokoch by sa opäť predstavili na vrcholnom podujatí, keďže by získali miestenku pre usporiadateľa.

Holandský zväz v pondelok rovných šesť mesiacov pred štartom kontinentálneho šampionátu informoval, že sa usporiadania z finančných dôvodov musí zriecť. Záujem zaskočiť za krajinu tulipánov však okrem Slovákov okamžite prejavili aj Chorvátsko, Dánsko, Island, Nórsko, Poľsko, Rusko, Srbsko a Švédsko.

V ďalších dňoch sa môžu pridať ďalší uchádzači. "Od Európskej hádzanárskej federácie sme sa dozvedeli, že sme sa ponúkli ako druhí v poradí. Na podnet prezidenta Jaroslava Holešu zväz už od ranných hodín rieši túto možnosť a trúfame si v tomto boji uspieť. Samozrejme, že by sme však potrebovali aj silnú podporu zo strany vlády. Z krajín, ktoré sa zatiaľ prihlásili, nemajú účasť na šampionáte okrem nás istú iba Poľsko a Island, no uvidíme, či EHF uprednostní už istého účastníka, alebo jeden z nepostupujúcich tímov," informoval TASR generálny sekretár SZH Martin Simonides.

V prvopláne Bratislava, Prešov a Košice

Predbežná koncepcia sa trochu líši s kandidatúrou Slovenska na ME 2014, zo štvorice miest vypadla Žilina a v prvopláne zostali Bratislava, Prešov a Košice. V hlavnom meste počítajú hádzanári s najväčšou halou na Slovensku - Zimným štadiónom Ondreja Nepelu a s Národným tenisovým centrom, v Prešove so zrekonštruovanou Mestskou športovou halou a v Košiciach so Steel Arenou. "Uvedomujeme si, že v čase konania šampionátu, bude Slovan bojovať v KHL a Košice v extralige, no veríme, že by sme vedeli nájsť riešenie a dotiahnuť na Slovensko takéto významné športové podujatie," tvrdil Simonides.

Z boja o ME 2014, ktoré nakoniec získala spoločná kandidatúra Chorvátska a Maďarska, Slovensko vypadlo už pred samotnými voľbami, vyradili ho kuriózne na podnet holandského člena exekutívy EHF a šéfa súťažnej komisie Jana Tuika. "Pánovi Tuikovi sa vtedy nepáčila ani Steel Arena, či košický hotel Double Tree by Hilton, žiadne podstatné nedostatky však podľa nás neuviedol. Paradoxne práve jeho krajina pol roka pred začiatkom šampionátu od usporiadania odskočila," dodal generálny sekretár SZH.

Najsilnejší rival je Poľsko

Z okruhu doterajších kandidátov by mohlo mať Slovensko naozaj veľmi sľubnú pozíciu a najsilnejším rivalom by mohlo byť Poľsko. Väčšina ostatných krajín "Európu" organizovali nedávno (Dánsko a Nórsko 2010 ženy, Švédsko 2006 ženy, Srbsko 2012 muži) alebo právo na usporiadanie získali pre najbližšie vydania (Dánsko 2014 muži, Chorvátsko 2014 ženy, Švédsko 2016 ženy). Veľkou výhodou Slovenska by okrem faktu, že v samostatnej ére ešte nikdy nehostilo seniorský turnaj ME, mohla byť hlavne geografická poloha - až traja jeho susedia sa na šampionát kvalifikovali (ČR, Maďarsko a Ukrajina). To isté sa nedá tvrdiť o Islande, či Rusku.